Patrona imar affında yeni düzenleme

Patrona imar affında yeni düzenleme

İş yerleri yapı kayıt belgesi bedelinin ruhsatlı alan üzerinden hesaplanması nedeniyle yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaktı.

Patrona imar affında yeni düzenleme
16px
24px
21.09.2018 15:39
ABONE OLgoogle

Yeni düzenleme ile hesaplama sistemi sadece tesisin kapladığı alanla değiştirilerek, patronlara kolaylık sağlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre;

Tebliğ ile yapı kayıt belgesinin müracaatı, bedelinin hesaplanması ve ödenmesi, yapı kayıt belgesi verilen hazineye ait taşınmazların satışı, belge düzenlenmeyecek binalar ile bu belgenin düzenlenmesi aşamasında yalan beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hususlar yer aldı.

Buna göre, yapı kayıt belgesi, ruhsatı veya kullanma izni bulunmayan yapılarda tamamı için yapı kullanma izni olan yapılarda ise ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı veya yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde ise yapının tamamı için düzenlenecek.

Arsa emlak vergi değeri hesapları, Hazineye ve belediyelere ait taşınmazlar üzerinde inşa edilmiş binalar için yapının oturum alanına karşılık gelen arsa payı, parsel üzerinde birden fazla yapı yer alması durumunda, sadece yapı kayıt belgesi müracaatında bulunulan yapıya isabet eden arsa payı, hisseli taşınmazlarda, yapı malikine ait hisse oranı üzerinden yapılacak.

İbadethaneler ile merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari amaçla kullanılmayan yapıları için belge bedeli alınmayacak.

Uygun olmayan binalar için yapı kayıt belgesinin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, belge iptal edilecek ve yalan beyan veren başvuru sahibi hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

İŞ DÜNYASINA KOLAYLIK

 Oteller başta olmak üzere turizm tesisleri, fabrikalar, AVM’ler, hastaneler gibi işyerleri yapı kayıt belgesi bedelinin ruhsatlı alan üzerinden hesaplanması nedeniyle yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaktı. Ancak yapılan değişiklikle hesaplama sistemi değiştirilerek, iş dünyasına kolaylık sağlandı.

OTELLER BAŞVURMUYORDU

Ruhsatlı oteli, hastanesi, iş merkezi, fabrikası olan iş adamları imar barışına başvurduklarında, kayıt bedelinin hesabı binanın tamamı üzerinden yapılıyordu. Bu nedenle bedel yüksek çıktığından turizmciler başta olmak üzere iş dünyası barış için başvurmuyordu. İmar barışına başvurma süresi 31 Ekim’de sona ererken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelen talepler doğrultusunda Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğinde değişiklik yaptı. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklerden bazıları şöyle:

KAMU ARSASINA YAPILAN KAÇAKLAR

* Kaçak binalar, Hazine ve belediye arsaları üzerine yapılmışsa, arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplanacak. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi bedeli de daha düşük çıkacak. Ayrıca parsel üzerinde birden fazla yapı bulunuyorsa sadece Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulan yapının arsa payı dikkate alınacak. Taşınmaz hisseli ise, her bir hak sahibi hissesi oranında bedel ödeyecek.

SADECE GÜNEŞ DEĞİL KAÇAK HES VE RES’LER DE GİRDİ

* Kaçak güneş enerji santralleri, yapı kayıt belgesi için başvurduğunda, ürettikleri her bir megawatt enerji için 100 bin lira ödemeleri gerekiyordu. Dün yapılan değişiklikle bu hüküm kaldırıldı. Rüzgar, hidrolik enerji santrallerini de kapsayacak şekilde enerji üretim tesislerinin tamamı dahil edildi. Ancak ödenecek bedel, üretilecek her bir megawatt enerji için 2 milyon liraya yükseltildi.

KAÇAK TERSANE, LİMAN

* İskele, liman, tersanelerde ise hesaplar her bir metrekare için bin 500 lira olarak belirlendi. Kaçak olan istinat duvarı, dolgu alanı, havuz, spor sahaları ve benzeri bina niteliğinde olmayan yapılar için ise yapı kayıt belgesi bedeli hesabında her bir metrekare için 150 lira ödenecek.

BODRUM KATLAR DA DAHİL

* Binanın katları hesaplanırken, bodrum katlar da hesaba dahil edildi. Ruhsatta görünmeyen ibadethaneler ile valilikler, okul, hastaneler gibi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari olmayan yapıları yapı kayıt belgesi bedeli ödemeyecek. Ancak yerel yönetimler için bedel ödeme yükümlülüğü devam edecek. Belediyeler, bunun çifte standart bir düzenleme olduğunu, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek düzeltilmesi gerektiğini iddia etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde