Patronlara kötü haber: Artık kullanamayacaklar

Patronlara kötü haber: Artık kullanamayacaklar

Sermaye piyasalarında devrim niteliğindeki uygulamalar için geri sayım başladı. Artık patronlar yalı alırken şirket sermayesini kullanamayacak.

Patronlara kötü haber: Artık kullanamayacaklar
16px
24px
24.09.2014 05:29
ABONE OLgoogle
Sermaye piyasalarında devrim niteliğindeki uygulamalar için geri sayım başladı. Artık patronlar yalı alırken şirket sermayesini kullanamayacak. Sermayesini güçlendirene ise kredi ve teşvikte büyük ayrıcalıklar sağlanacak

Hükümet, şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirecek reform niteliğindeki çalışmalara hız verdi. Şirketlere 'sermaye' uyarısı yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan koordinasyonunda, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Maliye'nin yürüttüğü çalışmayla şirketlerin kredi değil sermaye ağırlı bilançoya sahip olmaları teşvik edilecek. Ortakların sermayesini şirkete koyma yerine başka yerlerde değerlendirmesinin önüne geçecek seçenekler masaya yatırıldı.

Bu kapsamda patronların şirket sermayesini kullanarak gayrimenkul alımının da önü kapatılacak. Yapılacak düzenlemeyle şirketlerin sermayelerini kaynak yerine başka yerlerde değerlendirmelerinin önünü kapatacak bir sistem devreye girecek. Sermayesini güçlendirene kredi ve teşviklerde ayrıcalık verilmesi öngörülüyor. Sermaye piyasaları ve vergi düzenlemelerini entegre bir şekilde kullanarak, sermayedarları, şirket sahiplerini teşvik etmeye dönük tedbir paketiyle borçlu bilançolara çekidüzen verilmesi hedefleniyor. 

ÖRTÜLÜ SERMAYE SORGUSU 

Bilançoların çok borçlu göstermelerini önlemek önemli adımlar atılıyor. Örtülü sermaye sorgulaması, yaptırımla karşılaşmamak için şirkete para koymayan ortakların korkularının giderilmesi hedefleniyor. "Finansman Gider Kısıtlaması Sistemi"nde kapsamlı bir düzenleme yapılması bekleniyor. İşletmede kullanılan yabancı kaynaklar, vade farkı, kâr payı, kur farkı gibi, gider, maliyet kalemlerinin toplamı yüzde 10'u aşmamak üzere Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek oran sektörler itibarıyla farklı uygulanabilecek. 

KREDİLERDE AYRICALIK 

Bankaların şirketlere kullandırdığı kredilerde sermaye tutarının dikkate alınması öngörülüyor. Avrupa'da olduğu gibi şirketlerin aktif yapısı ve sermayesi dikkate alınarak kredi verilmesi planlanıyor. Böylece sermaye yapısının büyüklüğüne göre, kredi kullanım kapasitesi de artacak. A.Ş. ve Ltd. Şti. şirket kurmak için belirlenen tutarların sektörlere göre farklı olması planlanıyor. Şirketlerin sermaye artırımlarına gitmesi gerek SPK gerekse vergi mevzuatı yönünden teşvik edilecek. Yeterli sermayeye sahip şirketlere daha fazla oranda istisna sağlanması öngörülüyor. Şirketlerin ortaklarından borçlanma imkânı teşvik edilecek. Devlet ihalelerine katılım için belli bir sermaye oranı şartı da seçenekler arasında. 

MANİPÜLASYONA EN AZ 3 YIL HAPİS

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), mahkemelerce verilen cezaların caydırıcı olmadığı düşüncesiyle öncelikle piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon) ve bilgi suistimali (insider trading) suçlarıyla ilgili cezaları artıracak yasal düzenleme için harekete geçti. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, piyasa dolandırıcılığı ya da bilgi suiistimali nedeniyle suç duyurusunda bulundukları ve suçu ispatlanan kişiler için mahkemelerce genellikle yasada öngörülen 2 yıllık hapis cezasının verildiğini söyledi. 2 yıla kadar hapis cezalarının genellikle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararıyla verildiğini aktaran Ertaş, bu yüzden bu cezanın caydırıcılığının azaldığını, asgari hapis cezasının en az 3 yıla çıkarılması gerektiğini belirtti. Ertaş, "Üç maddelik bir yasa değişikliği konusunda çalışmalarımızı tamamladık. Yıl sonuna doğru gündeme gelebilecek yeni bir torba yasaya eklenebilir" dedi.

BABACAN DA İSYAN ETMİŞTİ 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krediyi değil sermayeyi teşvik eden bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Şirketlerimize baktığımızda, şirket sahipleri, sermayedarlar sermayesini şirkete koymak yerine başka yerlerde değerlendirmeyi tercih ediyor. Şirketin bilançosuna baktığımız zaman bilançolar borçlu. Dolayısıyla krediyi değil, sermayeyi teşvik eden bir çalışma başlattık" demişti.

Hazal Ateş/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde