Petrol fiyatları enflasyonu hızlandırabilir

Petrol fiyatları enflasyonu hızlandırabilir

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Davos'ta, yeni bir bileşimden oluşan bir para politikası uyguladıklarını söyledi.

Petrol fiyatları enflasyonu hızlandırabilir
16px
24px
27.01.2011 23:54
ABONE OLgoogle

Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'na katılan TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın son zamanlarda iç ve dış piyasalarda çok eleştirilen ve merakla izlenilen politikalarına ilişkin soruları yanıtladı.

"Herkesin bildiği politika araçlarından bir bileşim oluşturduk" diyen Durmuş Yılmaz, bu bileşimden oluşan yeni bir para politikasının uygulandığını belirtti.

Uluslararası arenada da yadırganan Merkez Bankası kararlarını bir kez daha açıklayan Yılmaz, Merkez Bankası’nın asli görevi olan fiyat istikrarından vazgeçmediğinin altını çizerek, bankanın herhangi bir kur hedefi olmadığını yineledi.

Durmuş Yılmaz, yeni bir yaklaşım geliştirildiğini ve kullanılan politikanın başarılı olacağına inandıklarını ifade etti.

"Bazı kesim ve kişilerin aldığımız kararları eleştirmesi doğal" diyen Durmuş Yılmaz, " Merkez Bankaları öngörülebilir olmalı; belirsizlik yaratmamalı. Aldığımız kararların sonuçlarını piyasayla birlikte izliyoruz" dedi.

Kararların döviz piyasasındaki etkisi kısa sürede görüldüğünü belirten Durmuş Yılmaz, bazı ekonomistlerin tahminlerinin aksine, zorunlu karşılıklardaki düzenlemenin etkisinin de kısa sürede görüleceğini savundu.

"KESİN VE TEK HEDEFİMİZ ENFLASYON"

Cari açık eleştirilerine de değinen Merkez Bankası Başkanı, cari açık vermek zorunda olduklarını; ancak sürdürülebilir düzeyde tutmaya çalıştıklarını ifade etti.

TCMB' nin kesin ve tek hedefinin enflasyon hedefi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, kredi büyümesine ilişkin bir hedef olmadığını belirtti ve "ekonominin büyümesi için krediye ihtiyaç var; kredi piyasasının büyümesi gerekli" dedi.

Durmuş Yılmaz, alınan kararların bankaların bilançosuna da yansıyacağını belirterek, kredi hacmindeki büyümenin makro büyüklüklerle orantılı olması gerektiğini vurguladı.

"PETROL FİYATLARI ENFLASYONU HIZLANDIRABİLİR"

Enflasyon öngörülerine değinen Merkez Bankası Başkanı, yılın ilk çeyreğinde enflasyonun yavaşlayacağını, ancak son çeyrekte hızlanacağını söyledi.

Emtia fiyatlarındaki artışın, enflasyona yansıyabileceğine dikkat çeken Yılmaz, petrol fiyatlarındaki artışın yakından izlendiğini ifade ederek, bu artışın enflasyon üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti.

Sözlerini merkez bankasının kararlarının oybirliğiyle alındığının altını çizerek sonlandıran Durmuş Yılmaz, para politikasının genel çerçevesinin belirsizlik olmadığını aktardı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde