Piyasalara 13 ayın rekorunu kırdırdı!

Piyasalara 13 ayın rekorunu kırdırdı!

Fed'in aldığı üçüncü tur parasal genişleme kararı küresel piyasalara 13 ayın yükseliş rekorunu kırdırdı

Piyasalara 13 ayın rekorunu kırdırdı!
16px
24px
15.09.2012 11:42
ABONE OLgoogle

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) perşembe akşamı duyurduğu üçüncü tur parasal genişleme kararı küresel piyasalara 13 ayın yükseliş rekorubu kırdırdı.

Asya’dan Avrupa’ya borsalar yüzde 6’ları aşan seviyelerde sıçrayışlar yaşadı. Ekonomistler Fed'in, ucu açık olduğu için üçüncü ve son parasal genişleme olarak adlandırdıkları program kapsamında 1 trilyon doların üzerinde alım gerçekleştirebileceğine işaret ediyor. Fed daha önce gerçekleştirdiği iki parasal genişleme programı kapsamında toplam 2.3 trilyon dolarlık devlet ve konut pazarına ilişkin tahvil alımı yaptı. ABD’de istihdama yönelik açıklanan destek adımlarının ardından brent petrolün varil fiyatı 117 doları aştı.

Fed’in üçüncü parasal genişleme planı kapsamında alacağı mortgage tahvilleri karşılığında piyasaya sürmesi beklenen 1 trilyon dolarlık likidite beklentisi ise dolar, Euro karşısında sert düşüş yaşadı. Dört ayın zirvesine çıkan Euro/dolar paritesi 1.3168’i gördü.

Geçen hafta AB Merkez BAnkası’nın da duyurusu yaptığı sınırsız ülke tahvili alma kararının ardından İspanyol ve İtalyan kağıtlarında risk pirimleri gerilemeye devam etti. Bol doların en geç 2 yıl içerisinde rekor enflasyona neden olacağı korkusu ise altına olan talebi artırdı. Altının onsu 1777 dolara yükselerek son 6 ayın rekorunu kırdı. Diğer yandan ABD ekonomisinde düzelmenin yakın olduğu beklentisi petrolü ateşledi. Brent petrolün varil fiyatı 117 dolara ulaşırken yeni hedefin 120 dolar olduğu vurgulandı.

‘BERNANKE OLSAM İSTAFA EDERDİM'

Diğer yandan ünlü yatırımcı Marc Faber, yaptığı açıklamada FED Başkanı Bernanke'nin ABD ekonomisini berbat ettiğini savunarak, Bernanke'nin istifa etmesi gerektiğini söyledi. Faber, "Eğer işleri Bernanke kadar berbat etseydim kesinlikle istifa ederdim. Varlık fiyatlarını artırmak ve bu yolla varlık yaratmak aptalca, bu yol çalışmaz. Bu sonunda çöküşün olduğu geçici bir büyüme yaratır" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde