Pegasus'a ceza kesilecek mi?

Pegasus'a ceza kesilecek mi?

Pegasus, hakkında medya organlarında çıkan idari yaptırım haberleriyle ilgili açıklamada bulundu.

Pegasus'a ceza kesilecek mi?
16px
24px
02.10.2015 17:29
ABONE OLgoogle
Pegasus, hakkında medya organlarında çıkan idari yaptırım haberleriyle ilgili açıklamada bulundu.

Şirket tarafından gönderilen basın bülteninde şu ifadelere yer verildi:

''Haberlerde sözü edilen konuyla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden şirketimize ulaşan bir bildirim bulunmamaktadır. Bu yönde bir bildirim söz konusu olması durumunda kamuoyuna gerekli bilgilendirme şirketimizce yapılacaktır.

Bununla beraber konuyu kısaca açıklamak gerekirse, bildiğiniz gibi geçtiğimiz yaz aylarında İstanbul hava trafiğinde yaşanan yoğunluk ve özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasite sorunu ve bakım nedeniyle iniş-kalkış pistinin belirli saatlerde kapatılması nedeniyle Sabiha Gökçen Havaalanı’na operasyon gerçekleştiren tüm hava yollarını etkileyen önemli rötarlar yaşanmıştır. 

Bu oranda olması öngörülemeyen bu rötarlar, uçuş ekiplerimizin yerde geçen mesai sürelerinde (uçuş görev süresi) mevzuatın tanımladığı limitleri aşma ihtimalini doğurmuştur. Pegasus, bu mesai süre aşımı ihtimalini ivedilikle ve kendi inisiyatifiyle 24 Temmuz 2015 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak bildirmiş ve SHGM yetkisinde olan mesai zaman aşımı için onay talep etmiştir. Bu konuda SHGM’nin istediği ek belgeler de teslim edilmiştir. Bahsi geçen süre aşımı uçuş süreleri ile ilgili değildir, yaşanan yoğun rötarlar sebebiyle uçuş ekiplerinin yerde geçirdiği mesai süreleri ile ilgilidir.Konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuyla şeffaflıkla paylaşmaya devam edeceğiz.''

PEGASUS HAVAYOLLARI’NA ŞOK CEZA !

Apron24.com'un haberine göre ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, gönüllü raporlama sistemi sayesinde Pegasus Havayolları’nda uçuş görev süresinin aşıldığı ihbarını aldı. Şirkette incelemeler yapması için bir ekip görevlendiren SHGM, raporlamadaki iddiaların doğru olduğunu tespit etti.

Şirket yöneticilerine SHGM tarafından idari yaptırım cezaları verildi. SHGM ilk olarak Pegasus Havayolları’na para cezası verdi. Ardından uçuş işletmeden sorumlu genel müdür yardımcısı kaptan pilot Nadir Kabaş’ın form 4 yetkisini de iptal etti.

Kabin ekiplerinin uçuş sürelerinin ihlal edilmesiyle ilgili sorumlu tutulan Kabin Hizmetleri’nde ise Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Özsoy ‘a Form 4 sahibi olmadığı için henüz bir ceza verilmedi.

Şirket genel müdürü Sertaç Haybat ile kalite müdürü Kemal Helvacıoğlu’na da ihtar cezası verildi. Pegasus Havayollarından konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

SHGM’nin twitter hesabından dün yapılan açıklamada,”Gönüllü Raporlamalardan da faydalanarak uçuş görev sürelerini aştığı iddiası yapılan ilgili havayolu firmasına denetleme yapılmıştır. Bu denetleme neticesinde firmaya, ilgili yöneticilerine para cezası kesilmiş; ilgili yöneticinin Form4’ü iptal edilmiştir” ifadeleri yer almıştı.

FORM-4 NE ANLAMA GELİYOR?

Bilindiği gibi form 4 yetkisi, havacılık işletmelerinde post holder olarak bilinen yöneticilere veriliyor. SHGM, şirketlerde herhangi bir usulsüzlük olması durumunda bu yetkiyi ve hatta yetki ile birlikte o kişiyi görevden alma hakkına sahip bulunuyor. SHGM’nin form 4 yetkisini iptal ettiği yönetici 2 yıl boyunca görev yapamıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde