Patronlar Kulübü'nde "patron" bulunamadı

Patronlar Kulübü'nde "patron" bulunamadı

Patronlar Kulübü TÜSİAD’da genel temayül, ‘patronlara patron başkan’ bulunması yönünde ama göreve talip olan olmayınca yapacak bir şey de yok..

Patronlar Kulübü'nde "patron" bulunamadı
16px
24px
16.01.2015 12:17
ABONE OLgoogle
Patronlar Kulübü TÜSİAD’ın (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) kurulalı 44 yıl oldu. 1971’de Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, Nejat Eczacıbaşı, Selçuk Yaşar’ın da aralarında bulunduğu 12 işadamı tarafından kurulan dernek, Türk iş dünyasının en etkin sivil toplum kuruluşlarından oldu.

Söylemleriyle büyük etki yaratan dernek, 22 Ocak’ta yapılacak olağan genel kurulunda yeni başkanını seçecek. Daha doğrusu seçmek zorunda kalacak.

Bilindiği üzere geçen yıl aynı tarihlerde yapılan genel kurulda derneğe İzmirli sanayici Sütaş’ın patronu Muharrem Yılmaz başkan olmuştu. Ancak Yılmaz geçen yıl haziran ayında istifa edince yerine en kıdemli yönetim kurulu başkan yardımcısı olan “Haluk Dinçer geldi. Sabancı Ailesi’nin damadı olan Dinçer, biraz da zoraki olarak görevi kabul etti. Hem ailenin hem de Dinçer’in daha önce seçimli genel kurulda bu görev kendisine teklif edilmesine rağmen kabul etmediği biliniyor.

Nihayetinde TÜSİAD başkanlığı, eski başkanların ifadesiyle ‘ateşten gömlek’. Bu gömleği hangi patron giyerse, hem siyasilerle karşı karşıya gelmeyi göze alıyor, hem de kendi iş mesaisinden zaman çalıyor. Bu nedenle son yıllarda birçok patronun bu göreve ‘hayır’ dediğini biliyoruz. Başkan bulmakta zorlanan derneğin akil adamları tüm çabalara rağmen geçen hafta cuma itibariyle Haluk Dinçer’i ikna edememiş görünüyor. Bu nedenle derneğin 2010 yılından beri yönetiminde ‘sayman’ ve ‘başkan yardımcısı’ olarak yer alan Cansen Başaran Symes üzerinde uzlaşma sağlandığı söyleniyor.

Allianz Sigorta ve Allianz Hayat ve Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Symes, vergi, denetim ve danışmanlık şirketi PwC’de kariyerine başlamış ve şirketin en üst düzeyine kadar çıkmış bir yönetici. Symes, insan ilişkileri, zaman uygunluğu ve iş tecrübesiyle uygun görülüyor. TÜSİAD’ın tarihinde üçüncü kadın başkan olması muhtemel olan Symes seçilirse ayrıca üçüncü ‘profesyonel başkan’ da olacak.

Daha önce Şahap Kocatopçu ve Erkut Yücaoğlu profesyonel yöneticilikleri sırasında ‘patronlara’ başkanlık yapmışlardı. TÜSİAD’da genel temayül, ‘patronlara patron başkan’ bulunması yönünde ama göreve talip olan olmayınca yapacak bir şey de yok. İzmirli Sun Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk’ün de bu dönem ilk kez yönetime girdiği için başkanlığına sıcak bakılmadığı belirtiliyor. 

Bu arada genel kurulda TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’nı Erkut Yücaoğlu’ndan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın alacağı konuşuluyor. 
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde