Patronlar kulübü'nden ilginç girişim

Patronlar kulübü'nden ilginç girişim

Patronlar kulübü, TÜSİAD Fütürizm Düşünce Grubu adıyla think-tank oluşturdu.

Patronlar kulübü'nden ilginç girişim
16px
24px
07.01.2011 09:12
ABONE OLgoogle

Alphan Manas’ın başkanlığını yapacağı belirtilen 25 kişilik kurulda siyasetçiden askerlere kadar her kesimden uzman yer alacak

Patronlar kulübü TÜSİAD, 39 yıllık tarihinde bir ilke imza atarak düşünce kuruluşu oluşturmak için karar aldı. Derneğe yakın kaynaklar, TÜSİAD Fütürizm Düşünce Grubu adı verilen ve batıda think-thank (düşünce kuruluşu) olarak adlandırılan oluşumun başkanlığına da yönetim kurulu kararıyla, aynı zamanda Dünya Fütüristler Derneği Türkiye Başkanı olan Alphan Manas’ın getirildiğini söyledi. Kaynakların verdiği bilgiye göre TÜSİAD think-tank’ın, ABD’li Brookings Institution ya da İngiliz Chatam House gibi raporları ve fikirleriyle dünyayı etkileyen organizyonlardan   olması amaçlanıyor.

ALPHAN MANAS BAŞKAN

Gelen bilgilere göre Alphan Manas, siyasetçiler, işadamları, akademisyenler, ordu mensupları, gazeteciler, bölgesel ve küresel işadamlarıyla görüşerek bir kurul oluşturacak. Ayrıca organizasyon için Manas’ın Ankara’da siyasekçilerle de birebir görüşeceği belirtiliyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre TÜSİAD think-tank, bölgede önemi artan ve ekonomisi büyüyen Türkiye odaklı politikalar üreterek, geleceğe dönük vizyon belirleyecek.  

VİZYON BELİRLEYECEK

TÜSİAD’ın hazırladığı raporlar ve yaptığı açıklamalarla zaten ‘düşünce kuruluşu gibi’ çalıştığını yeni oluşumla bu etkinliğin bir üst ‘aşamaya’ geçirilmesinin amaçlandığını vurgulayan kaynaklar, “Bölgemiz ve dünya genelinde fikirlerle ekonomik ve siyasi gelişimine katkı sağlanması amaçlanıyor” dedi. Think-tank örgütleri demokrasinin yerleştiği ülkelerde siyasi ve ekonomik kararları etkileyebilecek öneriler götürebiliyor.

 Dünyada yaptığı işlerle ses getiren düşünce kuruluşları, Türkiye’de yeni yeni oturan bir kavram olarak dikkati çekiyor. Türkiye’de irili ufaklı 20-30 düşünce kuruluşu bulunurken, 169 ülkede 6 bin 300 think-tank faaliyet gösteriyor. Merkezi Philadelphia’da bulunan “Düşünce Kuruluşları ve Sivil Toplum Programı’nın yöneticisi James McGann’in yaptığı çalışmaya göre düşünce kuruluşlarının yüzde 58’i Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da faaliyet gösteriyor. Oran, Orta Doğu ve   Kuzey Afrika’da yüzde 4’e, Afrika genelinde ise yüzde 8’e düşüyor.

EN ÇOK AVRUPA’DA

Avrupa’da toplam 1.750 düşünce kuruluşu bulunuyor. Bunlardan 285’i İngiltere’de yer alırken, Almanya 190 ve Fransa 168 kuruluş ile ikinci ve üçüncü sıralarda bulunuyor. Araştırmacılar İngiltere’deki Chatham House’u Amerika dışındaki en iyi düşünce kuruluşu olarak görüyor.

Ekonominin ejderi genç girişimcileri buluyor

Dragon’s Den televizyon programının Türk versiyonunda görev alan Alphan Manas, burada projelerini beğendiği girişimcilere sermaye vererek ortak oluyor. Katılan işadamlarına ‘Ejder’ adı verilen programda, genç girişimcilere deneyimlerini aktaran Manas, İddaa oyununu ve Deniz Taksi’yi Türkiye’ye getiren isim olarak tanınıyor. Manas, son olarak da otomotivde geleceğin teknolojisi olan elektrikli otomobil için yatırım yaptı. Brightwell Holdings’in patronu Manas, Bursa’da üretilecek Tilter marka araçları üreten Synergethic şirketini satın aldı. 

Think-tank’ler gündem belirliyor

Brookings Institution Yıllık Bütçe: 60.7 Milyon $

İlgi Alanları: ABD Dış Politikası, Orta Doğu

2. Council on Foreign Relations -New York

Yıllık Bütçe: 38.3 Milyon $

İlgi Alanları: ABD Dış Politikası, Ulusal Güvenlik

Carnegie Endowment for International Peace Washington

Yıllık Bütçe: 22 Milyon $

İlgi Alanları: Nükleer Silahsızlanma, Çin

Rand Corporation - Santa Monica, California

Bütçe: 251 Milyon $

İlgi Alanları: Askeri Strateji, Ekonomi-Politik

Heritage Foundation

Bütçe: 48.4 Milyon $

İlgi Alanları: Vergi Politikaları, Füze Savunma

Human Rights Watch 

Bütçe: 35.5 milyon $

İlgi Alanları: İnsan Hakları, Uluslararası Adalet

Chatham House  İngiltere

Yıllık Bütçe: 12.4 Milyon $

İlgi Alanları: Uluslararası Ekonomi, Bölgesel Çalışmalar

Transparency International

Yıllık Bütçe: 13.3 Milyon $

İlgi Alanları: Yolsuzluk

İbrahim Acar/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde