Piyasaların gözü 2 ‘Merkez'de

Piyasaların gözü 2 ‘Merkez'de

PİYASALAR açısından iki kritik gün peş peşe gelecek.

Piyasaların gözü 2 ‘Merkez'de
16px
24px
15.03.2017 05:57
ABONE OLgoogle

Önce Amerikan Merkez Bankası (Fed) kararını açıklayacak.  15 Mart akşam saatlerinde kararını duyuracak olan Fed’in faiz artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Ardından sıra Merkez Bankası’na gelecek. Para Politikası Kurulu (PPK) 16 Mart günü toplanacak. Piyasadaki tahminler karışık.

PPK’nın geç likidite penceresi ile faiz koridorunun üst bandında artış yapabileceği tahminlerinin yanı sıra mart ayını pas geçeceğine yönelik tahminler de yapılıyor. PPK toplantıları bu yıl 8 kez yapılacak. PPK toplantılarının ilki 24 Ocak’ta yapıldı.

Bu toplantıda faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 8.5’dan yüzde 9.25’e çıkarıldı. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25’de, politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 8’de sabit tutuldu. 10 Ocak’tan itibaren attığı adımlarla bankaları yönlendirdiği geç likidite penceresi borç verme faiz oranında da 100 baz puan artış yaptı ve yüzde 10’dan 11’e çıkardı.

Yılın ikincisi PPK toplantısı 16 Mart günü yapılacak. 16 Nisan tarihindeki referandumdan önceki son toplantı olacak. Nisan ayındaki PPK toplantısı 26 Nisan’da gerçekleştirilecek.

Fed’in toplantıda 25 baz puan artış yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Fed’in bu hamlesine karşılık Merkez Bankası’nın ocakta uygulamaya başladığı yeni politikalar çerçevesinde politika araçlarından birisi haline gelen geç likidite penceresinde 50-100 baz puanlık artış olabileceği yönünde tahminler yoğunlaşıyor. Merkez Bankası bu yolla faizlerin dolaylı olarak artmasını istiyor.  Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde