Parasını dünyanın en eski mesleğine yatırdı

Parasını dünyanın en eski mesleğine yatırdı

Microsoft’tan ayrılınca ‘en eski meslekler’i araştıran ve ‘şarapçılık’ta karar kılan Ellialtı, bu alana 18 milyon dolar yatırdığını söyledi

Parasını dünyanın en eski mesleğine yatırdı
16px
24px
29.04.2013 11:27
ABONE OLgoogle

Uzun yıllar teknoloji sektöründe iş yapan iki şirketiyle tanınan, bunları sattıktan sonra ABD’li yazılım devi Microsoft’un Türkiye ofisinde 7 yıl süreyle üst düzey yöneticilik yapan Selim Zafer Ellialtı’nın tüm teknoloji işlerini bırakmasının ardından girdiği ‘şarap’ işi hızlı büyümesini sürdürüyor.

2003 yılından bu yana yatırım yaptığı bu alanda çatı markası Suvla’nın altında 24 farklı ürünle faaliyet gösterdiklerini belirten Ellialtı, bağ yatırımıyla başladıkları bu işte 10 yıllık geçmişleri olmalarına karşılık pazara bundan 12 ay önce çıkardıkları Suvla markasıyla henüz genç bir şarap şirketi olduklarını hatırlatıyor.

Tüm parasını yatırdı

Ellialtı, profesyonel dünyadan şarap işine adım atış hikâyesini ise oldukça ilginç bir örnekten yola çıkarak şöyle anlatıyor:

“İki şirketimi satıp, profesyonel hayatta bir dönüm noktasına geldikten sonra kendi kendime ‘ne iş yaparım?’ diye sordum. Birçok farklı sektörde yaptığım araştırmanın ardından, dünyanın en eski mesleklerinden yola çıkarak, paramı hiç cazibesini kaybetmemiş alanlara yatırmayı seçtim.

Dünyanın en eski mesleklerine göz attığımda, karşıma çıkan işlere baktım. En eskisi bana uymayacağı için ben de ikinci sıradakini seçtim ve tüm paramı şarap işine yatırdım.”

Sırrı, yatırım ve ekip...

Henüz genç bir üretici olmasına karşılık, Suvla’nın Türkiye ve yurtdışında iddialı şarap yarışmalarında birçok ödül kazandı. International Wine Challenge 2012 ve Decanter World Wine Awards yarışmalarında 7 ödül aldı. Suvla Roussanne-Marsanne, 47 ülkeden 14 bin 119 şarabın katıldığı Decanter World Wine Awards’dan ‘Regional Trophy’ ödülüyle döndü.

Suvla Sur 2010, Tuğrul Şavkay Türkiye’nin en genç şarapları yarışmasında altın madalya aldı, aynı şarap Master Sommeliers 2012’de en iyi Bordeaux blend’i seçildi. Ellialtı, kısa sürede kazanılan bu ödüllerin altında yatan sırrı, yaptıkları yatırıma ve kaliteli şarap üretmek için çalışan profesyonel ekibine bağlıyor.

18 milyon $’lık yatırım yaptı, ‘mağaza’ atağında

Teknoloji şirketlerinin kurucusu ardından profesyonel bir yönetici olan Selim Zafer Ellialtı, neredeyse tüm servetini şarap işine yatıran bir isim. 440 dönümlük arazi yatırımıyla başladığı bu işte şu anda 900 dönümlük toprakta üzüm yetiştiriyor, Eceabat’ta hemen yanı başındaki fabrikasında şarap üretimi yapıyor.

Bugüne kadarki yatırım tutarının 18 milyon doları bulduğunu belirten Ellialtı, hedefleriyle ilgili şunu söylüyor: “Münhasırlık anlaşmalarından dolayı tüm ürünleri her noktada bulunduramıyoruz.”

Bu açmazı çözmek adına kendi noktalarını açma yoluna gittiklerini ifade eden Ellialtı, ilkini Eceabat’taki fabrikada ikincisi İstanbul Perpa’daki merkezde açtıkları satış ve deneme noktalarına Bodrum’da Marina Çarşı’yı eklediklerini, bunun dışında Nişantaşı’nda franchise olarak ‘corner’ açtıklarını anlattı. Ellialtı, corner tarafında İstanbul Fenerbahçe, Büyükada, Bozcaada ve Alaçatı’nın da sırada olduğunun bilgisini verdi.

ŞARABIN RAKIYLA İMTİHANI

Türk şarabının yükseliş döneminde olduğu günleri geçiren Türkiye’de hâlâ rakı açık ara en çok satan içki grubu olarak öne çıkıyor. Rakının kendileri için rakip olmadığını, aynı kategoride yer almadıklarını anlatan Suvla’nın patronu Selim Zafer Ellialtı, “Rakı ağır alkole giriyor. Şarap ise ayrı kategoride. Hatta Almanya örneğine bakarsak viski ve biraya vergi var, sosyal bir içki olduğundan şaraba vergi uygulanmıyor. Türkiye’de de aslında alkol derecelerine göre şaraba düşük vergi uygulanıyor” dedi.

Milliyet 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde