Piyasa karıştı, Avrupa'yı hastalık korkusu sardı

Piyasa karıştı, Avrupa'yı hastalık korkusu sardı

Yunanistan'a yönelik endişelerin artması Avrupa borsalarını salladı. Kayıplar yüzde 2'yi aştı

Piyasa karıştı, Avrupa'yı hastalık korkusu sardı
16px
24px
29.04.2010 08:27
ABONE OLgoogle

Yunanistan'a yönelik endişelerin artması Avrupa borsalarını salladı. Gün içinde kayıplar ortalama yüzde 2'yi aşarken, Strauss-Kahn ve Trichet'in açıklamalarının ardından borsalarda küçük çaplı toparlarmalar görüldü. İngiliz basını Yunan krizini, hızlı yayılan bir hastalık olan 'ebola'ya benzetirken, virüsün diğer ülkelere de sıçrayabileceğine vurgu yaptılar.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un önceki gün Yunanistan'ın kredi notunu spekülatif seviyeye indirmesi yeni bir panik havasına yol açtı. Kredi notunun indirilmesiyle birlikte siyasi baskıların Yunanistan'ı kurtaracak milyarlarca euroluk mali yardımı engelleyebileceği endişeleri güçlenirken, Avrupa ve ABD piyasalarında Yunanistan'ın borç krizinin borç seviyesi yüksek diğer Euro Bölgesi ülkelerine de yayıldığı endişesiyle sert kayıplara neden oldu.

Dün basın açıklaması yapan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan'a yardım planının detaylarının görüşmeler tamamlanmadan açıklanamayacağını söyledi.

ÜÇ YILDA 120 MİLYAR EURO

Alman televizyonu N24'ün  internet sitesinde yayımlanan haberde yardım miktarındaki artışın 'iki basamaklı seviyelerde' yani 10 milyar euro veya üzerinde olabileceğini bildirdi. Avrupa Birliği ve IMF tarafından alacağı yardımın 45 milyar euro olması bekleniyordu. Bu arada Alman Yeşiller Partisi milletvekili Jürgen Trittin, yardımın üç yılda 100- 120 milyar euroya ulaşabileceğini söyledi.

Atina borsasında açığa satış 28 Haziran'a kadar yasak!

YUNANİSTAN menkul kıymet piyasaları düzenleme kurumu, 28 Haziran tarihine kadar Atina borsasında açığa hisse satışını yasakladığını açıkladı. Yunanistan'ın kredi notunun dün Standard & Poor's tarafından yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilmesinin ardından Atina borsası yüzde 6, bankacılık endeksi ise yüzde 9 gerilemişti.

Tahvil faizi % 38'e kadar yükseldi

YUNANİSTAN'IN 2 yıl vadeli tahvillerinde faiz dün yüzde 38'e kadar yükseldi. Yani borç arayışındaki Yunan tahvillerine, 100 euro yatıranlar, bu parayı iki yıl sonunda 138 lira olarak geri alıyor.  Bu seviye Yunanistan'ın borçlanma maliyetinin Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan talep edilen mali yardımın maliyetinin sekiz katına ulaştığını gösteriyor.

Euro son bir yılın dibini gördü

AVRUPA ile ilgilİ artan endişeler nedeniyle yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri dolara olan talebinin artması euroda da değer kaybı yaşanmasına neden oldu. Euro, New York`taki işlemlerde 28 Nisan 2009`dan beri ilk defa dolar karşısında 1.32 seviyesinin altını gördü. Ancak euro/dolar paritesi daha sonra hafif toparlanarak Asya'daki işlemlerde yeniden 1.32 seviyesinin az da olsa üzerine çıktı.

CDS'ler rekor kırdı, Yunanistan iflasın eşiğinde

YUNANİSTAN'IN beş yıllık kredi iflas takas primleri (CDS), 911.6 baz puana yükseldi. Ülkenin beş yıl vadeli devlet tahvillerini olası bir temerrüde karşı sigortalamanın bedeli, dünyadaki en yüksek borç sigortalama maliyeti oldu. paniğin azalmasıyla Yunan CDS'leri 800 bazpuana geriledi.

Kafelerde oturup güneşlenenlere niye para verelim

ALMANYA Başbakanı Merkel'in Yunanistan'a yardıma ayak sürümesinin nedenlerinden biri ülkenin en etkili bulvar gazetesi Bild'in yaptığı popüler haberler. Önümüzdeki hafta yerel seçimin yapılacağı Almanya'da Merkel, Atina'ya para vererek iç politikada tepki çepmek istemiyor. İşte Atina'ya giden Bild muhabirinin gözünden Yunanistan krizi:

YUNANİSTAN'DA kriz filan yok, Akdeniz'in sıcakkanlı insanları bütün gün kafelerde oturup bahar güneşinin tadını çıkarıp capucino içiyor. Öğleden sonra da dükkanlar kapalı herkes eve çekilip siesta yapıyor.

BURASI erken emeklilik cenneti. 10 milyonluk ülkede zamanında oy toplamak için herkesi 40'ına gelmeden emekli etmişler.

EMEKLİ maaşları da süper. Bild'in görüş aldığı Marika Elleni adlı kadın 3.500 euro maaş alıyor. Kriz yüzünden de emekli maaşının kısılmaması için protestolara katılıyor.

BU ülkede kimse vergi ödemiyor. Devletin toplayamadığı parayı
Almanya'dan istiyorlar. Taksiden ve benzinciden fiş istediğimde
'Fiş alacaksan mal isteme' cevabı verdiler.

GECE hayatında eğlenenlerin de krizden haberi yok. Sirtakiler oynanıp su gibi uzo içiliyor. 100 eurolar havada uçuşuyor.

19 Mayıs'a kadar 9 milyar euro bulması gerek

AB'DE ortak para euroyu kullanan 16 ülke, Yunanistan'ın kurtarılması için olağanüstü zirveye davet edildi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, '10 Mayıs gibi' Brüksel'de toplanacak olan liderlerin Yunanistan'ı kurtarma paketini aktif hale getirmeye çalışacaklarını söyledi. Yunanistan'ın 19 Mayıs'a kadar en az 9 milyar avro borçlanması gerekiyor.

Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde