Patronlar Kulübü'ne başkan aranıyor

Patronlar Kulübü'ne başkan aranıyor

İş dünyasının önemli örgütlerinden TÜSİAD’da seçimler yaklaşıyor.

Patronlar Kulübü'ne başkan aranıyor
16px
24px
01.01.2017 22:05
ABONE OLgoogle

600 üyeli derneğin genel kurulu 12 Ocak’ta toplanıyor. Genel kurula bu kadar az kalmışken TÜSİAD’ın başkanı kim olacak sorusu hâlâ yanıt bulmuş değil.

TÜSİAD’a başkan olmak bir zamanlar her üyenin gönlünde yatan bir hayaldi. Başkanı TÜSİAD’ın kurucu üyeleri önceden belirler ve bu isim çoğunlukla bu ailelerden olurdu. Ancak Türkiye’de ekonomi ve siyasetin zorlaştığı yıllarda başkanlık çok kullanılan bir tabirle “ateşten gömlek” oldu.

Bir süredir TÜSİAD’ın seçimli genel kurulu yaklaşırken bir telaş başlıyor. Başkan olanlar bir an önce görevi bitirip işinin başına dönmek istiyor.

Patronlar Kulübü'nde neler oluyor: Ali Koç aday olmazsa ibre kimden yana?

BİR DAHA TALİP DEĞİL

Patronlar kulübünde bugünlerde yine böyle bir telaş var. İddialara göre iki yıldır başkanlık yapan Cansen Başaran Symes, kazasız belasız bitirdiği başkanlığa bir daha talip değil. Her şey normal olsaydı başkanlık halen başkan yardımcısı olan Ali Koç ya da İzmirli işadamı Şükrü Ünlütürk’e geçecekti. Ancak Ali Koç, “Fenerbahçe” dedi, Ünlütürk ise değil başkanlık, yönetim kuruluna girmek bile istemiyor.

ÖZİLHAN’IN İŞİ ZOR

Bugünlerde özellikle Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın işi zor. Çünkü yönetim kurulu ve başkanlık için isimleri belirlemek için görüşmeler yapıyor. Bir sohbetimizde Özilhan, TÜSİAD başkan bulamıyor yorumlarına son vermek istediklerini söylemiş ve bunu nasıl yapacaklarını şöyle anlatmıştı:
“Bundan sonra yönetim kuruluna girenlere başkanlığı düşünüp düşünmediğini soracağız. Düşünmüyorsa yönetim kurulunda da yer alamayacak. Böylece TÜSİAD’ın başkanı o yönetim kurulu içinde hazırlanmış olacak. Tartışmaları da böylece bitirmiş olacağız.”

SON RÖTUŞLAR YAPILIYOR

Tuncay Bey’i aradım son durumu öğrenmek için. Yönetim kurulu ve başkanın henüz kesinleşmediğini “Son rötuşların” yapıldığını ancak yeni yılın ilk günlerinde belli olacağını söyledi. Başkan belirlemede sürenin uzaması başkanlar kurulunun aldığı bu kararla ilgili mi bilmiyorum.

TÜSİAD’da bu genel kurulda en büyük sürpriz bana göre Rahmi Koç’un Ali Koç’u ikna etmesi olur.
Koç olmazsa yeni başkan kim olur derseniz patron olan üyeler arasında bulunan Murat Özyeğin, Mehmet Tara, Simone Kaslowski neden olmasın diyebileceğim isimler arasında. Tabii kurucu patron olan babalar Hüsnü Özyeğin, Şarık Tara ve Aldo Kaslowski olur verirse.
 
20 yıl önceki anlayışla yönetemeyiz

BAŞKANIN profesyonel olması da artık TÜSİAD’ın kabul ettiği gerçeklerden biri. Özilhan, bu konuda da “Ayrıca artık 20 yıl önceki anlayışla TÜSİAD’ı sürdürmemiz zor. 600 üyemiz var ve çoğunluk artık profesyonel. Bu Avrupa’da da böyle. Kocaman şirketleri emanet ediyoruz. TÜSİAD’ı neden etmeyelim” demişti. Sonuç olarak patronlar kulübüne kim başkan olacak hep beraber göreceğiz!

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde