Patronlar ilk kez ses yükseltti

Patronlar ilk kez ses yükseltti

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz” diyerek güven veren yeni bir ekonomik modele ihtiyaç olduğunu söyledi. Bilecik, büyüme modelinin gözden geçirilmesini istedi.

Patronlar ilk kez ses yükseltti
16px
24px
25.05.2018 08:18
ABONE OLgoogle

TÜSİAD’dan (Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği) ekonomideki son gelişmelere ilişkin hükümete dönük sert eleştiriler geldi.

Önceki gün hükümete yakınlığıyla bilinen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın gerekli önlemlerin alınmasına dair uyarı ve eleştirilerine dün de TÜSİAD devam etti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısında konuşan Erol Bilecik ve Tuncay Özilhan , enflasyon, dış borç ve kurdaki artışa dikkat çekerek ekonomi yönetiminin adım atmakta geç kaldığını dile getirdi. “Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz” diyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilecik’in konuşmasından satır başları şöyle:

* Büyüme modelimizi gözden geçirmemiz gerek. Güven veren, yapısal sorunları giderici temel reformları önceliklendiren yeni bir ekonomi anlayışına ihtiyaç var.

* Dünyada bol ve ucuz para döneminin bir gün sona ereceğini biliyorduk. Bugünkü durumda olmamızın sebebi de refomların sürekli ertelenmesidir.

* Piyasaları, kur, faiz, enflasyon oranlarını yakından takip ediyoruz. Hem dışarıdaki gelişmeler, hem de içeride uygulanan genişlemeci politikalar, bu göstergelerde ciddi bozulmalara yol açtı.

* Dış borca bağımlıyız. Dış borç hepimiz için bir kur riski yaratıyor.

* Bir an önce ekonomimize duyulan güveni yeniden tesis etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde; ekonomimiz sert bir düzeltme ile karşı karşıya kalacaktır.

* Merkez Bankamız tarafından atılan adım son iki haftadır yaşanan süreçte bir nebze olsun rahatlık sağlamıştır. Ekonomi yönetimimizin uyum ve ahenk içerisinde politika yapım sürecini devam ettirdiğini görebilmeyi arzuluyoruz.

* TL cinsinden kredilerin mevduata oranı yüzde 150’ye varmış, sermaye maliyeti giderek artmış durumda. Büyümeyi sürekli ucuz banka kredisiyle fonlamamız, sermaye piyasalarımızı geliştirmeden yola devam etmemiz mümkün değil.

* Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz. Önce cetvelin düzgün olması gerekir.

Yeni bir hikâye gerekiyor

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan da konuşmasında ekonomide göstergelerin bozulduğuna ve hükümetin geç adıma attığına vurgu yaptı. Özilhan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

* 2007’den bu yana ortalama 12 ayda 1 yapılan seçimlerden yorgun düştük. Bugün de yeni bir hikâyeye ihtiyacımız var.

* Bağımsız kurumlar güçlü olmalı, bürokraside liyakat esas alınmalı ve ellerindeki yetkiyi etkili bir şekilde kullanmalılar.

* Türkiye ceza evindeki akademisyenlerle medya alanında yapılan kısıtlamalarla anılan bir ülke olmamalıdır.

* Ekonomide birinci öncelik makro ekonomik istikrarın sağlanmasıdır.

* TL’nin değerinde son dönemde görülen ve tüm vatandaşları büyük bir endişeye sevk eden baş aşağı gidiş karşısında Merkez Bankası tarafından dün yapılan müdahale, herkesi rahatlatmıştır. Tercihimiz bu tür müdahalelerin zamanında ve gerekli ölçekte yapılması; piyasalar açısından Merkez Bankası kredibilitesinin güçlü olmasıdır. Şimdi sıra bu müdahalenin yapısal reformlar ve mali disiplin ile pekiştirilmesindedir.

* Enflasyonu yüzde 5 in altına çekecek bütçe disiplinini sağlayacak ve güven verecek bir program başlatılmalı.

* İnşaat sektörü büyümeyi harekete geçirmekte hiç şüphesiz çok önemlidir. Ama sanayi ve tarımın yarattığı katma değeri artırmadan sağlıklı büyümek imkânsız.

* Ekonomide birikmiş sorunlar hukukun üstünlüğünü yargıya güveni sağlayacak adımlar atılmadan çözülemez.

* Türkiye AB ilişkilerini güçlendirmeliyiz. Elimizdeki en önemli araç her şeye rağmen Türkiye’nin AB üyeliği sürecidir.

* Bütçe açığı zaten bozulma eğiliminde iken, seçim öncesinde açıklanan paketle bütçeye gelen ilave 24 milyar TL’lik ek yük, mali disiplin konusunda şüphelere neden olmuştur. Ekonominin cari açık- bütçe açığı kapanına doğru sürüklendiği düşüncesi, TL’nin değeri üzerinde baskı yaratıyor. Bu değerlendirmeler, Türkiye’nin kredi notunda düşüşlere neden oluyor.   Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde