Perakendenin gizli kahramanı Türkiye

Perakendenin gizli kahramanı Türkiye

Çin dışındaki perakende pazarlarını inceleyen Deloitte, Türkiye’yi dikkat çekici buldu. ‘Gizli Kahramanlar’ başlıklı raporda yerliler de övüldü

Perakendenin gizli kahramanı Türkiye
16px
24px
12.09.2010 11:31
ABONE OLgoogle

Türkiye, en dikkaç çekici perakende pazarları arasında yer aldı. Çin’in dışında en hızlı gelişen ve dikkat çeken perakende pazarları arasında Türkiye ile birlikte Brezilya, Mısır, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Vietnam da yer alıyor.

Deloitte’un perakende sektöründe dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından Planet Retail ile birlikte hazırladığı ‘Gizli Kahramanlar: Çin’in Ötesinde Gelişmekte Olan Perakende Satış Pazarları’ başlıklı raporda Türkiye, Brezilya, Mısır, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Vietnam’a yer verilirken bu ülkelerin uluslararası perakende devlerinin radarlarına girdiği vurgulandı.

Raporda, nüfusun hızla arttığı, kentleşmenin hızlandığı, harcama yapan orta sınıf tüketicilerin çoğaldığı Türkiye’nin önünde risklerin yanı sıra önemli fırsatların da bulunduğu vurgulandı. Türkiye açısından olumlu faktörlerin sıralandığı raporda, son yıllarda piyasa ekonomisini güçlendirmeye yönelik adımların yanı sıra, Türkiye’nin nispeten ucuz işçiliği ve coğrafi olarak Avrupa’ya yakınlığına işaret edildi.

YABANCILARIN İLGİSİ SÜRECEK

Olumlu faktörlerin Türkiye’nin özellikle Avrupa’ya yönelik üretim açısından çekici bir ülke olmasını sağladığı anlatılan raporda, ayrıca  Türkiye’nin, Rusya, Orta Avrupa ve Orta Doğu gibi yakın bölgelerdeki ekonomik iyileşmeden faydalanmasının beklendiği ifade edildi.

Raporda, Türk perakende satış pazarında uluslararası yatırımların büyük rol oynadığı ve ileriki yıllarda bu yatırımların daha da çoğalması beklendiği vurgulandı.

Yerli zincirler başarılı

Deloitte’nin raporunda, Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren belli başlı perakende şirketleri ve stratejileri de değerlendirildi. Türkiye’de indirimli perakende sektöründe faaliyet gösteren BİM’e özel bir yer ayrılırken,  BİM’in yanı sıra Teknosa ve Kiler gibi kuruluşların da uluslararası şirketlere karşı başarılı mücadele ettikleri ifade edildi. Pazarda Metro, Tesco ve Carrefour gibi uluslararası markaların faaliyetleri öne çıktığı, buna karşılık yerli zincirlerin küresel devlere karşı yerel pazarda etkin bir rekabet sürdürdüğü kaydedildi. Türkiye açısından olumlu faktörlerin de sıralandığı raporda, son yıllarda piyasa ekonomisini güçlendirmeye yönelik adımların yanı sıra, Türkiye’nin nispeten ucuz işçiliği ve coğrafi olarak Avrupa’ya yakınlığına işaret edildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde