Pasaportlar AB için iki kez yenilenecek

Pasaportlar AB için iki kez yenilenecek

Vizesiz Avrupa’nın kapıları açılıyor. Bunun için gerekli olan yeni geçici pasaportlar Haziran ayında basılmaya başlayacak

Pasaportlar AB için iki kez yenilenecek
16px
24px
05.05.2016 12:37
ABONE OLgoogle
Vizesiz Avrupa’nın kapıları açılıyor. Bunun için gerekli olan yeni geçici pasaportlar Haziran ayında basılmaya başlayacak. Asıl pasaportlar ise yıl sonuna kadar hazır olacak. 

Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin Schengen bölgesine vizesiz girişi için tavsiye kararı aldı. Ancak vize muafiyetinin sağlanması için yerine getirilmesi gereken 72 kriterin yanı sıra biyometrik pasaport zorunluluğu da var.

Yıl sonunda hazır olması beklenen, kapağında değil ilk sayfasında çipin bulunacağı pasaportlar, en yüksek güvenlikli pasaportlar olarak Almanya, İsveç gibi ülkelerde kullanılıyor. AB normları içinde yer aldığı için, henüz kullanmaya başlamayan AB ülkeleri de bu pasaport türüne geçiş için hazırlıklara başladı. Yıl sonunda Türkiye de, bu pasaportu kullanan sayılı ülkelerden biri olacak.

O zamana kadar vize muafiyetinden yararlanabilmek için Türkiye ve AB arasında pasaportlar konusunda geçici bir mutabakat sağlandı.

Buna göre, içinde kişisel verilerin bulunduğu, çipin kapakta olduğu, 2010’da kullanılmaya başlayan mevcut pasaportlar güncellenerek, parmak izleri de eklenecek. Bu sistem, şu an birçok AB ülkesinin de kullandığı bir sistem. Yani Haziran itibariyle Türk pasaportu, birçok AB ülkesinin pasaportu uyumlu hale gelecek. Yıl sonunda yapılacak yenilik, aslında birçok AB ülkesinin henüz geçmediği ancak AB’nin Türkiye’ye 2016 sonuna kadar uygulanmasını şart koştuğu bir sistem.

Biyometrik pasaport için Türkiye’nin atacağı adımları ve vizesiz Avrupa için yapılacakları derledik:

Haziran’da yenilenecek pasaportlar

Yıl sonunda basılacak pasaportlar hazır olana kadar, mevcut pasaportlar güncellenerek Haziran ayından itibaren dağıtılmaya başlayacak.

Mevcut pasaportlara yapılacak güncelleme için Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı, üç hafta önce çalışmaya başladı. Hazırlıklar Mayıs ayı sonuna kadar bitirilecek.

Mayıs sonunda, halihazırda pasaportların basımını yapan Darphane, güncellenmiş pasaportları da basmaya başlayacak.

Mevcut pasaportlarda kişisel verilerin bulunduğu çipin yazılımında güncelleme yapılacak, içine parmak izleri de eklenebilecek.

Yeni pasaport talep edildiğinde, bu yeni çiplerle basılacak. Yenisi basıldığı durumda eski pasaportlar geçerliliğini yitirecek.

Pasaportların kâğıt türü, yapısı değişmediği için basımda herhangi bir yetersizlik öngörülmüyor. Yeni çiplerle basılacak pasaportların da eski hızda teslim edilmesi planlanıyor.

Yıl sonunda basılacak yeni pasaportlar

AB’nin vize muafiyeti için şart koştuğu asıl pasaportlar, yıl sonunda hazır olacak.
İlk aşamada basılması planlanan dört milyon pasaport için ihale süreci de bitti.
Bu pasaportların kimlik sayfaları polikarbonat olacak. Çipler kapakta değil, bu sayfada olacak. Bunun dışında yaklaşık 30 farklı yüksek güvenlik özelliği de bulunacak. Ayrıca her sayfasında Türkiye’den kültürel ya da turistik bir bölgenin fotoğrafı olacak.
Yeni pasaportların basımı için toplam 37 milyon liralık bütçe ayrıldı.

Bu pasaportların basımında, Merkez Bankası’ndan da teknik destek alınacak.

Resmi pasaportlar ve vize sahibi olanlar

Güncelleme ve yeni pasaportlar, bordo renkli ‘Umuma Mahsus Pasaportlar’ için geçerli olacak.

Yeşil renkli Hususi Pasaportlar, gri Hizmet Pasaportları ve Diplomatik Pasaportların Haziran ayındaki ilk güncelleme sırasında yeniden basılmasına ihtiyaç olmayacak.
Halihazırda Schengen vizesi bulunanlar, vize süresi doluncaya kadar eski pasaportları ve vizeleriyle Schengen ülkelerine giriş yapabilecekler. Yeni pasaportlar, vizesiz geçiş yapmak isteyenler için mecburî olacak.

Mevcut pasaportunda başka ülkelere ait vize bulunan kişiler, o pasaportu diğer ülkelere gitmek için kullanmaya devam edebilecek.

Ancak yeni pasaport alması halinde bu ülkelere giderken hem yeni pasaportunu hem de vizenin bulunduğu eski pasaportunu taşıyacak.

Pasaport ücretleri

Pasaport cüzdanı kıymetli kâğıt kabul edildiği için, kayıp veya hasar hallerinde olduğu gibi yeni pasaport basılırken de cüzdan bedeli ödenecek.

Sürenin uzunluğuna göre ödenen harç ücreti ise, süresi bitmemiş pasaportlar için alınmayacak.

Örneğin 2020’de süresi bitecek olan pasaportunu vizesiz Schengen bölgesine giriş için yenileyen kişi, cüzdan bedeli ödeyerek yine 2020’de süresi sona erecek olan yeni pasaportunu alabilecek.
Al Jazeera
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde