Paris'te sokaklara yerleştirilen pisuarlar tepki çekti

Paris'te sokaklara yerleştirilen pisuarlar tepki çekti

Fransa'nın başkenti Paris'te belirli bölgelere konulan üstü açık pisuarlar tepki çekti.

Paris'te sokaklara yerleştirilen pisuarlar tepki çekti
16px
24px
15.08.2018 15:13
ABONE OLgoogle

Fransızca 'işemek' ve 'kaldırım' anlamına gelen kelimeleri birleştirerek 'uritrottoir' adı konulan çevresi ve üstü açık pisuarlar başkent Paris sokaklarında denenmeye başladı.

Kırmızı renkte, dikdörtgen şeklinde saksıya benzer bu pisuarlar ekolojik ve kokusuz.

İdrarın biriktiği kısımda kuru saman bulunuyor ve böylece su israfının önüne geçiliyor.

Yalova Belediye Başkanı Salman'dan 'tuvalet' tepkisi: Ciddi anlamda ruhsal bir tedaviye ihtiyacımız var

Pisuardan çıkan samanlar, daha sonra toplanıp park ve bahçelerde kompost olarak kullanılacak. 

Şehir yetkilileri sokağa idrar yapmanın sorun olduğu 4 noktaya bu pisuarları yerleştirdi ve şimdi 5.'yi koymaya hazırlanıyor. 

Ancak kimi Parisliler durumdan çeşitli sebeplerle şikayetçi. 

Özellikle Paris'in kalbindeki bir adada yer alan Ile Saint-Louis mahallesi sakinleri pisuarlardan şikayetçi. Bazı sakinler belediye meclisine pisuarların kaldırılması için yazılı talepte bulundu ayrıca konu hakkında bir imza kampanyası da hazırlanıyor.

Mahallede bir sanat galerisi bulunan Fabienne Bonnat bu canlı mahallede kamusal pisuarlara ihtiyaç duyulduğunu ancak çevresinin açık olmaması gerektiğini savundu. 

Bonnat "Bu, 'erkek adamın malı meydandadır' anlamına geliyor. Çevreden geçen herkes bu güzel manzarayı görebilir. Pisuarlara belli ki ihtiyacımız var ama bu şekilde değil" dedi.

Özellikle Notre Dame Katedrali yakınlarına konulan bir 'uritrottoir' Seine nehrinden geçen turist teknelerine tepeden bakar bir konumda bulunuyor. 

Bonnat " Bu teşhirciliğe açık kapı. Bunu kim görmek istiyor" diyor. 

'BAUDELAIRE'IN YAŞADIĞI OTELİN YANINDA' 

Sanat galerisi sahibi 68 yaşındaki Paola Pellizzari de "Böyle edepsiz ve çirkin bir şeyi böylesine tarihi bir noktaya koymaya gerek yok. Adanın en güzel yapısı olan Baudelarire'in yaşadığı Hotel de Lauzun'un yanına konuldu" dedi.

CİNSİYETÇİLİK SUÇLAMASI

Fransız feminist grup Femmes Solidaires'da  sadece ayakta çiş yapanların kullanabileceği pisuarları cinsiyetçi olarak niteledi.

Grubun açıklamasında "Pisuarlar cinsiyetçi bir teklifle yerleştirildi: Erkekler kendini kontrol edemiyor o yüzden tüm toplum onlara uymalı. Kamuya açık alanlar asgari düzeyde rahatsızlık verecek düzeyde dönüştürülmeli. Bu saçma, kimsenin sokakta çiş yapmaya ihtiyacı yok" dendi.

'BAŞKA YERLER BULURUZ'

Uritrottoir'ın mucidi  Victor Massip ise "Fransa sokaklarında idrarını yapan insanlar ciddi bir sorun ve buna bir çözüm isteği olduğunu biliyorduk. O yüzden bir çözümle geldik" dedi.

Paris'in 4. bölgesinin Belediye Başkanı Ariel Weil de uritrottoir'ı 'dahice bir buluş' olarak tanımladı. Weil "Eğer bir şey yapmasaydık erkekler sokaklarda çiş yapmaya başlayacaktı. Eğer bu pisuarlar insanların canını cidden sıkıyorsa onlara başka yerler buluruz" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde