Petrole şevki azaldı, 250 Milyon Dolara otel yaptı

Petrole şevki azaldı, 250 Milyon Dolara otel yaptı

Fikret ve Nurten Öztürk akaryakıtta şevklerinin azaldığını söyledi. Bunun üzerine 250 Milyon Dolar harcayarak turizm işine girdiler...

Petrole şevki azaldı, 250 Milyon Dolara otel yaptı
16px
24px
18.07.2014 09:44
ABONE OLgoogle
Fikret ve Nurten Öztürk akaryakıtta şevklerinin azaldığını söyledi.

OPET’in yüzde 50’sini Koç Grubu’na sattıktan sonra aile yatırımı olarak turizmi seçen Fikret ve Nurten Öztürk, Regnum markası ile otel zinciri yaratıyor. Öztürk çiftinin her unsurunu bizzat planladığı, Antalya’da bu yıl açılan golf oteli 250 milyon dolara mal oldu. Otel, konseptiyle 12 ay müşteri çekecek.

İKİSİ de öğretmendi. 12 Eylül mağduru olmaları onlara girişimciliğin kapısını açtı. Madeni yağ ticareti ile başladılar, akaryakıt sektörünün en önemli markalarından OPET’i yarattılar. Nurten ve Fikret Öztürk, OPET’in yüzde 50’sini Koç Grubu’na sattıktan sonra çocukları için yeni bir sektöre yelken açtı.

Hobi olarak golf oynarken Karya Golf Kulübü’nün tamamını, National Golf Kulübü’nün ise yüzde 50’sini alan Öztürk ailesi, şimdi de zincir otel işletmeciliğine 250 milyon dolar yatırımla açtıkları Antalya Regnum ile ilk adımı attılar. Akaryakıt sektörünün duayeni Fikret Öztürk, ve tüm yatırımlarında yanında olan eşi Nurten Öztürk’le OPET’in merkezinde Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ile birlikte yeni yatırımlarını konuştuk. 

Sizi yıllardır OPET dolayısı ile akaryakıt sektöründen tanıyoruz. Turizme girmek nereden aklınıza geldi?

F.Ö: Bundan yaklaşık olarak 10-11 yıl önce golfe başladım. 7-8 sene önce ise Antalya’daki Karya Golf Kulübü’ne yüzde 74 ortak oldum. Yatırım yapmaya başladık. İki sene önce tamamını aldım. Arazinin içinde otel izni de vardı. Bu arada National Golf Kulübü’nün de yüzde 50’sini aldık. Dolayısı ile iki golf kulübümüz oldu. Otelleri yaz kış çalıştırmak için de farklı aktiviteleri olan bir otel projesi yaptık.

Yani bir anlamda hobiniz nedeniyle girdiniz sektöre…

- Evet esas olarak hobimiz vasıtasıyla girdik. Ama kötü bir huyumuz var. Ne iş yaparsak en iyisini yapmak istiyoruz. Yaptığımız otelde de yüksek standartları yakalamaya çalıştık. Turnuvaya dünyanın en fazla para kazanan kadın golfçüsü Laura Davies gelmişti. ‘Dünyayı gezdim. Golf otelleri içinde ilk ona girebilecek bir otel olmuş” dedi. 

Ne kadar yatırım yaptınız? Otelin büyüklüğü nedir?

- 250 dönüm üzerine inşaa edildi. 600 odaya ulaşacağız. Yatırım miktarımız 250 milyon doları buldu. Daha devam ediyoruz. Yalnız 180 bin metrekare mermer alan var. Gezdiğimiz, kaldığımız otellerin en güzel taraflarını aldık. Mesela geçen sene Güney Afrika’ya gitmiştik, dalga havuzlarını gördük, biz de yaptık. Su oyunları var. Bunu da Dubai’de gördük. Bizim ki biraz ticaretin yanında hobi de oldu. Yaptığımız işten artık haz alalım diyoruz. 10-20 otel olacağına özelliği olan bir otel olsun istiyoruz. 

Pazarlamayı nasıl yapıyorsunuz?

Belek’te iki tür turizm var. Golf ve yaz turizmi. Golfün tarihi eylül-mayıs arası. Otelde oniki ayı doldurmak için yaz turisti de gerekli. Bizim müşterimizin yüzde 70-80’i tur acentaları vasıtasıyla gelen yabancı turistlerden oluşuyor. Yaz turisti genellikle Rus ve Kazakistan, Bulgaristan, Macaristan gibi ülkelerden oluşuyor. Eski BDT ülkelerinden gelenler yüzde 70’i oluşturuyor.

Aklınızda var mıydı turizme girmek? Sevdiniz mi turizmi?

Vallahi yoktu. Öğretmenlikte okurken zaten sadece öğretmenlik vardı bizim için. Petrol de yoktu. Gerçekten sevdik turizmi. Otelciler toplantısına katıldım. Dediler ki Antalya’nın sahil uzunluğu 600 km. İspanya’nın 800 km. Turizm gelirine baktığınız zaman Antalya 13 milyar dolar, İspanya’nın 60 milyar Euro. 5 katı. Ülke bence turizme daha aç. Ama günlük 20-30 Euro otellerle olmaz bu. Turizm çok önemli. 
Sadece bizim otelde 1000 kişi çalışıyor.

Yataklar rahat mı diye evde denedik

Yatırım yaparken nelere dikkat ettiniz?

F.Ö: Mimar projeyi çizer ama onun projesidir. Odalardan yerleşim alanlarına alınacak eşyalara kadar biz içindeydik işin. Odalardaki içinde şarj aleti olan kasaları bile biz seçtik. Yaparak yaşayarak yaptık. Tek tek koltuklara oturduk. Yatakları evimizde kendimiz denedik rahat mı diye. Çok müdahale ettik projeye. Ben OPE’te de çok müdahale ederim. Sistem oturduktan sonra tamamen profesyonellere bırakırım.

Hedefimiz zincir olmak

Otel işletmesini de ünlü otel zincirleri yerine kendiniz yapıyorsunuz. Hedefiniz ne?

N.Ö: Hedefimiz kendi markamızla zincir olmak. İstanbul’da iki otel yerimiz var. Biri Atatürk Havaalanı kavşağı diğeri de Koşuyolu’nda. Ruhsat alıyoruz, bu yıl içinde başlarız. Güneyde de Göcek’te bir otel yerimiz var. Biz başlattık çocuklar devam etsin. Biri 280 biri 160 oda civarında olacak

Turizm bir anlamda aile işiniz. Bundan sonraki ana sektörünüz turizm mi olacak?

F.Ö: Üç çocuğumuz var. Ufuk kendi maden işinde, Filiz Opet’te yönetici, Ali Şafak ise turizm işinde olacak. Üçü de OPET Yönetim Kurulu’nda. Turizm akaryakıttan sonra ikinci önemli sektörümüz olacak. Yani önce akaryakıt, ikinci sırada turizm. Hedefimiz kazandığımız her kuruşu ülkemize yatırmak.

Derdimizi anlatamadık

Akaryakıt mı heyecanlı turizm mi?

Akaryakıtta heyecan iyice azaldı. Çok müdahale oldu. Kâr marjları çok düştü. 4-5 yıldır net kârlar yüzde 1-1.5 civarında. Devletin aldığı vergi ise yüzde 60’larda. Tabii akaryakıt bizim çocuğumuz gibi vazgeçemeyiz. 

Dertlerinizi anlatabildiniz mi?

Anlatamadık. Rekabet yoğun dağıtım şirketleri sayısı arttı. Kâra müdahale etmemek lazım. Dağıtım şirketlerinin belli kârı vardır. Kâr marjı düşerse bayiye az verir. Bayi az alırsa ya standardını düşürür ya da kapatır. 

Koç’la ortaklıkta değişiklik olacak mı?

Bir değişiklik yok. Ortağımız Koç’la aramız çok iyi. 

Jale Özgentürk/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde