Piyasada gizli yangın: Dolar 3.60'a dayandı

Piyasada gizli yangın: Dolar 3.60'a dayandı

Dolar kuru alevlendi. Saatler içinde kur 7 kuruş birden arttı. Merkez'in faiz silahında kurşunlar bitmek üzere. Piyasada dolara talep yoğun.

Piyasada gizli yangın: Dolar 3.60'a dayandı
16px
24px
09.05.2017 08:15
ABONE OLgoogle

Dolar kuru, haftanın ilk gününde yükselişini sürdürdü. Fransa seçimlerini piyasaların beklentisi doğrultusunda küreselleşmeci ve sermaye yanlısı aday Macron'un kazanmasıyla oluşan olumlu hava ile TL de dolar karşısında açılışta değer kazanmıştı. Sabah saatlerinde kur 3.52 TL'ye kadar geriledi.

Fakat gün içinde yükselen dolar kuru saat 16 sıralarında 3.55'e kadar yükseldi. Piyasa kapanışından sonra da yükselişini sürdüren dolar kuru saat 19.40 itibarıyla 3.59 TL'yi geçti.

Dolar kuru 3 Mayıs'ta piyasa kapanışı itibarıyla 3.52 TL'den işlem görmüş ılımlı yükselişlerle Cuma günü 3.54 seviyelerinden haftayı tamamlamıştı. Cuma günü 98 puan seviyelerine çekilen uluslararası dolar endeksinin de Türkiye saati ile akşam saatlerinde 99 puana kadar yükseldiği gözlendi.

DÖVİZE TALEP VAR

Gün içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde teklif tutarı ise 8.41 milyar dolar oldu. Merkez bugün, 1 milyar 250 milyon dolar tutarında döviz depo ihalesi açmış, ihalede faiz oranı dolar için yüzde 1 ve yüzde 12.25 olarak belirlenmişti. Döviz swap ihalesine 8 milyar doların üzerinde talep gelmesi piyasa döviz ihtiyacının yakıcı düzeylere ulaştığını gösteriyor.

FAİZ 12'YE DAYANDI

Öyle ki Merkez Bankası, bugün itibarıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 11.96'ya kadar çıkardı. Merkez son para politikası toplantısında geç likidiye borç verme faizini yüzde 12.15 olarak belirlemişti.

Merkez Bankası verilerine göre özel sektörün bu ay 10.5 milyar dolarlık borç ödemesi var. Yurt içi yerleşikler ise yıl başından beri döviz mevduatlarını artırıyorlar.

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, 6 Mayıs tarihli yazısında, "Referandumu içine alan son üç haftada, yurttaşlar ve şirketlerin bankalardaki hesaplarında 8.4 milyar dolarlık artış olmuş" tespitini yaptı.  Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde