Şubat ayı ihracatında şok düşüş

Şubat ayı ihracatında şok düşüş

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre Ocak 2015 ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalışla 10 milyar 495 milyon dolar oldu.

Şubat ayı ihracatında şok düşüş
16px
24px
01.03.2015 09:00
ABONE OLgoogle
Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında toplam ihracat yüzde 6,7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi.  

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) şubat ayı ihracat verilerini Erzurum ilinde açıkladı. Türkiye’nin şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşüşle 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında ihracat yüzde 6,7 düşüşle 22 milyar 826 milyon dolara geriledi. Türkiye’nin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi.

İhracatın şubat ayında düşmesinde paritedeki gerileme ve olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Sadece AB-28 bölgesine ihracatta paritenin etkisi eksi 900 milyon dolar oldu, diğer bölgelerde ve sektörlerde de doların değerlenmesi ve zayıflayan talebe bağlı olarak yüzde 20’lere varan birim fiyat düşüşleri yaşadık. Ayrıca kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi” dedi.

Yaşar Kemal’i barış için derin üzüntüyle anıyoruz

Türkiye’nin şubat ayı ihracat verilerini açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sözlerine Türkiye ve dünya edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal’in vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. TİM Başkanı Büyükekşi, “Dün Hakk’ın rahmetine kavuşan, büyük romancı Yaşar Kemal’i saygıyla anıyoruz. Tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz. İnce Memed artık öksüz kaldı, tüm büyük eserleriyle büyük fikir adamını tekrar yad ediyoruz” dedi.

AB pazarındaki gelişmeler umut verici ancak parite ve birim fiyat etkisi derinleşiyor

Konuşmasında dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, “Dış piyasalardaki hareketlilik devam ediyor. Piyasalar gelecek döneme ilişkin tedirgin şekilde bir milat bekliyor, bu milat belki FED kararı olacak. Faiz artırımının ABD seçimlerinin sonrasına ötelenebileceği tartışmaları gündemde. Bu tartışmalar bir yana, rakamlar ABD’de geniş çaplı bir iyileşmeye işaret ediyor. İstihdam artışları güçlü seyrini sürdürüyor” dedi.

Euro Bölgesi’nin ise 2014’ün son çeyreğinde, özellikle Almanya'daki büyümenin etkisiyle hızlandığını kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl AB-28’de yüzde 1,6, Euro Bölgesinde ise yüzde 1,2 büyüme bekleniyor. Yunanistan'ın kurtarma programının uzatılması ise onaylandı. Bu süre içinde yardımlar devam edecek ve Yunanistan da yeni yapısal reform planını hazırlayarak sunacak. AB pazarını çok dikkatli izlediğimiz bu dönemde, yaşanan bu gelişmeler bize ümit veriyor” dedi.

Rusya’da sıkıntılar derinleşti ancak Türkiye buradaki fırsatları da gözetiyor

Yakın coğrafyadaki gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, petrol fiyatları ve rublede sağlanan göreceli istikrara rağmen Rus ekonomisindeki sıkıntıların son dönemde gittikçe derinleştiğini dile getirdi. Büyükekşi, IŞİD’in Irak ve Suriye yanında, Yemen, Libya ve Mısır’da Sina yarımadasında varlığını genişletmesinin yakın pazarlardaki sıkıntıların artmasına neden olduğunu da vurguladı.

Süleyman Şah’ın türbesinin ve karakolunun ani bir operasyonla boşatılmasının önemine de değinen Büyükekşi, “Türkiye, bu hamleyle birlikte bölgede Türkiye’ye yönelik olası provokasyonların da önüne geçmiş oldu” dedi.

Faiz indirimi ihracatçının beklentisini karşılamadı

Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığı nedeniyle önemli fırsatlar yakalandığını kaydeden Büyükekşi, bundan en iyi şekilde istifade edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Diğer yandan Merkez Bankası’nın cephesinden enflasyon beklenti ve öngörülerine bağlı olarak, temkinli ve kademeli faiz indirimine gitmesini olumlu bulduklarını aktaran Büyükekşi, “Ancak koridorun üst bandında 50, gösterge faizde 25 baz puan olarak gerçekleşen bu indirim düzeyi ihracatçılarımızın beklentisini karşılamaktan oldukça uzak. Bizler, ihracatçılarımızı destekleyen ve yatırım ortamını cazip kılacak faiz seviyesi talebimizi yineliyoruz. Kısa vadede Merkez Bankası’ndan faiz konusunda daha kararlı hamleler bekliyoruz” dedi. Reel ekonomiyi canlandırmak için daha somut ve kararlı adımlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Büyükekşi, Merkez Bankası’nın minimum 1 puan daha faiz indirimine devam etmesini ve politika faizini yüzde 6-7 arası bir seviyeye getirmesini beklediklerini kaydetti.

Yüksek katma-değerli ihracat düşük parite etkisini azaltacak tek unsur

Özellikle 2014 sonundan itibaren süregelen kurlardaki oynaklık ve paritedeki ani düşüşün ihracatçıları açısından büyük sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

“İşte bu yüzden Merkez Bankası’nın para politikalarında sıkı duruşunun önümüzdeki dönemde kurların daha öngörülebilir olmasını sağlayacağına inanıyoruz. İhracatçılarımız ne yazık ki kurlardaki dalgalanmalara ve Euro’daki sert düşüşe hazırlıksız yakalandılar. Bunun en önemli sebeplerinden birisi firmalarımızın hala kur riskini yönetmeye gereken ehemmiyeti göstermemeleri. Bu konuda ihracatçılarımızı uyarmaya devam edeceğiz. Bir başka risk olarak fiyat baskısı ile fiyatlar son dönemde bilhassa alıcının lehinde belirleniyor. Bizim odaklanmamız gereken, daha yüksek katma-değerli ürünler geliştirmek ve ihraç etmek olmalı, ancak bu şekilde, kur dalgalanmalarının yansımalarını minimuma indirebiliriz. Bu nedenle ihracatçılarımızın hayat ve iş yapış tarzına inovasyonu girdirmek için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.”

Büyükekşi, İnovaLİG’in 2015 yılı başvurularının da Erzurum’dan başlatılacağı müjdesini verdi. İnovaLİG başvuruları 31 Mayıs 2015 tarihine kadar devam edecek.”

Otomotiv sektörü şubat ayı lideri

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı ihracat verilerine, şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 6,7 düşüşle 22 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi.  

Sektörel bazda şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 705 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 267 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ile 1 milyar 175 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti.

Geçen ay en fazla ihracat artışını da yüzde 27,8 ile fındık ve mamulleri sektörü yakalarken, bu sektörü, yüzde 25,4 ile tütün sektörü takip etti.

İlk 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı İran’a oldu

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 11,8, Irak’a ihracat yüzde 26,7, İtalya’ya ihracat yüzde 15,7  geriledi. Diğer taraftan İngiltere’ye ihracat yüzde 5,1, ABD’ye ihracat yüzde 16,5 artış gösterdi.

En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış yüzde 19,9 ile İran’a gerçekleşti. Şubatta ihracat artışında önce çıkan ülkeler ise şöyle oldu; Kuveyt’e ihracat yüzde 164, Katar’a yüzde 116, Yemen’e yüzde 110, Singapur’a yüzde 97, Gine’ye yüzde 95, Umman’a yüzde 86 arttı.

Şubat ayında AB’ye ihracat yüzde 11,2, Afrika’ya yüzde 28,3, Ortadoğu’ya yüzde 7,5 gerilerken, Kuzey Amerika’ya ihracat yüzde 14,1 ve Uzakdoğu ülkelerine yüzde 12,1 artış gösterdi.

Şubat ayında Manisa’nın ihracatı yüzde 2 düşerken, Kocaeli’nin ihracatı yüzde 9, Gaziantep’in ve Bursa’nın yüzde 10, Denizli’nin yüzde 11, Kayseri’nin yüzde 12, İstanbul’un ve İzmir’in yüzde 13, Ankara’nın ihracatı yüzde 18 ve Sakarya’nın yüzde 40 geriledi. Erzurum’un şubat ayı ihracatı ise yüzde 37 gerileme ile 1,7 milyon dolar oldu.

Erzurum’un potansiyeli yüksek

İhracat rakamlarının açıklandığı Erzurum ili, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve çimento, cam, seramik sektörlerinde ihracatını geliştiriyor. Büyükekşi, “İlin mal ihracatı geçtiğimiz yıl 34 milyon dolar olarak gerçekleşti, Erzurum’un potansiyelini daha iyi değerlendirerek bu yıldan itibaren çok daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşacağına inanıyoruz. Erzurum havaalanının ilimizin ekonomik ve ihracat gelişiminde önemli rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Temennimiz Erzurum’un Doğu Anadolu ile batı arasında kilit bir geçiş noktası özelliği kazanması” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde