Piyasada satılık firma yok, TeknoSa neyi alacak?

Piyasada satılık firma yok, TeknoSa neyi alacak?

Teknosa, ağustos başında pazardaki satın alma fırsatlarını değerlendirmek üzere HSBC Yatırım’a yetki verdi. Kulisler hareketlendi, rakiplerden art arda açıklamalar geldi.

Piyasada satılık firma yok, TeknoSa neyi alacak?
16px
24px
29.08.2012 08:59
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding’in tekno-market zinciri Teknosa, ağustos başında pazardaki satın alma fırsatlarını değerlendirmek üzere HSBC Yatırım’a yetki verdi. Kulisler hareketlendi, rakiplerden art arda açıklamalar geldi.

Darty Türkiye Başkanı Nedim Esgin, “Konsolidasyon her an olabilir. Genelde bunlar böyle deklare edilmez, satın alınır, ondan sonra bildirilir. Konsolidasyon Türk firmalarının, yabancıları alması gibi konuşuluyor. ‘Türkler yabancıları kovdu gitti’ yaklaşımı fazla oryantal” dedi. Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek ise, “Oturur konuşursunuz karşılıklı, gücünüz yetiyorsa satın almaya gidersiniz. Bunu biraz ‘iyi iş yapıyorum ama işini iyi yapmayanların kapısını çalar onları almaya hazır olduğumu söylerim’ gibi bir tavır olarak görüyorum” diye değerlendirdi.

Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, “İşimizi iyi yapıp oryantalist olmayı bir onur sayarız” dedi. Nane, süreci ve ne zaman sonuçlanacağına yönelik sorularımızı yanıtladı:

* Hangi şirketi alacağınıza yönelik çeşitli tahminler yapılıyor. İsmi belirlenen bir şirket var mı?

Teknosa halka açık bir şirket. Bu nedenle yaptığımız aksiyonlarda ilk önce kamuyu bilgilendirme ve daha sonra da harekete geçmekle yükümlü bir şirketiz. Halka arzdan önce de ‘satan varsa’ alırız diye açıklama yapmıştık. Best Buy’ın Türkiye’den çıkmasıyla başladığına inandığımız konsolidasyon sürecini daha etkin yönetebilmek, kurumsal hareket edebilmek ve kamuoyunu da sağlıklı bir şekilde bilgilendirmek açısından 6 Ağustos’ta bir açıklama yaptık. Ve dedik ki, “Bizim Türkiye’deki satın almalarla ilgimiz var. Bu amaçla değerlendirme yapmak için HSBC firmasının yetkilendiriyoruz.” Eğer borsa bültenlerine bakılırsa bizim buradaki açıklamamızın çok net ve sarih olduğu görülür. Teknosa olarak yerli ve yabancı şirket gözetmeksizin organik olduğu kadar inorganik büyümeye açık olduğumuzu, bu amaçla fırsatları değerlendirmek istediğimizi içeren bir açıklamaydı bu...

* Rakip firmalardan ardı ardına ‘satılık olmadıklarına’ dair açıklamalar geldi... Peki ortada satılık bir firma yokken neyi satın almaya niyet ettiniz?

 Satılık bir şeyin olup olmayacağını yetki verdiğimiz HSBC araştıracak ve alternatifleri bizimle paylaşacak. Çünkü bir halka açık bir şirket olarak halka bilgi vermeden yapamazdık. Niyet beyanını kamuoyuyla paylaştık. Danışman firmamıza, “Biz organik olarak zaten büyüyoruz. İnorganik fırsatlar da olabilir. Best Buy’ın çıkışı da bir konsolidasyon sürecinin başlangıcı olabilir. Bir bak bize uygun fırsat varsa getir. Yoksa da yoktur” dedik. Biz sürekli danışmanlarla çalışırız. Geçmişte yaptığımız satınalmalarda da danışmanlarla çalıştık.

* Peki niye yabancı zincirlerden açıklamalar geldi?

 Bunu yabancı zincirlere sormak lazım. Çünkü bizim borsa açıklamamız çok net. Yerli ya da yabancı şirket satın almak istiyoruz diye bir ayrımımız yok. İnorganik fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Herkes niye üzerine alındı bilmiyorum. Bunu üzerine alınanlara sormak lazım. Biz hiçkimseyi ne hedef gösterdik ne de başka bir şey yaptık. Zaten öyle bir niyetimiz olsa kamuoyuyla net bir şekilde paylaşırız.

* Bu girişiminiz bazıları tarafından ‘iyi iş yapıyorum ama işini iyi yapmayanların kapısını çalar onları almaya hazır olduğumu söylerim’ tavrı olarak değerlendirildi...

 Bizim durumumuzun ne olduğu ortada. Bu nedenle ‘işimizi iyi yapıyoruz’ diye tekrar bir çığırtkanlık yapmamıza gerek yok. Neden üzerlerine alınıyorlar, bu benim işim değil. Biz işimize bakıyoruz. Herkes kendi işine baksın. Biz oryantalist olmakla gurur duyarız. Bilimin ve ilimin çıktığı yer şarktır. Bizim için bir gururdur. Biz işimizi iyi yapıp oryantalist olmayı bir onur sayarız.

‘Ainesi iştir kişinin  lafa  bakılmaz’

* Satınalmayla ilgili yaptığınız çalışma ne zaman sonuçlanır?

 Biz fırsatları değerlendirmek için bir aracı kurumu yetkilendirdik anlaştık.
 Eğer biz biliyor olsaydık direk kendimiz gider teklif verirdik. İşin rengi yıl sonuna kadar belli olur. Tabii ki potansiyel de yoksa yapacak bir şey yok. Biz kurumsal bir firmayız. Sadece bunun gereğini yaptık. Başarımızın ardında da işte tam bu yatıyor. Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz.
 
YATIRIM SIRASI BU 5 ŞEHRE GELDİ...
 
* Teknosa için 2012 yılının ilk yarı yıllık dönem nasıl geçti?

 Teknosa olarak ilk altı ayda yüzde 29 büyüdük. 280 mağazaya ulaştık. 76 ilde faaliyet gösteriyoruz. 135 bin metkera net satış alanımız var. İlk altı ayda 991 milyon TL ciroya ulaştık. Şu anda beş ilde yokuz. Bunlar, Hakkari, Şırnak, Bingöl, Tunceli ve Artvin. Uygun fırsat çıkarsa bu illere de bakacağız. Bu illerde yer bulursak yarın mağaza açarız. Müşterimize etkin hizmet verebilmemiz için en az 200 metrekarelik mağaza alanına ihtiyacımız var. Anadolu’da bu nedenle yer bulmak kolay değil.

* Sektördeki büyüme nasıl?

 Sektörde soğuma var. İlk altı ayda yüzde 15-16 büyüme gösterdi. Sektör ülkenin 4 katı büyüme gösterecek. Sektörün verimli ve bereketli olduğunun göstergesi. Teknolojik ürünler geçmişte lüks olarak görülürken şimdi hayatı kolaylaştıran ürünler olarak görülüyor. Türk tüketicisi genç nüfusu nedeniyle teknolojik gelişmelere daha hızlı uyum sağlıyor. Türkiye’de bu nedenle sektörde yoğun bir rekabet yaşanıyor.
Eylem Türk/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde