Piyasalarda film başa sardı

Piyasalarda film başa sardı

Merkez Bankası’nın faiz artışı piyasaları sakinleştirmeye yetmedi. Dolar/TL 4.70’e kadar çıktı, borsa düştü, faiz rekor kırdı.

Piyasalarda film başa sardı
16px
24px
14.06.2018 07:55
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası’nın faiz artışının ardından piyasalardaki sakinlik kısa sürdü. Hafta başından beri yükselişini sürdüren dolar/ TL, dün 4.6980 seviyesine kadar çıktı.

Kur yüzde 2’lik sert yükselişin ardından tekrar 4.63 seviyelerine döndü. Borsa ise yüzde 1 civarı düştü. Seçim süreci ve sonrası için ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler satışlarda etkili oluyor.

Bunun yanı sıra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı öncesi gelişen piyasalardan kaçış da hızlandı.

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi TL’deki değer kaybına paralel Aralık 2016’dan bu yana en yüksek seviye olan 305 baz puana çıktı.

IHS Markit verilerine göre CDS’ler bir günde 9 baz puan yükseldi. Türkiye’nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi de 42 baz puan artışla yüzde 16’ya yükseldi ve rekor kırdı. İki yıllık gösterge faiz ise yüzde 19’u aştı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte’ye göre TL’nin negatif ayrışmasında üç neden var.

Bu üç neden, seçimin yarattığı ekonomi politikası belirsizlikleri, Türkiye fonlarından yabancı para çıkışları ve yerli kurumsal hazinelerin döviz alımları olarak sıralanıyor.

Toronto Dominion (TD) Menkul Değerler’e göre ise gelişen piyasalarda Türk Lirası, Meksika Pesosu ve Malezya Ringiti en riskli üç para birimi. Kurumun raporunda Türkiye’nin döviz rezervinin IMF’nin önerdiği oranın altında olduğuna da dikkat çekildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde