Piyasa hareketlendi: Hangi banka nereye taşınıyor?

Piyasa hareketlendi: Hangi banka nereye taşınıyor?

Finansbank'tan Kibar Holding'e kadar birçok şirket, genel müdürlüklerini akıllı ofislere taşıyor. Kim, nereye taşınıyor?

Piyasa hareketlendi: Hangi banka nereye taşınıyor?
16px
24px
25.05.2015 12:29
ABONE OLgoogle
Son dönemde şirketlerde taşınma telaşı var. Finansbank'tan Kibar Holding'e kadar birçok şirket, genel müdürlüklerini ulaşım imkanları açısından avantajlı bölgelerdeki akıllı ofislere taşıdı. Kimi ise taşınacağı yeri seçti ama taşınması bir yılı bulacak. Şirketlerin gözdesi yine Esentepe, Gayrettepe, Levent, Maslak hattı. Kira avantajları nedeniyle Ataşehir ve Küçükyalı'ya da ilgi arttı.

İstanbul'da ofis piyasası hareketli günler geçiriyor. Yerli ve yabancı kurumsal şirketlerin ofis ihtiyacını karşılayan projelerin inşa edilmesiyle birlikte, hem yeni ofis bölgeleri oluşuyor hem de sektörde satın alma ve kiralamalar hız kazanıyor.

Son dönemde birçok şirketin genel müdürlüklerini ulaşım imkanları açısından avantajlı olan bölgelerdeki akıllı ofislere taşıdığı gözleniyor. Özellikle de İstanbul'un merkezi iş alanı aksı olarak tanımlanan Esentepe, Levent, Gayrettepe ve Maslak taşınmaların yoğunluk kazandığı yerler arasında. Esentepe ile başlayıp Maslak ile biten bölge, ulaşım akslarının çeşitlilik olarak en fazla alternatifi barındırması nedeniyle daha çok ilgi görüyor. Şirketlerin bir kısmının da Avrupa Yakası'na göre kira avantajı olan Küçükyalı ve Ataşehir'e taşındıkları dikkat çekiyor.

ESKİ BİNASINA DÖNECEK

2006 yılında Finansbank'ı bünyesine katan Yunan National Bank of Greece (NBG), geçen yıl İstanbul'da iddialı bir gayrimenkul yatırımına imza atmıştı. Şirket, Soyak Holding'in iştiraki Koru Gayrimenkul Yatırım ve Ticaret tarafından inşa edilen 4. Levent'teki 40 katlı 'Kristal Kule'yi KDV dahil 303 milyon Euro'ya satın almıştı. Bir yıl içinde kullanıma hazır hale getirilen Kristal Kule, Finansbank'ın genel merkezi oldu. İç dekorasyonu devam eden Kristal Ku¬le, bankanın Esentepe, Levent, Etiler ve Ümraniye'de bulunan tüm birimlerine ev sahipliği yapacak.

Sıfırdan kurduğu Finansbank'ın yüzde 46'sını NBG'ye 2,3 milyar euro gibi rekor bir fiyata satması nedeniyle 'duayen bankacı' olarak anılan Hüsnü Özyeğin ise eski yuvasına geri döndü. Finansbank'ın Esentepe'deki eski genel müdürlük binasını Fibabanka'nın Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin satın aldı. Bina için açılan ihaleyi ,2 milyon dolar bedel ödeyen Hüsnü Özyeğin kazandı. Bunun ardından kulislerde, Özyeğin'in 1998 yılında Esbank'tan 28 milyon dolara satın aldığı bu bina¬yı kendisine uğurlu geldiği için tekrar satın aldığı konuşuldu. Fibabanka, Finansbank'ın taşınmasından sonra önümüzdeki günlerde genel müdürlüğünü buraya taşıyacak.

10 YILLIĞINA KİRALADI

Finans sektöründe taşınmalar bunlarla da sınırlı kalmadı. Finansal alanda hızlı büyüyen bankalar, şube ve personel sayısındaki artışlar nedeniyle ana kumanda merkezleri olan genel müdürlük binalarını da büyütmeye karar verdi. Bu karan alan bankalardan biri de Denizbank. Banka, genel merkezini Esentepe'de kiraladığı Torun Tower'a taşıdı.

Eski genel merkezinin karşısına yani Büyükdere Caddesi'nin karşı tarafındaki Torun Tower'a dört ay önce taşman banka, 39 katlı ve kapalı alanı 106 bin metrekare olan binayı 10 yıllığına kiraladı. Denizbank'ın yıllık olarak yaklaşık 20 milyon dolar kira ödeyeceği konuşuluyor.

Genel müdürlük faaliyetlerini uzun süredir İstanbul Bomonti'de sürdüren Anadolubank'ın ise Anadolu Yakası'na taşınması gündemde. Habaş Topluluğu'na ait bankanın genel müdürlük binasının Ataşehir'deki Ağaoğlu Grubu'ndan satın alı¬nan binaya taşınacağı söyleniyor.

AVRUPA'YI TERCİH ETTİLER

Son dönemde Zorlu Center'ın ofis bloklarında da hareketlilik söz konusu. Zorlu Center'da rezidans olarak kullanılan katlar da yenileme yapılarak iş yeri olarak hizmete açılıyor. Genel merkezi Ankara'da bulunan Limak Holding'in İstanbul ofisi uzun süredir Maslak'taki Veko Giz Plaza'daydı. Burada kiracı olan şirket, geçtiğimiz mart ayında Zorlu Center'da satın al¬dığı 3 bin 500 metrekarelik ofise taşındı.

Öğrendiğimize göre Kibar Holding de 70 kişilik genel merkezini Zorlu'ya taşıdı. Şirket, Zorlu Center'da satın aldığı 2 bin 700 metrekare büyüklüğündeki ofis katına kısa bir süre önce yerleşti.

Avrupa Yakası'na taşman şirket¬lerden biri de Doğtaş Yatırım Holding. Esentepe'de dokuz katlı bir binaya taşınan şirketin bazı birimleri Kavacık'ta kaldı. Kelebek ve Doğtaş Mobilya birimlerini Kavacık'ta bıraktıklarını belirten Doğtaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, "Orada da kiradaydık burada da kiradayız. Esentepe'deki yeni binamızda yönetim, enerji, inşaat ve gıda birimlerimiz yer alacak" diyor.

GSM'CİLER HAREKETLENDİ

Telekom şirketlerinde de taşınma heyecanı var. Turkcell, yıllardır bulunduğu Beyoğlu'ndan taşınmaya hazırlanıyor. Semtin simgelerinden olan Turkcell Tepebaşı Plaza, şehrin merkezindeki bu yerini bırakıp Küçükyalı'ya yerleşecek. Rönesans'ın inşa etti¬ği RönesansBiz Küçükyalı projesin¬den yaklaşık 30 bin metrekarelik yer kiralayan şirket, haziran sonu itibariyle yeni merkezinde olacak. Şirketin bu hamle ile operasyonel anlamda iş¬lerinin daha da kolaylaşması bekleni¬yor. Toplam 47 bin 587 metrekare brüt kiralanabilir alana sahip Rönesans Biz Küçükyalı projesinin 16 bin metrekarelik kısmı da Bosch Türkiye tarafından kiralandı. Projenin üçüncü bloğunda yer alacak olan şirket, Turk¬cell ile komşu olacak.

Genel merkezini taşıyacak şirketlerden biri de Avea. Şirketin Maçka'daki genel müdürlük merkezini üç ay sonra Esentepe'deki Astoria AVM'nin arka tarafındaki bir binaya taşıyacağı konuşuluyor.

YIL SONUNA KADAR TAŞINACAK

Rönesans'ın Ataşehir'de inşa ettiği Rönesans Tower'i Allianz Türkiye satın aldı. Allianz'ın merkezi olacak bina artık Allianz Tower olarak anılacak.

Bu yeni yatırım sayesinde, şirketin Levent ve Altunizade'deki genel merkezlerinin tek bir noktada birleştirilmesi planlanıyor. Allianz Türkiye Ceo'su Solmaz Altın, yıl sonuna kadar İstanbul Finans Merkezi'ne yakın konumdaki 40 katlı Allianz Tovver'a taşınmaya hazırlandıklarını söylüyor. Bölgedeki satış değerlerine bakıldığında, satış işleminin metrekaresi 5 bin dolar üzerinden gerçekleştiği kulislerde konuşuluyor.

Azeri devlet enerji şirketi SOCAR da Maslak'taki ofisini Vadistanbul Bulvar'a taşıma kararı aldı. 19 bin metrekarelik ofis alanı için 75 milyon dolar ödeyen şirket, 2016 yılının Mart ayında yeni yerine taşınacak. SOCAR, şu anda bulunduğu Maslak'taki Bosphorus Plaza'nın sahipliğini de sürdürecek. Şirketin lokasyonu ve ulaşım olanakları bakımından kolay bir noktada bulunduğu için bu projeyi tercih ettiği belirtiliyor.

EN PAHALI BÖLGE LEVENT

İstanbul' un merkezi iş alanı aksı olarak tanımlanan Esentepe-Maslak hattında bölgeler birbirine yakın görünse de ofis fiyatları semte ve caddeye göre değişiklik gösteriyor. Levent ve Büyükdere Caddesi bu anlamda fiyatların en yüksek olduğu aks olarak değerlendiriyor. Bu aks için fiyat aralığının 40-50 dolar/m2 olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, şu bilgileri veriyor: "Burayı en pahalı ofis kirasının olduğu bölge olarak söylemek mümkün. Esentepe ve Gayrettepe'de ise 25-30 dolar/m2 aralığını ortalama ve üst bant fiyat olarak söyleyebiliriz. Maslak için 28-35 dolar/m2 aralığı verilebilir. Küçükyalı ve Ataşehir ‘de Anadolu Yakası'nın yeni ofis merkezleri olarak gelişmekte. Ataşehir'de A sınıfı ofis binaları için 25-30 dolar/m2 aralığı, Küçükyalı'da ise merkezden uzaklaşıldığı için 15 dolar/m2 seviyeleri söz konusu."

Özlem Bay Yılmaz/Ekonomist
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde