Patronsuz da üretim oluyormuş

Patronsuz da üretim oluyormuş

Kazova işçileri, tarihi bir adım atarak işgal ettikleri fabrikada üretime başladı.

Patronsuz da üretim oluyormuş
16px
24px
06.09.2013 05:04
ABONE OLgoogle

İşçiler, patron tarafından kaçırılan malzemeleri kendi imkanlarıyla tamamlayarak üretime geçti Patronları Ümit Somuncu ile Mustafa Umut Somuncu’nun 4 aylık ücretlerini, kıdem ve ihbar tazminatlarını vermeden işten çıkarılan Kazova Tekstil işçileri 1 Eylül günü üretime başladı.

 Patronsuz bir şekilde üretime geçen işçiler üretime geçtiklerinde makine sesini mikrofonla dışarı duyurdu. İlk dokunan giysinin ardından işçiler tam kapasite üretime geçeceklerini duyurdu. Üretime geçen işçiler, tüm alacaklarını tahsil edeceklerini belirtiyor.

 Fabrikayı işgal ettiklerinde karşılarında birçok makineyi kullanılmaz halde bulan işçiler fabrikada buldukları tamamlanmamış kazakları tamamlayarak forumlarda satmaya başladı. İşçiler, kazakları forumlarda satarak kazandıkları paralarla makineleri onardı ve işyerini üretime hazır hale getirdi.

 Kazova direnişi Kazova işçiler ocak ayında işten çıkarıldı. Şubatta eylemlere başlayan işçiler fabrikanın malzemelerinin kaçırıldığını duymaları üzerine 29 Nisan günü Bomonti’deki fabrika önünde direniş çadırlarını kurdu. Patronlar Ümit Somuncu ve Mustafa Somuncu ile alacakları konusunda görüşmelerini sürdüren işçiler direniş boyunca patronların evlerinin önünde de eylemler yaptı.

İşçiler fabrikanın içine girdiklerinde malzemelerin büyük kısmının kaçırıldığını kalanların da kaçırılmak üzere paketlendiğini gördü. Patronlar, fabrika önünde direniş başlayınca iflas bildirimi yaptı ancak müfettişler, yüksek kârlar elde eden firmanın bir günde iflas edeceğine inanmadı. Patron Somuncu fabrikanın binasını sattı. İşçiler de hiçbir olumlu yanıt alamayınca 28 Haziran tarihinde fabrikayı işgal etti.

Kaynak:Sendika.org

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde