Piyasalar işaret bekliyor

Piyasalar işaret bekliyor

Türkiye’nin Suriye operasyonuna piyasaların tepkisi gecikmedi. Dolar/TL tarafında 5.70 seviyeleri izlenirken gün içinde 5.84 seviyesi aşıldı.

Piyasalar işaret bekliyor
16px
24px
09.10.2019 08:27
ABONE OLgoogle

BIST 100 endeksiyse 101 bin puan seviyesine kadar geriledi. Operasyona yeşil ışık yakan ABD Başkanı Trump, akşam saatlerinde sosyal medyadan ekonomik tehditte bulundu. Böylece kur 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Kasım görüşmesi mesajıyla kur kapanıştan önce 5.77’ye kadar indi.

Türkiye’nin Suriye operasyonuna yeşil ışık yakan ABD, sonrasında tehditleri birbiri arkasına savurdu. Türkiye’nin Suriye tarafına hareketlenmesiyle beraber, kur tarafında da hızlı yükselişler gerçekleşti.

Türkiye ve ABD liderlerinin görüşmeleri öncesinde 5.70 seviyesinde seyreden dolar/TL, önceki gün 5.84’ü aştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi tehdit etmesi sonrasında dolar 18 Haziran’dan bu yana en yüksek seviye olan 5.84’ü geçerken, Borsa İstanbul’da kayıp yüzde 3’ü geçti.

Operasyonla birlikte bölgede jeopolitik endişelerin tetiklemesi ve Trump’ın Türkiye’yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin ardından sert yükselişle 5.85 seviyesine yaklaşan kur son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Öte yandan Trump’ın sosyal medya üzerinden “Erdoğan 13 Kasım’da davetlim olarak Washington’a gelecek. Türkiye NATO’nun önem bir üyesidir” mesajını paylaşması kuru gün içinde 5.80 seviyesinin altına çekti.

Analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 105.000-105.500 bandını test eden BIST 100 endeksi, önceki gün öğleden sonra Suriye sınırına ilişkin haber akışı ile düşüşe geçerek, günü kapanışa göre yüzde 0,45 düşüşle 102.993,20 puandan tamamlamıştı.

Piyasalar ilk gelişmelerin ardından operasyon sürecinin nasıl ilerleyeceğine ve ikili ilişkilere etkisine yönelik gelişmeleri ve siyasilerin olası açıklamalarını takip ediyor. Bir bankanın döviz masası işlemcisi “Planlanan Suriye operasyonu öncekilere bakınca çok daha kapsamlı bir bölgeye işaret ediyor. Bu belki aylarca sürebilecek bir askeri hareketlilik anlamına geliyor.

En önemli sorulardan biri sahada çatışma olacak mı? Ve sürenin uzunluğuna bakınca belki ilk günlerde değil ancak bunun kaçınılmaz olacağı da düşünülüyor. Bu piyasada önemli bir endişe” dedi.

Açıklama şöyle devam etti: “Bunun ötesinde Trump’ın ekonomik yaptırım tehdidi ise piyasadaki endişeleri artıran bir diğer faktör. ABD’nin çekileceğini açıklaması ile birlikte yapılan bir söylem olduğunu düşünüyoruz.

Yaptırıma eylem olarak şahit olacaksak piyasa fiyatlaması çok sınırlı kalmış diyebiliriz, bu da piyasa fiyatlamasının söylemlere göre şekilleneceğini gösteriyor. Dolar/TL’de 5.80’in üzerinde kapanışlar önemli bir eşiğin aşıldığını da gösteriyor. Bu seviyelerde kalıcılık yukarı yönlü hareketleri hızlandırabilir.” 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde