Patron diplomaya bakmıyor: İşte patronların aradığı

Patron diplomaya bakmıyor: İşte patronların aradığı

İŞKUR'un 53 bin 194 işyerinde işverenlerle yaptıkları çalışmanın sonuçlarına göre, patronlar neye balıyor?

Patron diplomaya bakmıyor: İşte patronların aradığı
16px
24px
20.03.2013 15:08
ABONE OLgoogle

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, toplam 53 bin 194 işyerinde işverenlerle yaptıkları çalışmanın sonuçlarına göre, patronların yüzde 35.8'inin işçinin mesleği ve niteliği olsun dediğini, ancak ne mezunu olsun denildiğinde ise "fark etmez" dediklerini söyledi. Patronların genel anlamda diploma aramadığını söyleyen Yazıcı, bunun yanı sıra patronların, yüzde 10.7'sinin genel lise, yüzde 10.4'ünün lisans, yüzde 0.3'ünün lisans üstü, yüzde 27.5'inin lise altı, yüzde 9.5'inin meslek lisesi ve yüzde 5.1'inin ise meslek yüksek okulu mezunu işçiye ihtiyaç olduğunu söylediğini belirtti.

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Ankara'da 2013 yılında İŞKUR tarafından uygulamaya konulacak istihdam odaklı yeni çalışma ve projeleri tanıtmak amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Yazıcı, 3 bin hizmet noktasında İŞKUR olarak vatandaşlara hizmet verdiklerini, 2012 ve 2013'te gerçekleştirilen atamalarda ise 3 bin 746 iş ve mesleki danışman alımı yaptıklarını ve yakın zamanda bu rakamı 4 bin kişiye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
 
107 DEVLET ÜNİVERSİTESİNDE İRTİBAT NOKTALARI KURULUYOR

 
Yazıcı konuşmasında, 107 devlet üniversitesinde irtibat noktaları kurmaya başladıklarını söyledi. Bu üniversitelerin tamamında İŞKUR hizmet noktaları olacağını ve İŞKUR personelinin tam zamanlı olarak buralarda çalışacağını ifade eden Yazıcı, üniversitede eğitim gören gençlere profesyonel danışmanlık hizmeti vereceklerini söyledi. Yazıcı, "Bu çok yeni bir uygulama. Ülkemizin hazır eğitimli gücünü değerlendirmek istiyoruz. İşverenlerin aradığı açık işlere kanalize etmek istiyoruz ve profesyonel danışmanlık hizmeti vermek istiyoruz. Fakülteyi, meslek yüksekokullarını bitirdikleri takdirde onları nelerin beklediğini, ne gibi sorunlarla karşılaşacaklarını, iş gücünde kendi meslekleri ile ilgili ne gibi nitelik ve özellikler arandığına dair bir takım bilgilendirmeler yapacağız. Diğer bir anlatımı profesyonel iş koçluğu yapacağız" dedi.

 Bu çalışmayı okul devam ederken yapacaklarını dile getiren Yazıcı, "Çocuk birinci sınıfta başlayacak okumaya, birinci sınıftan itibaren sen inşaat mühendisisin, fakülteyi bitirdiğin zaman fakültede aldığın bu derslerin yanında şu şu niteliklere de sahip olmalısın gibi bilgilerle donatacağız" diye konuştu. Yazıcı, bu çalışmanın bir benzerini de meslek liselerinde yapacaklarını söyledi.
 
2012'DE 992 BİN AÇIK İŞ ALINDI

2012 yılında alınan açık iş sayısının 991 bin 904 kişi olduğunu söyleyen Yazıcı, işe yerleştirme rakamının ise aynı yılda 556 bin 587 kişi olarak gerçekleştiğini söyledi. Yazıcı, 2012'de İŞKUR'un işe yerleştirdiklerinin yüzde 30'unun bayan olduğunu ve 2017 yılına kadar bu rakamı her yıl yüzde 2 artırarak 2017'de yüzde 35 kadın istihdamı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Yazıcı, Kuruma kayıtlı işsiz sayısının ise 2 milyon 372 bin 262 kişi olduğunu ifade ederek, kayıtlı işsizlerin 2 yıl sistemde tutulduğunu, ancak bu süreyi kademeli olarak bir yıla kadar indireceklerini söyledi.
 
2012'DE YURTDIŞINA 57 BİN 953 KİŞİ GÖNDERİLDİ
 
Yazıcı, 2012 yılında İŞKUR vasıtasıyla yurtdışına 57 bin 953 kişi gönderdiklerini söyledi. Buna göre, en fazla işçi 15 bin 10 kişi ile Irak'a gönderilirken, Rusya'ya 13 bin 762, Suudi Arabistan'a 8 bin 184, Türkmenistan'a 4 bin 810, Azerbaycan'a 2 bin 197 ve Afganistan'a ise bin 577 işçi gönderildi.

 Yazıcı ayrıca faal olarak bugün 333 özel istihdam bürosunun olduğunu ifade ederek, 2004'ten bu yana bu bürolar aracılığıyla 268 bin 587 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi. Yazıcı özel istihdam bürolarına ilişkin çıkarılan yeni yönetmelikle bu büroların da İŞKUR gibi mesleki eğitim kursları düzenleyebileceklerini ifade etti.

Öte yandan Yazıcı, 2012'de kariye günleri kapsamında 71 ilde 102 etkinlik düzenlediklerini, 2013'te ise hedefin 107 üniversitede kariyer günleri düzenlemek olduğunu söyledi.
 
2012'DE 31 BİN 212 KİŞİ İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANDI
 
Konuşmasında İşbaşı Eğitim Programlarına da değinen Yazıcı, programın ilk halinde işverenin çalıştırdığı personelin yüzde 5'i kadar programdan faydalanabildiğini, ancak şimdi bu oranı yüzde 10'a çıkardıklarını söyleyen Yazıcı, "Alt sınırı 5'ten 2'ye çektik. Buna kısaca şöyle diyebiliriz. Eğer iki kişi çalıştırıyorsanız 3'üncüsünü İŞKUR olarak biz veriyoruz özel sektöre. Yani bin kişi çalıştırıyorsanız size 100 kişi iş başı eğitimle personel takviyesi yapabiliyoruz. Alın eğitin" dedi.

İş arama esnasında herkese sorulan ilk sorunun "iş tecrübeniz var mı?" olduğunu söyleyen Yazıcı bu proje sayesinde bunun önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

 İşverenlerin işbaşı eğitim kapsamında alacağı personelin maliyetini karşıladıklarını da söyleyen Yazıcı, "Günlük 25 TL cep harçlığı veriyoruz. İşbaşı kaza sağlığı sigortasını yapıyoruz ve 6 ay boyunca işletmelerde ilerde yapmak istedikleri meslekler konusunda eğitilmelerini sağlıyoruz" diye konuştu. 31 bin kişinin 2012 yılında bu programdan faydalandığını söyleyen Yazıcı, Ocak-Şubat aylarında ise programdan faydalanan kişi sayısının 8 bin 500'lerde olduğunu, bu faaliyet sonrası istihdamda kalma oranının ise yaklaşık yüzde 50 oranında gerçekleştiğini ifade etti.
 
İŞSİZLİK FONUNDAN GAP'A 11.3 MİLYAR TL AKTARILDI
 
İşsizlik Sigortası Fonu'ndan GAP'a 11.3 milyar TL aktarıldığını söyleyen Yazıcı, GAP'a verilen paranın kanun kapsamında geri alınacağını söyledi. Son para aktarma işleminin 2012 yılı sonunda olduğunu söyleyen Yazıcı, bu parayı geri alacaklarını, ödemelerin başlamasını beklediklerini belirtti.
 
"KADINLARIN ÇALIŞTIĞI İŞLER DAHA ÇOK MESLEKİ NİTELİK GEREKTİRİYOR"
 
Konuşmasında İŞKUR tarafından 2012 yılı Eylül ve Ekim aylarında tüm illerde gerçekleştirdikleri Türkiye İşgücü Piyasası araştırması sonuçlarını da açıklayan Yazıcı, araştırmanın 66 ilde 10 kişinin üzerinde işçi çalıştırılan işyerlerinin tamamı ziyaret edilerek bu çalışmanın gerçekleştirildiğini ifade etti. 15 ilde ise örneklem gerçekleştirildiğini söyleyen Yazıcı, 53 bin 194 işyerini İŞKUR olarak ziyaret ettiklerini dile getirdi. Araştırmada işverenlerin görüşlerini aldıklarını söyleyen Yazıcı, çalışma kapsamında çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını ifade etti.

 6 milyon kişinin çalıştığı işyerlerine ulaşılarak hazırlanan araştırma sonuçlarına göre, çalışanların mesleklere göre dağılımlarına bakıldığında çalışanların yüzde 10.3'ünün temizlik görevlisi, yüzde 9.7'sinin beden işçisi, yüzde 6.5'inin büro memuru, yüzde 4.1'inin satış elemanı, yüzde 3.6'sının şoför, yüzde 3.6'sının güvenlik görevlisi ve yüzde 2.8'inin ise öğretmenlerden oluştuğunu tespit ettiklerini söyledi.

Kadınların çalıştığı mesleklerin daha çok mesleki nitelik gerektiren işler olduğunu söyleyen Yazıcı, mesleksizliğin kadınların önünde çok büyük bir engel olduğunu belirtti. Yazıcı, büro memuru olarak çalışan kadın sayısının yüzde 10.5, erkek sayısının ise yüzde 5.1 olduğunu, satış elemanı olarak çalışan kadın sayısının yüzde 4.8, erkek sayısının ise yüzde 3.9 olduğunu söyledi.
 
215 BİN KİŞİLİK AÇIK İŞ TESPİT EDİLDİ
 
Yazıcı, 2012 Eylül-Ekim döneminde, bin 825 farklı meslekte toplam 215 bin 243 kişilik açık iş tespit ettiklerini söyledi. Bu açık işin sektörel dağılımına bakıldığında ise imalat sanayinde yüzde 36.2'lik bir açık iş oranı olduğunu söyleyen Yazıcı, bu 215 bin 243 kişilik açık iş rakamının yüzde 12.2'sinin inşaat, yüzde 11.6'sının toptan ve perakende, yüzde 5.7'sinin ise konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetlerinde gerçekleştiğini belirtti.
 Açık iş oranının ise yüzde 3.3 olarak hesaplandığını söyleyen Yazıcı, bu rakamın Avrupa'da yüzde 1-1.5 arasında değişen bir oran olduğunu ifade etti.
 İmalat sektöründe yüzde 5'lik bir açık iş oranının olduğunu söyleyen Yazıcı, "Bu şu anlama geliyor. Çalışan her 100 kişiye ilave 5 kişiye daha ihtiyaç var imalat sanayinde" dedi.

EN FAZLA SANATKÂR ARANIYOR
 
Açık işlerin meslek gruplarına göre dağılımlarına bakıldığında ise burada çok anlamlı bir tablonun ortaya çıktığını söyleyen Yazıcı, "Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar yüzde 24.7 ile en fazla. Yani direk meslek gerektiren, direk nitelik beceri gerektiren bir iş bu. Tesis ve makine operatörleri yüzde 20.9, nitelik gerektirmeyen meslekler ise yüzde 15.9. O zaman şunu diyebiliriz. Yaklaşık yüzde 85 az ya da çok mesleki nitelik gerektiriyor" dedi.
 Mesleklere göre açık iş oranlarına bakıldığında ise en fazla ihtiyacın yüzde 38 ile çağrı merkezi görevlisinde görüldüğünü söyleyen Yazıcı, sektörde çalışan her 100 çağrı merkezi görevlisinin yanında 38 çağrı merkezi görevlisine daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

PATRON İÇİN EĞİTİM DÜZEYİ FARKETMİYOR
 
Açık işlerde talep edilen eğitim düzeyine bakıldığında ise, patronların yüzde 35.8'inin işçinin mesleği ve niteliği olsun dediğini, ancak ne mezunu olsun denildiğinde ise fark etmez dediklerini söyledi. Patronların genel anlamda diploma aramadığını söyleyen Yazıcı, bunun yanı sıra patronların, yüzde 10.7'sinin genel lise, yüzde 10.4'ünün lisans, yüzde 0.3'ünün lisans üstü, yüzde 27.5'inin lise altı, yüzde 9.5'inin meslek lisesi ve yüzde 5.1'inin ise meslek yüksek okulu mezunu işçiye ihtiyaç olduğunu söylediğini belirtti.
Yazıcı, açık işlerde talep edilen beceriler arasında ise, en üst sırada yüzde 70.9 ile mesleki bilgi ve onun altında yüzde 70.1 ile fiziksel ve bedensel becerilerin geldiğini söyledi.
 
270 BİN 463 KİŞİNİN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR
 
2 bin 120 farklı meslekte 270 bin 463 kişinin temininde güçlük çekildiğini belirlediklerini ifade eden Yazıcı, temininde güçlük çekilen mesleklere bakıldığında birinci sırada 56 bin 393 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar, ikinci sırada ise 53 bin 384 kişi ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanların geldiğini söyledi.
Yazıcı, temininde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında ise yüzde 54.5 ile beceriye ve niteliğe sahip eleman olmadığı, yüzde 25.8 çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi ve yüzde 26.6'sının önerilen ücretin az bulunmasını gerekçe gösterdi.
 Yazıcı, 30 Haziran 2013 net istihdam artışı beklentilerinin ise 230 bin 36 kişi olduğunu açıkladı.
 
"GAY, LEZBİYEN VE TRANSEKSÜLLERİ DE BEKLERİZ"
 
Yazıcı, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yazıcı bir gazetecinin daha önce gay, lezbiyen ve transseksüellerin üye olduğu derneklerin İŞKUR'a başvurduğunu ve bu konudaki düşüncelerini sorması üzerine, "Gelsinler bekliyoruz. Dezavantajlı gruplara engellilerden başlayalım. 2012'de 35 bin engelliyi işe yerleştirdik ve işe yerleştirdiğimiz kadınların oranı ise yüzde 30'larda. Biz 2013 yılını engelli ve kadın istihdamı yılı ilan ettik" dedi.

 2014 yılını kadın, 2015 yılını ise yoğun bir şekilde engeli istihdamına ayıracaklarını söyleyen Yazıcı, toplum yararına çalışma projeleri kapsamında bin kişiden daha fazla Roman vatandaşın toplum yarına çalışma faaliyetlerinde çalıştırıldığını söyledi.
Yazıcı ayrıca, 2012 yılında düzenledikleri kurslardan yararlanan 240 bin kursiyerin yüzde 30'unun işe yerleştirildiğini açıkladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde