Patronlar krizi fırsata çevirdi, borsada hisse topladı

Patronlar krizi fırsata çevirdi, borsada hisse topladı

Gezi Parkı gösterileriyle başlayan süreç, borsanın değerini 35 milyar dolar eritti...

Patronlar krizi fırsata çevirdi, borsada hisse topladı
16px
24px
08.06.2013 07:15
ABONE OLgoogle

Gezi Parkı gösterileriyle başlayan süreç, borsanın değerini 35 milyar dolar eritti... Bu süreçte halka açık şirketlerin patron, ortak ve yöneticilerinin de borsada hisse alımı yaptıkları gözlendi. 3-6 Haziran arasında bu içerikte 11,4 milyon liralık alım gerçekleşti 

Yurtiçinde devam eden sokak gösterileri ve yurtdışı piyasalardaki dalgalı seyrin 3 Haziran’dan düne kadar borsaya faturası yüzde 10,971’lik düşüş oldu. Söz konusu dönemde borsadaki şirketlerin piyasa değerlerindeki erime 35 milyar doları aştı.

Şirket değerlerinin erimesine seyirci kalmak istemeyen şirket ortakları ve profesyonel yöneticileri 3-6 Haziran tarihleri arasındaki dönemde toplamda 11 milyon 216 bin 638 liralık alım gerçekleştirdiler.

Bu alımları “Patron şirkete sahip çıkıyor” şeklinde yorumlayan uzmanlara göre bu alımlar psikolojik olarak daha fazla düşüşün de önüne geçmiş durumda.
 Öte yandan borsadaki alım-satım işlemlerine bakıldığında yabancıların satışa çok da istekli olmadığı görülüyor. Satışların daha çok yerli satışları şeklinde gerçekleştiğini söyleyen uzmanlara göre yabancılar, yukarıdan sattıkları hisseyi aşağıdan yerine koyuyor.
 Yabancıların küçük de olsa piyasanın ‘alıcı tarafında’ olduğunu belirten piyasa profesyonellerine göre satışların ardından bankalara gelen yüksek montanlı alım emirleri de bunun bir göstergesi…

Olaylar bitsin, toparlanır 

 Bosphorous Capital Genel Müdürü Murat Salar siyasal olarak ülkede tansiyon yatıştığı zaman Borsa İstanbul’un kısa zaman içerisinde aynen toparlanacağını söylüyor ve ekliyor: “Piyasada patronlar hisse aldı demek için elimizde yeterli veri yok. Yabancı satışları için de aynı durum geçerli... Fakat mayıs ayında yabancılar borsada 174 milyon dolarlık alım yaptılar. Yabancılar için şu an için anormal bir çıkıştan bahsetmek doğru olmaz.”

Hızla yükselecek

 Siyasi istikrara vurgu yapan Murat Salar “Borsa düştü ama kısa süre içinde olaylar bittikten sonra borsada hızlı bir toparlanma olacaktır. Yatırımcı için son olaylar büyük sürpriz oldu. Zira kimse uzun yıllardır böyle bir şey beklemiyordu. Bir an önce piyasaların önünü görebilmesi için bu siyasal soru işaretinin kalkması gerekiyor” dedi.

Yabancı hisse sattı mı?

HSBC Bank Analisti Fatih Keresteci’nin yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de döviz kurunun yukarı doğru çıkmasından dolayı bir yabancı çıkışından bahsetmek mümkün ama bu borsadan mı bonodan mı bunu şu an için bilmek mümkün değil. Keresteci asıl doğru değerlendirmelerin resmi açıklamaların gelmesinden sonra yapılabileceğini söylüyor.

3-6 Haziran alımları:

Can Mumay/Akşam


 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde