Paranın risk haritası

Paranın risk haritası

22 Temmuz seçimleri öncesinde piyasalarda iyimser rüzgarlar esiyor. 8 yatırım aracı hangi risk seviyesinde...

Paranın risk haritası
16px
24px
17.07.2007 08:03
ABONE OLgoogle

Sadece bir hafta kala 22 Temmuz seçimleri öncesinde piyasalarda iyimser rüzgarlar esiyor.

Tek parti hükümetini satın alan piyasa aktörleri, İMKB'yi tarihi zirvesine taşırken, dolar 1.30 psikolojik desteğinin altına düştü.

Bono bileşik faizleri ise fonlama maliyetinin yaklaşık 1.5 puan altına indi. Bu seviyeler, seçimlerde AKP'nin tek başına iktidar olması ve global likiditede sorun yaşanmaması halinde riskli bulunmuyor. Ancak tersi bir gelişmede analistler, bu seviyelerin riskli hale geleceğini ifade ediyor.

Ne riskli, ne risksiz?

Son dönemde borsanın tarihi zirvesini görmesinde, faiz ve doların düşüşünde temel belirleyici olanın yurtdışı piyasalardaki hareketler olduğu unutulmamalı. Bunun yanısıra seçim sonrasına yönelik "tek parti" iktidarı beklentilerinin de satın alınmaya başlaması, piyasaların bu hareketinde etkili olan unsurlardan.

Borsa ve döviz

Sonuçta borsa oldukça yukarıda. Dolar aşağıda ve faizler baskı altında.

Risk analizi çalışmasında para piyasalarının geldiği noktaların riskli olup olmadığnın yanıtını ise seçimlerden sonraki tablo ile global likiditenin durumu verecek. Örneğin borsanın çok yükseldiğini düşünenlerin aksine bu seviyeler seçimlerden tek parti iktidarının çıkacağını düşünenler için hiç de riskli değil ve alım yapılmalı. Ancak tersi durumlarda ise riskli bulunuyor.

Dövizde olumsuz bir seçim senaryosu halinde bugünden pozisyon alınması öneriliyor. Tek parti iktidarı için bugün dövizde pozisyon alma riskli bulunuyor. Bu nedenle yatırımcıların seçimden sonraki gelişmleri çok yakından izleyerek kendilerinin de alabileckleri riski iyi hesaplayarak pozisyon almaları gerekiyor.

SEKİZ YATIRIM ARACI HANGİ RİSK SEVİYESİNDE?

Tek parti ya da güçlü bir koalisyon hükümeti senaryosuna göre...Çok parçalı güçsüz bir koalisyon hükümeti senaryosuna göre...
Döviz: Dolar 1.20 YTL gerileyebilir. Bu da dövizi riskli kılıyor. Döviz: İlk etapta 1.30 YTL geçilir. Ardında 1.37-1.4 YTL söz konusu olur. Artış olasılığı yüksek...
E.Bond: Bugünkü seviyeler primli bulunduğu için, yukarı hareket sınırlı olur.E.Bond: 153.9 dolar olan gösterge kağıt, 150 dolara geriler. Siyasi gerilim artarsa bu seviyelerde riskli, 145 dolar sözkonusu olabilir.
YTL Mevduat: Faiz oranlarında 1-2 puanlık düşüşler olabilir.YTL Mevduat: Yüzde 15-17 aralığındaki oranlar, 17-19 aralığına yükselir.
Borsa: Getiri beklentisi yüksek ve riski düşük olur. 55 bin üzerinde 60 bin seviyeleri söz konusu.Borsa: Bugünkü seviyeler çok riskli olur. 46 bin ana trend desteğini kırarsa, 41 binleri görebilir.
A tipi fon: Borsaya yakın getiri sağlar. Kaybettirme riski sıfıra yakın. A tipi fon: Borsaya yakın hareket eder. Dolayısıyla riski yüksektir.
Bono: Yüzde 16.5 seviyelerine kadar düşüş olabilir. MB'den faiz indirimi beklentisi artar. Bono: Yüzde 19,12 fonlama maliyetinin üzerine çıkar. Daha sonra yüzde 21-22 seviyeleri görülebilir.
B tipi fon: Bonoya yakın bir performans sergiler, bonoda olduğu gibi riski çok düşük.B tipi fon: Bono faizlerine parelel hareket eder. Dolayısıyla risk katsayısı yüksek. 
Altın: Diğer yatırım araçlarının cazibesi artar. Altına talep azalır. Seçime bağlı olarak riskinde farklılık beklenmiyor.Altın: İç piyasadan çok petrol ve doların seyrine bağlı. Derin

Ekonomist
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde