Pilot dehşeti: Alplere kamikaze dalışı

Pilot dehşeti: Alplere kamikaze dalışı

Fransız Alpleri’nde 150 kişiye mezar olan uçakla ilgili açıklama, Japon pilotların II. Dünya Savaşı’ndaki intihar saldırılarını hatırlattı: Kaptan çıkınca kokpiti kilitleyen ikinci pilot, A320’yi kasten düşürdü!

Pilot dehşeti: Alplere kamikaze dalışı
16px
24px
27.03.2015 05:17
ABONE OLgoogle
Fransız Alpleri’nde 150 kişiye mezar olan uçakla ilgili açıklama, Japon pilotların II. Dünya Savaşı’ndaki intihar saldırılarını hatırlattı: Kaptan çıkınca kokpiti kilitleyen ikinci pilot, A320’yi kasten düşürdü! Genç pilot Andreas Lubitz’in, 2009’da ‘tükenmişlik sendromu’ nedeniyle 6 ay ara verdiği ortaya çıktı. Lubitz, tüm fiziki ve psikolojik testleri başarıyla geçince tekrar göreve dönmüş.

İSPANYA’nın Barcelona kentinden Almanya’nın Düsseldorf şehrine uçarken, Fransız Alpleri’ne çakılan Lufthansa-Germanwings şirketine ait Airbus A320 yolcu uçağına ilişkin dehşet verici bilgiler ortaya çıktı. Uçağın karakutusundan elde edilen bilgileri değerlendiren Marsilya Savcısı Brice Robin, 150 kişinin öldüğü kazada, ikinci pilot Andreas Lubitz’in (28) uçağın kasten düşürdüğünün anlaşıldığını açıkladı.

ÖLÜM ANİ OLDU

Savcı Robin, Paris’teki basın toplantısında, “Amacı uçağı parçalamaktı. Ölüm ani oldu. Uçak dağa saatte 700 kilometre hızla çarptı” ifadelerini kullandı.

Fransız savcı, kaptan pilot kokpitten ayrıldıktan sonra yardımcı pilot Lubitz’in uçuş gözetim sistemini kullanarak uçağı indirmeye başladığını ve bu yükseklikte bunun sadece kasıtlı olarak yapılabileceğini belirtti.

Karakutu kayıtlarına göre, A320 uçuş irtifası olan 30 bin feet (10 bin metre) yüksekliğe çıktıktan sonra tuvalete gittiği düşünülen kaptan pilot Patrick S., kokpitin kapısının kilitlendiğini görünce iç telefon sisteminden yardımcı pilottan kapıyı açmasını istedi, ancak yanıt alamadı. Fransız savcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kokpitteki ikinci pilotun bayılma ihtimali yok. Nefes alıp verişleri normal ve kalp krizine işaret eden bir durum yok. Tek bir kelime etmedi. Kokpitte 10 dakika tam bir sessizlik vardı.” 

Uçağın kokpitindeki konuşmaları kaydeden karakutu verilerine göre, bu 10 dakikanın ardından uçak yolcuların çığlıkları arasında Alpler’e çakıldı ve en büyüğü bir bavul kadar parçalara ayrıldı. 

600 SAATLİK UÇUŞ

ALMAN Germanwings yolcu uçağının 28 yaşındaki ikinci pilotu Andreas Lubitz, Rheinland Pfalz eyaletindeki Montabaur kenti doğumlu. Küçük yaştan beri pilot olmak için can atıyordu. 2008 yılında Lufthansa’nın Bremen’deki pilot okuluna başvurdu. Sağlık ve pilotluk yetisiyle ilgili tüm testleri kazandı ve eğitime başladı. Ancak 6 yıl önce kısa bir süre eğitime ara verdi. Ardından tüm testleri başarıyla tekrar geçerek eğitimine devam etti. 2013’te Germanwings’te ikinci kaptan olarak göreve başladı. 630 saat uçuşu var. Bu uçuşları sırasında dikkat çeken herhangi bir hareketine rastlanmadı. Yüzde yüz uçuşa elverişliydi ve hiçbir engeli yoktu.

KOKPİTTE SON ANLAR

A320 Barcelona’dan kalktıktan 20 dakika sonra Kaptan Pilot Patrick S., uçağın kumandasını ikinci pilot Andreas Lubitz’e devrediyor ve kokpitten çıkıyor.
Bu dakikadan itibaren uçak ‘otopilot’ yardımıyla alçalmaya başlıyor. 
Kaptan pilot kokpite geri döndüğünde, ikinci pilot kapıyı açmıyor. 
İkinci pilot Lubitz, kaptan pilotu görüntülü konuşma cihazından görüyor ancak cevap vermiyor. 

Kaptan pilot bu sefer kapıya vuruyor. İkinci pilottan yine cevap gelmiyor.
Kaptan pilot içeri girmeye çalışırken, Marsilya kule, uçakla bağlantı kurmaya çalışıyor. Ancak kokpitten karşılık gelmiyor.

TAM ANLAMIYLA SUSTU

Kuledekiler bu sefer acil çağrı kodu olan 1700 kodunu deniyor. Buna da yanıt gelmiyor.
Kule bunun üzerine öteki uçakları A320 ile bağlantı kurmaya çağırıyor. Ama pilot diğer uçaklardan gelen mesajları da cevapsız bırakıyor.

Uçak yere doğru yaklaşırken, kaptan pilotun çok sert biçimde kapıya vurarak içeri girmeye çalıştığı duyuluyor.

Kaza öncesi uçaktan kuleye ne bir “Mayday” ne de acil çağrı sinyali geliyor.
Kokpitten nefes alış seslerinin normal bir ritimde gelmesi yardımcı pilotun baygın olmadığı şeklinde değerlendiriliyor.

Yolcular son anlara kadar ne olduğunu anlamıyor. Çığlıklar, uçağın dağa çarpmasından çok kısa süre önce duyuluyor.

DAHA ÖNCEKİ PİLOT İNTİHAR İDDİALARI

31 Ekim 1999’da New York’tan kalkan Mısır Havayolları uçağı pilotu motorları durdurdu. Atlantik’e düşen uçakta 217 kişi öldü.
19 Aralık 1997’de Singapur’un SilkAir Havayolları’na ait uçak Endonezya’da düştü, 104 kişi öldü. Pilotun uçağı düşürdüğü iddia edildi.
29 Kasım 2013’te Mozambik Havayolları’na ait bir uçağın Namibya’ya düşmesiyle ilgili olarak ciddi boyutta kişisel sorunları olan kaptan pilotun intihar ettiği ileri sürülmüştü. Kazada 33 kişi ölmüştü.

İşte Germanwings uçağını düşüren ikinci pilot



150 kişiye mezar olan Germanwings uçağını kasten düşürdüğü açıklanan ikinci pilotun kimliğine ilişkin bilgiler su yüzüne çıktı. 28 yaşındaki Andreas Lubitz adlı pilotun etnik kimliğinin bilinmediği fakat Almanya vatandaşı olduğu belirtildi.

İNTİHAR UÇUŞLARI ENGELLENEBİLİR Mİ

Savcı Brice Robin, Lubitz'in terör bağlantısına ilişkin ellerinde bilgi olmadığını belirtirken, Alman yetkililerin önümüzdeki perşembe ya da cuma günü pilotun özgeçmişine ve özel hayatına ilişkin daha fazla bilgi vereceğini söyledi. 

Almanya İşiçleri Bakanı Thomas de Maiziere, savcının Alman yardımcı pilotu suçladığı kazaya ilişkin herhangi bir terör arka planı olduğuna dair elde delil olmadığını söyledi.

Maiziere, "Alman yetkililer kaza günü istihbari bilgileri ve polisin elindeki verileri kontrol etti" derken, Luftansa'nın kendilerine rutin güvenlik kontrolleri sonucu pilotun aleyhinde hiçbir şeyin ortaya çıkmadığını söylediğini aktardı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde