Pier Loti doğumunun 160.ncı yılında sergiyle anıldı

Pier Loti doğumunun 160.ncı yılında sergiyle anıldı

Murat Yalçıntaş, doğumunun 160’ıncı yılında, Türk Fransız dostluğunun simge ismi Loti adına sergi açtı

Pier Loti doğumunun 160.ncı yılında sergiyle anıldı
16px
24px
11.05.2010 12:02
ABONE OLgoogle

Şair Henry Mériod’un bir yazısındaki “Victor Hugo’nun resim alanındaki ustalığı gibi, Pierre Loti de yazarak canlandırmanın büyüsü uğruna fırçasını bırakmamış olsaydı, bugün büyük ressamlar arasında yer alacaktı” sözü doğru olsa gerek.

Bir yandan muhabir gibi olayların gerçekliğine tanıklık eden, diğer yandan da gizemli bir anlatım kullanan bir adam… Pierre Loti, kimdir? Oryantalizmden Tahiti mitolojisine uzanan bir yelpazede, bize hangi görüntüleri sunuyor?

Türk dostu gezgin yazar Pierre Loti için İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin katkılarıyla 10 Mayıs’ta (dün) açılan “Ressam Pierre Loti, Uzun Bir Yolculuk” sergisine anlam veren sorular da bunlar.

Açılışta konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, doğumunun 160’ıncı yılında, Türk Fransız dostluğunun simge ismi Loti’nin aziz hatırasını yad ettiklerini söyledi.

Tılsımlı şehir İstanbul’un, Loti’nin sanatçılığı üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten Yalçıntaş, “Sözgelimi Loti’ye ilk romanını İstanbul yazdırmıştır. Loti, Türkiye ile Fransa arasında bir kültür elçisi olmuştur. Türk kültürünü yansız bir şekilde tanıtmaya çabalamıştır. Böylece özellikle Fransa ile Türkiye’yi birbirine bağlayan güçlü ve ısrarlı bir bağ olmuştur. Bu sergiyle İstanbul’u, artık İstanbullu kabul ettiğimiz Pierre Loti’nin yazı ve çizgileriyle keşfetmenin ayrıcalığını yakalayacağız” dedi.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde 21 Haziran tarihine kadar devam edecek sergi, Pierre Loti’nin yaptığı 100 resmi, özel eşyasını ve Abdülmecid’in yaptığı iki Pierre Loti portresini de kapsıyor. Büyük bölümü Türkiye’ye ayrılan sergi, Japonya’dan Polinezya’ya kadar uzanan yolcuklardan güzel örnekler ortaya koyuyor.

Sergi kapsamında 10-11 Mayıs’ta “Pierre Loti, Oryantalistler ve Neo-romantizmin sonu” konulu bir de kolokyum gerçekleştiriliyor. Loti'nin eserlerindeki romantizmin konuşulduğu kolokyumun ilk gününde, IFEA'dan Alexandre Tourmakine başkanlığında Bruno Vercier ve Necdet Hacıoğlu gibi konuşmacılar söz aldı. İkinci gün ise, Loti'nin eserlerinde Türkiye'nin sosyal yönünün anlatılmasına ayrıldı.

Pazar hariç her gün, saat 10.30-18.00 arasında gezilebilecek olan sergi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kırmızı Yayınları tarafından da destekleniyor.

LOTI'NİN ÇİZİMLERİ İLE OSMANLI

Sergide yer alan tüm  desen ve resimlerle ilgili ayrıntıları,  İstanbul Ticaret Odası'nın desteği ile yayımlanan “Ressam Pierre Loti / Uzun bir Yolculuk” adlı albümde bulmak mümkün. Pierre Loti ve eserleri konusunda çalışan iki uzman Alain Quella-Villeger ile Bruno Vercier tarafından hazırlanan albümde, bir deniz subayı olarak yaptığı uzun deniz gezileri sonucu 600 desene imza atan Pierre Loti'nin çizimleri, dönemin Avustralya, Papa Nui ve Paskalya adası, Polinezya kıyıları, Kara Afrika ve Osmanlı Devleti topraklarındaki hayata da ışık tutuyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde