Parada Saray dalgası

Parada Saray dalgası

Başbakan Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından AK Parti’yi kongreye götürmesi piyasaları sarstı. Döviz fırladı, borsa düştü, tahviller değer kaybetti ve Türkiye’nin risk primi arttı.

Parada Saray dalgası
16px
24px
06.05.2016 06:22
ABONE OLgoogle
Çarşamba akşamı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevini bırakacak olması piyasaları karıştırdı.

Siyasette ‘Saray darbesi’ olarak nitelendirilen bu karar sonrası dolar 2.97 TL, Euro ise 3.42 TL seviyelerine kadar yükseldi. Doların bir gün içinde TL karşısında yüzde 4.5 değer kazanması, en son küresel ekonomik krizin en yıpratıcı dönemi olan 2008’in Ekim ayında yaşanmıştı. Sadece döviz değil, bu ‘saray darbesi’nden altından tahvile kadar tüm varlıklar olumsuz yönde etkilendi.

Borsa değer kaybetti

Hafta başından itibaren düşmeye devam eden Borsa İstanbul (BİST 100) da siyasi krizden etkilendi. Salı ve çarşamba günleri yüzde 3’e yakın değer kaybeden BİST 100, dün de AK Parti’nin 22 Mayıs’ta yapacağı kongre kararı nedeniyle gün içinde yüzde 2’ye yakın kayıp yaşadı. Türkiye tahvilleri de yatırımcıların politik gerginliğin ekonomik maliyetlerini değerlendirmesiyle hisse senetleriyle birlikte geriledi.

Altın tarihi zirveyi gördü

Yaşanan siyasi kriz, altının gram fiyatını tarihi zirveye taşıdı. Altının gram fiyatı, 121.97 TL ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Altının gram fiyatı, dolar kurundaki yüzde 4.5’lik yükselişin etkisiyle 122 TL sınırına dayandı. Bu seviyede gelen kâr satışları sonrası ise altının gram fiyatı tekrardan 120 TL seviyelerine geriledi. Uzmanlar, altının fiyatının yönünün belirlenmesine siyasi gelişmelerin etkili olacağını söylüyor.

Faiz indirim beklentisi azaldı

Türkiye'de yaşanan politik gelişmeler, TL’nin gelişmekte olan piyasalardaki benzer para birimlerinin gerisinde kalacağı yönünde pozisyon almasına neden oluyor. Gecelik borç verme faizi için 1 aylık beklentileri gösteren swaplar yüzde 10.37 seviyesine kadar tırmanarak yüzde 10 seviyesindeki TCMB’nin gecelik borç verme faizini geçti. Böylece yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın iki ay üst üste faiz indirim yapacağı beklentisi de gerilemiş oldu. Türkiye beş yıllık Hazine tahvillerinin ödenmeme riskine karşı sigortalama maliyeti olan CDS’ler de yurt içinde yaşanan siyasi gerginliklerin etkisiyle, yaklaşık 7 baz puan yükselerek 11 Nisan’dan beri görülen en yüksek seviyesine ulaştı. 

‘Erken seçim olmaz’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem,  AK Parti’de kongre kararı alınmasının etkilerini yorumladı. Ertem, “Erken seçim olasılığını da yok olarak görüyorum, 2019’a kadar güvenli bir şekilde gidecektir” dedi.

Dolardaki yükselişe de değinen Ertem, “Dolarda gelişmekte olan para birimlerinden büyük ayrışma yok. Kongre kararıyla Türk Lirası hızla eridi ama gece sığ bir piyasa vardı. Bu sabah ise düzeltmeyi gördük. Akşam en kötü durumda bile Güney Afrika randı ile arasındaki fark yüzde 1’den azdı” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde