Passolig'de skandal üstüne skandal! Karaborsaya hizmet

Passolig'de skandal üstüne skandal! Karaborsaya hizmet

Tribünlerde olay çıkaranları anında tespit edip kimlik bilgilerine ulaşmak için dayatılan Passolig, müthiş bir karaborsa hizmetine farkında olmadan aracılık ediyor. Kombine sahipleri, rahat rahat başka kartlara bilet yükleyebiliyor.

Passolig'de skandal üstüne skandal! Karaborsaya hizmet
16px
24px
26.02.2015 09:24
ABONE OLgoogle
Fanatik'ten Alperen Delibaş, gazetedeki bir başka kişinin Passolig kartına, internetten hiç tanımadığı bir Galatasaray taraftarının kale arkasındaki yerinden iki maça bilet yükleterek, normalden çok daha ucuza stada girmeyi başardı. Uygulama çok yaygın. Alan da memnun, satan da...

Futbolda tribün şiddetini önlemek amacıyla sezon başında yürürlüğe giren ve tribünlerin boş kalmasının en büyük sebebi olarak görülen Passolig, karaborsayı önlemek amacıyla TFF tarafından büyük bir titizlikle uygulanacaktı. Ancak böyle olmadı. Karaborsayı bitireceğini iddia eden yönetim, aksine daha kolaylaştırdı. İşte yılın skandal olayının detayları ve aşama aşama gelişimi...

Çok yaygın kullanılıyor

İnternet yoluyla böyle bir uygulamanın olduğu ve devam ettiği istihbaratı bize ulaştı. Biz de küçük bir araştırmayla bu işi yapan ve kâr elde eden isimleri öğrendik ve araştırmalarımızı tamamladık. Bu sırada karşımıza çok fazla kişi çıkması dikkatlerimizden kaçmadı.

Her işlem çok basit

Whatsapp vasıtasıyla mesajlarımızı gönderdik. Ardından kupada 12 Şubat tarihinde oynanan Torku Konyaspor ve ligin 20. haftasındaki Balıkesirspor karşılaşması için fiyat sorduk. Bu iki maçta normal fiyatın 60 Lira olduğu biletler için 50 Lira’ya anlaştık. Bize bilet transfer edecek kişi, anında olumlu yanıt verdi ve bankadan parayı hesabına yatırır yatırmaz transferi gerçekleştireceğini iletti.

Herkes kazançlı çıkıyor

Konya maçının oynanacağı 12 Şubat Perşembe günü kişinin bize verdiği hesap numarasına İş Bankası’ndan 50 Lira yatırdık. Adama haber verdik ve 1 dakika içinde biletin Passolig kartımıza yattığı mesajı geldi. Koltuğun, Odeabank tribünü olduğunu öğrendik. Sezon ortalaması maç başına 70 Lira olan koltukta, 2 maç için 50 Lira’ya anlaşmak, gayet hesaplı görünüyordu.

Güvenlik, karta bile bakmadı

Akşam maç saatine yakın Passolig başvurumuzun ‘5 iş günü içinde tamamlanacak’ denmesine rağmen elimize ulaşmaması nedeniyle, gazetede çalışan bir başka kişinin Passolig kartını aldık. Maçın oynanacağı TT Arena’ya geldik ve kartımız okundu. Onay sağlanmış oldu. Bir başka skandal ise bu noktada başladı.

Herkesin kendi kartıyla maçlara girmesi gerekirken, bu konuda da sınıfta kalındığını gördük. Çünkü elimdeki kartın ve üzerindeki fotoğrafın benimle uzaktan yakından ilgisi olmamasına, hatta büyük profil fotoğrafının ekranda çıkmasına rağmen görevliler 1 kez bile bunu kontrol etmeye gerek görmedi. Çantamı 3 kez arayan güvenlik, kartıma bakmamıştı bile. Böylece ‘ Beşiktaş Passolig’i ile Galatasaray-Konya maçındaki yerimi aldım.

Hiçbir şey değişmedi

Aynı işlemleri ligin 20. haftasında oynanan ve 3-1 Galatasaray’ın üstünlüğü ile sona eren Balıkesirspor maçı için de gerçekleştirdim. Yine aynı sorunlar, aynı detaylar gözüme çarptı ve hiçbir değişiklik olmadı. Rahat bir şekilde başkasının Passolig kartıyla tribüne girdim ve en ufak bir sorun bile yaşamadım.

Derbilerde fiyatlar tavan yapacak!

Bu sistemde karaborsa ile bilet satanlar, karşılaşmaların önemine göre fiyatları değiştirebilir. Karaborsa biletlerin, önemli tüm maçlarda ve derbilerde tavan yapması bekleniyor. Örneğin; sistemin değişmemesi halinde 2 hafta sonra oynanacak Fenerbahçe -Galatasaray ve şampiyonu belirleyecek maçlardan biri olması beklenen 33. haftadaki Galatasaray-Beşiktaş maçında fiyatların 5 katına kadar çıkması öngörülüyor.

Peki bu işlem nasıl oluyor?

Öncelikle bu sistemde bilet transferi diye bir olay var. Passolig sahibi bir kullanıcı, başka bir kişiye gidemediği ancak daha önce yükleme yaptığı karşılaşma için transfer edebiliyor. Passolig’in internet sitesine üye girişi yapılmasının ardından kombinelerim sekmesine tıklanıyor. Kombine transferi bölümüne giriş yapılmasının ardından, transfer edilecek kişinin TC Kimlik No girişi yapıldıktan sonra, anında transfer gerçekleşiyor. Bu işlem kesinlikle Passolig’in kullanıcılara yaptığı bir özellik. Sorun şu ki bu transfer suistimale açık.

Türk futboluna zararı büyük

Kombinesi olan için maç başına ücret düşüyor. Biletle 17 karşılaşmaya gidilse daha pahalı olacak. Şimdi hem ucuza hem de gidemediği maçlara zarar etmeden işini hallediyor. Alan kullanıcı da gayet kârlı. Bir konu daha var ki, cezası-sabıkası olmayan kişiler kombine alabiliyor. Sabıkası olan kişi başkasına kombine aldırıp, bilet transferi yaptırdıktan sonra, her maça gidip olay çıkarabilir. Ayrıca kombinelerden sürekli devir daim olduğu için kulüp bilet satamıyor ve ekonomik olarak daha az para kasasına giriyor.

Eskiye göre çok daha kolay!

Bu Passolig tarafından sunulan yenilik, eski karaborsa yöntemlerine göre daha zahmetsiz ve çok kolay. Bilet sırası yok, pek fazla uğraşmak gerekmiyor ve bilet bulma gibi bir derdi yok çünkü o kombineli kişiyle anlaşma yapılınca biletin yükleneceği kesin. Fiyat konusunda da pazarlık mümkün. Satıcı her türlü kârını elde ediyor.

İnternet sitesi bile var!

İnsanlar bu hatayı fark ettikten sonra ilan sitelerine kombinelerini ucuza transfer etmek için ilanlar vermiş ve başarılı da olmuşlardır. Hatta kampanya başlatan bile bulunuyor. Örneğin bir Bursaspor maçında alınacak bir bilete Balçovaspor mücadelesinin ücretsiz olduğu yazıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde