Pendik'te Malazlar arazisine KİPTAŞ konutları

Pendik'te Malazlar arazisine KİPTAŞ konutları

Malazlar Kibrit Fabrikası’na ait araziye konut izni çıkmayınca şirket yetkilileri çareyi araziyi kat karşılığı KİPTAŞ’a vermekte buldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de iştiraki KİPTAŞ’a izin verdi.

Pendik'te Malazlar arazisine KİPTAŞ konutları
16px
24px
24.01.2017 04:35
ABONE OLgoogle

Pendik’te TEM bağlantı yolu üzerindeki Malazlar Kibrit Fabrikası arazisi yılan hikâyesine döndü. İstanbul Büyükşehir Belelediyesi (İBB) tarafından arazi sırasıyla ‘yol, meslek lisesi alanı ve yeşil alan’ ilan edildi. Malazlar Kibrit Sanayi ve Ticaret AŞ “Çevredeki AVM’lerden alamadığınız yeşil alanı bizden alıyorsunuz” diyerek çok sayıda dava açtı.

Açtığı davaları da kazandı ama arazisiyle ilgili sorunu çözemedi. Şirket çareyi arazisini kat karşılığı İBB iştiraki Kiptaş ’a vermekte buldu. İBB, Kiptaş ’ın itirazı üzerine alana 15 katlı konut izni verdi.

Yol ve meslek alanı

Pendik, Doğu Mahallesi, Ankara Caddesi üzerinde yer alan 50 bin 251 metrekarelik Malazlar Kibrit Fabrikası alanı 2006 yılında önce İBB tarafından yol ve meslek alanı olarak belirlendi. Şirket, “imar rantı yoğun olan bu bölgede arazimizin çevresinde yer alan AVM’lerden alamadığınız yol, donatı ve yeşil alanı bizden alıyorsunuz” diyerek dava açtı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi kararı iptal etti.

Yeşil alan

İBB, 2011 yılında bu kez alanın büyük bir kısmını yeşil alan ilan etti. Pendik Belediyesi’nin isteği üzerine arazideki yeşil alan oranı da arttırıldı. Şirket bu karara da itiraz ederek dava açtı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde görülen davada kararın “hukuka aykırılığı” tespit edilerek iptal edildi.

Yol yapıldı

İBB, 2013 yılında da alanın bir kısmını yol yaptı. Şirket bu karara da dava açtı ve karar iptal edildi.

2016 yılında yapılan planlarda da alan ticaret, yol ve park alanı olarak belirlendi. Şirket araziyi kat karşılığı hasılat paylaşımı usulü ile konut yapması için Kiptaş ’a verdi. İBB Meclisi’ne geçen günlerde hem şirketin hem de Kiptaş ’ın itirazı geldi. Şirket ve Kiptaş itirazında tüm bu süreci anlatılarak park alanının bir kısmının ibadet alanı olması, araziye ise konut, teknopark ile ticaret ünitesi yapılması için yaklaşık 20 kat da imar talebinde bulundu. İBB, Kiptaş ’ın itirazının bir kısmını kabul ederek CHP’nin “ret” oyuna karşın 15 katlı konut izni verdi.

‘Boğaz Köprüsü’nü geçer’

Teklif görüşmeleri sırasında söz alan CHP’li Meclis üyesi Tarık Balyalı “AVM’lerden ve süren konut inşaatından ötürü orada 45 dakika trafik oluşuyor. Şimdi 15 katlı konut projesiyle İnsanlara resmen ‘evinizden çıkmayın’ diyorsunuz. Buradaki tüm projeler bittiğinde TEM’deki trafik Boğaz Köprüsü’nü geçecek” dedi.  Hazal Ocak/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde