Piyasalar gurusu Mobius: Türk varlıklarında alım fırsatı

Piyasalar gurusu Mobius: Türk varlıklarında alım fırsatı

Gelişen piyasalar gurusu ünlü yatırımcı Dr. Mark Mobius, COVID-19 krizinde Türkiye’nin küresel ticarette konumunu güçlendirebileceğini, yatırımlardan tedarik zincirlerine, petrol fiyatlarından hisselere krizin Türkiye için birçok alanda fırsat sunduğunu söyledi.

Piyasalar gurusu Mobius: Türk varlıklarında alım fırsatı
16px
24px
06.05.2020 08:55
ABONE OLgoogle

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye-ABD İş Konseyi’nin (TAİK) “#Korona Sonrası Dünyada Türkiye için Kazanma Stratejileri" başlıklı Transatlantic Talks toplantı dizisine konuk olan ünlü yatırımcı Dr. Mark Mobius, “Çinli üretici Türkiye’ye gelebilir” diyerek Çinli üreticilerin ticaret savaşından korunmak için Çin dışına çıktığını belirtti. Küreselleşmenin zayıflamadığını aksine güçlendiğini belirten Mobius “ABD de tedarik zincirini çeşitlendiriyor. Burada Türkiye için fırsatlar var. Çinli üreticiler Türkiye’ye gelebilir, Türkiye ABD'ye ihracatını artırabilir ve ABD'nin tedarik zincirine daha fazla girebilir” diye konuştu.

Türk diplomatların ABD ile ilişkileri de iyileştirmesi gerektiğini belirten Mobius, “STA anlaşması ya da Gümrük Birliği gibi bir anlaşması olmaması için hiçbir neden yok. Türkiye’nin ABD'ye ABD'de yüksek miktarda üretilemeyen ve ihraç edebileceği çok şey var” dedi.

GAP gibi dev bir proje gerekli

Swap anlaşması yapılmadığı ve IMF’ye başvuran ülke sayısının giderek arttığı bir ortamda yatırımcı güveninin nasıl tashih edilebileceğine ilişkin soruya ise Mobius “GAP projesine benzer dev bir istihdam ve altyapı projesi yapılmalı. Türkiye bunu kendi finanse edebilir, ekonomiyi büyüteceği için yabancı yatırım da gelir” yanıtını verdi. Petrol fiyatlarının bir yıla düzeleceğini öngören Mobius “Türkiye kaynağı varsa stoklayabildiği kadar petrol stoklasın” dedi.

Türk varlıklarında alım fırsatı

Bol likiditenin hisselere yarayacağını fakat altının da her portföyde yüzde 10 olması gerektiğini söyleyen Mobius, “Şu anda Türkiye’de borsa boğaya dönmüş görünüyor. Düşüşler tabii ki olacaktır ama alım fırsatları var” dedi. Hisselerde sektörel tavsiteleri sorulduğunda ise Mobius “Sağlık ürün ve hizmetleri çok büyük ilgi görecek. Türkiye özelinde ihracat şirketleri ve teknolojiye ayak uydurabilen geleneksel şirketleri izlemek gerek” yanıtını verdi.

TAİK'ten ABD ile işbirliği çağrısı

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, moderatörlüğünü TAİK ATC Komite Başkanı Çağlan Mursaloğlu’nun yaptığı toplantıda “Çin’in Afrika kıtasında giderek artan ekonomik etkisini yavaşlatmak için Türkiye ABD ile birlikte çalışabilir” değerlendirmesini yaptı.

Hilal Sarı/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde