Paravan ithalatla benzinde tatlı kâr

Paravan ithalatla benzinde tatlı kâr

Petroldeki her artışı tüketiciye zam olarak yansıtan bazı akaryakıtçıların paravan şirketler üzerinden yüksek bedelle ithalat yaptıkları tespit edildi.

Paravan ithalatla benzinde tatlı kâr
16px
24px
25.03.2011 07:30
ABONE OLgoogle

Benzin fiyatları 4 lirayı geçerken, artışın tek nedeni hampetrol fiyatlarındaki yükseliş gösteriliyor. Kâr marjlarının düşük olduğunu savunan akaryakıtçılarla ilgili Gümrük Müsteşarlığı çarpıcı rapor hazırladı.

Hampetrol fiyatlarındaki en küçük yükselişi tüketiciye zam olarak yansıtan akaryakıtçıları mercek altına alan Gümrük Müsteşarlığı, akaryakıt şirketlerininin ithalat fiyatının Akdeniz piyasası fiyatından yüzde 4 ile yüzde 10 arasında daha yüksek olduğunu tespit etti. Gümrük Müsteşarlığı hazırladığı raporu Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) gönderdi.

Maliyetler yüzde 4-10 azalabilir

Kaçak akaryakıt ile mücadele kapsamında, geçtiğimiz yıl bir çok akaryakıt şirketine operasyon düzenlenmiş ve bu operasyonlarda kayıtlara el konulmuştu. Bu kayıtlar doğrultusunda Gümrük Müsteşarlığı müfettişlerinin, Türkiye’nin önde gelen akaryakıt şirketleriyle ilgili hazırladığı raporda, ithal edilen akaryakıtın fiyatının nasıl yüksek gösterildiği ayrıntılı olarak anlatıldı.

Raporda, Türkiye’deki akaryakıt dağıtım şirketlerinin asıl kârı ithalattan kazandığı belirtilerek, şirketlerin ithalatı ‘yurt dışında kendilerine ait paravan şirketler’ üzerinden yaptığı belirtildi. Söz konusu şirketlerin aldıkları akaryakıtı, Türkiye’de ithalat yapan şirkete ‘kağıt’ üzerinde Akdeniz fiyatlarının üzerinde sattığı kaydedildi.

Raporda “Söz konusu ürünlerin satın alma birim kıymetlerinin uluslararası birim fiyatlarını gösteren ‘platts’ değerleri esas alınarak belirlenmesi halinde ürün temin etme maliyetlerinin yüzde 4-10 arasında değişen oranda azalacağı kanaatine varılmıştır” denildi.

Hüseyin Özay/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde