Perakendecileri 2012 korkusu aldı

Perakendecileri 2012 korkusu aldı

Perakendeciler, krize rağmen beklentilerden daha iyi geçen 2011 yılının ardından 2012 yılında mağaza açmak konusunda temkinli bir yatırım stratejisi izleyecekler.

Perakendecileri 2012 korkusu aldı
16px
24px
16.12.2011 13:09
ABONE OLgoogle

Bünyesinde İpekyol, Twist ve Machka markalarını barındıran Ayaydın Miroglio Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2011 yılının Türkiye ve Türk markaları açısından verimli geçtiğini, 2012'nin ise kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.

      Ayaydın, vergi oranlarındaki artışın yanı sıra, yaz aylarından bu yana dövizde görülen yaklaşık yüzde 30'luk devalüasyon nedeniyle alışveriş merkezlerindeki dükkanlar için ekstra kira ödenmesinin de zorlayıcı bir unsur olduğunu söyledi.

      Buradan bir kayıpları olduğu gibi, pamuk ve kotona yüzde 100 zam geldiğini ifade eden Ayaydın, ''2012 yılını maalesef sıkıntılı bir yıl olarak görüyoruz. İlk 6 ayda çok temkinli davranıyoruz. İlk 6 ayı yaşadıktan sonra yılın rengini net şekilde görebileceğiz. Ama şu anda biz 2012'nin yaz sezonuna daha düşük adetten piyasaya çıkıyoruz, daha az üretim yaptık. Önümüzü görmek istiyoruz'' diye konuştu.

      2012 yılına ilişkin temkinli yaklaşımın yatırımlarına yansıyacağına dikkati çeken Ayaydın, ''Biz eskiden gözümüz kapalı mağaza açarken, bugün bütün antenlerimizi açacağız ki yanlış yerde mağaza açmayalım, iş yapmayacak bir lokasyona girmeyelim. Onun için AVM'lerin lokasyonlarını ciddi şekilde araştıracağız, ona göre girip girmeyeceğimize karar vereceğiz'' şeklinde konuştu.
      
    ''Artık manuel, günlük çalışıyoruz''

     
     Şartlara göre önceden yaptıkları planlar üzerinde revizyona gittiklerinin altını çizen Ayaydın, ''Biz otomatiğe bağlanmış şirketler değiliz, artık manuel, günlük çalışıyoruz. Dün konuştuğumuzu bugün bir daha konuşuyoruz'' dedi.

      İpekyol olarak mağaza açılışlarına ilişkin de Ayaydın, ''Bizim projeksiyonda 2012 yılında yaklaşık 30 gibi mağaza açma planımız vardı. Ancak herhalde maksimum 10 tane açabileceğiz. Fiyat artışları devam eder ve Avrupa'nın hastalığı daha çok ilerlerse bunlar bize ciddi şekilde yansıyacaktır'' yorumunu yaptı.

      Ham madde fiyatlarının artışını otomatikman fiyatlara zam olarak yansıttıklarını, sezonun en az yüzde 30 zamlı başlayacağını belirten Ayaydın, şu anda herkesin indirimli fiyatlarla ürün satın alabildiğini, ancak gerçek fiyatların asıl sezon açıldığında görüleceğini söyledi.

      Kiralar konusunda AVM sahiplerinin bu dönemde bir anlayış göstermediklerini ve geri adım atmadıklarını savunan Ayaydın, Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren her şeyin TL olacağını, dolar kira ödeyenlerin de kirayı TL'ye çevireceğini kaydetti.
      
     ''Bankacılar fazla açılmayın uyarısında bulunuyor''
     
     Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim ise bütün bankacıların '2012 yılında fazla açılmayın'' yönünde uyarıda bulunduğuna dikkati çekerek, ''Biz 10 tane mağaza açacaktık, şu anda mağaza açılış sayısını 5'e indirdik. Ne yapacağız- 2013 yılına kaydırdık. Herkes temkinli'' dedi.

      Şu anda yatırım yapma zamanı olmadığını ifade eden Zaim, ''Her şey Avrupa ile ilgili. Avrupa'da bir patlama olduğu zaman hemen yansıyor. En ufak bir gelişmede hemen döviz etkileniyor. Bizim kiralarımız, alımlarımız hep dövizle. Onun için bir ayağımız şu anda frende... Çok temkinli gitmemiz lazım. Hepimiz her sene yüzde 30-35 büyüdük. Ama 2012'de yüzde 10 bile büyüsek bu bizim için başarı olur'' şeklinde değerlendirme yaptı.

      Ümit Zaim, 2012 yılının ikinci yarısında düzelme olması durumunda ise mağaza açılışlarının hız kazanabileceğini belirtti.
      
     ''Yatırımların hızı yavaşlayabilir''
     
     Hotiç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hotiç ise 2012'de şirket olarak e-ticaret cirolarını yüzde 100 büyütmeyi beklediklerini, bu cironun şirket cirosuna katkısının yaklaşık yüzde 10 olduğunu, yani Hotiç'in önümüzdeki yıl sadece e-ticaret üzerinde yüzde 10 civarında büyümesini öngördüklerini bildirdi.

      Bunun yanı sıra önümüzdeki yıl 10-12 mağaza daha açmayı düşündüklerini ve 2012 için yüzde 25 büyüme hedefi bütçelediklerini vurgulayan Hotiç, 2011'de ise yüzde 30 büyüdüklerini, önümüzdeki yıl bir yavaşlama olsa da büyümeye devam edeceklerini, bunda e-ticaretin ciddi katkısı olacağını söyledi.

      Türkiye'yi Avrupa'daki krizin ciddi anlamda etkilemesi için ya işsizliğin olması ya da yüksek oranda devalüasyonun yaşanması gerektiğini ifade eden Hotiç, ''Bence 2012'de bizi bekleyen en önemli sıkıntı, para maliyetlerinin artması, finans kaynaklarının sınırlandırılması gibi gözüküyor. Bu, belki orta vadede yatırımların hızını yavaşlatabilir'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde