Part-time çalışana yeni imkânlar

Part-time çalışana yeni imkânlar

Özellikle son yıllarda öğrenci, ev kadını gibi kesimlerin tercih ettiği part-time çalışma ile ilgili torba kanunda önemli düzenlemeler yapıldı.

Part-time çalışana yeni imkânlar
16px
24px
18.03.2011 09:06
ABONE OLgoogle

Part-time çalışanlar, çalıştıkları aylarda eksik ödenen prim sürelerini, isteğe bağlı sigortalı olarak 30 güne tamamlayabilecekler. Bu süreler de artık 4/a yani SSK kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

Yine, 6111 Sayılı Kanun hükümlerinin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki sürelere ilişkin olmak üzere, 4857 Sayılı Kanun’a göre part-time çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri borçlanma hakkı olacak. Bu kapsamda borçlanılacak sürelere ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmiş olması halinde, borçlanma tutarı yüzde 20 oranı üzerinden hesaplanacak ve SSK kapsamında kabul edilecek. Part-time çalışanlar 1 Ocak 2012 tarihine kadar genel sağlık sigortası kapsamında zorunlu sigortalı olmayacaklar.

Part-time çalışanlardan ay içindeki eksik günleri için isteğe bağlı sigortalı olanlar, işsizlik sigortasına tabi olabilecekler. Bunun karşılığında ise yüzde 1 sigortalı ve yüzde 2 işveren payı olmak üzere toplam yüzde 3 oranında işsizlik sigortası primini kendileri ödeyecekler.

ÖLÜM AYLIĞI İÇİN YURTDIŞI BORÇLANMA HAKKI

Babam 1974 yılında Almanya’ya gitti, 10 yıl çalıştıktan sonra bütün haklarını alarak yurda döndü. 5 yıl önce vefat etti, Türkiye’de hiçbir sosyal güvencesi yoktu. Annem, babamdan dolayı ölüm aylığı alabilmek için yurtdışı borçlanması yapabilir mi? Gülcan Özdemir

Anneniz babanıza ait günlerle ilgili olarak yurtdışı borçlanması yapabilir. En az beş yılı (1800 gün) borçlanmanız gereklidir.

Yahya Arıkan/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde