Para vermeyen teşhir ediliyor

Para vermeyen teşhir ediliyor

Kadıköy'deki Cenap Şehabattin İlköğretim Okulu'nda okula para vermeyen teşhir ediliyor

Para vermeyen teşhir ediliyor
16px
24px
21.01.2010 06:43
ABONE OLgoogle

Kadıköy'deki Cenap Şehabattin İlköğretim Okulu'nda temizlik, projeksiyon, bilgisayar masrafları adı altında toplanan ve 150 TL'den başlayan “bağış” paralarını ödeyemeyen öğrenci isimlerinin panoya asılarak teşhir edilmesi, öğrenci ve velilerin tepkisine neden oldu.

Uzmanlar, bu yönde bir teşhirin çocuğun psikolojisinde açacağı yaralara dikkat çekerek, bu durumun ileriki dönemlerde “Hayır” diyemeyen kişilikler yaratacağını belirttiler.

Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nin 16. maddesinde “velilerden asla zorla bağış alınamayacağının” belirtilmesine karşın çeşitli ilk ve ortaöğretim kurumlarında, bağış adı altında “zorunlu aidatlar” adı altında toplanan bağışlar, eğitimin adeta kanayan yarası haline geldi. Kadıköy'deki Cenap Şehabettin İlköğretim Okulu velileri de, 2009- 2010 eğitim öğretim dönemi başında okul yönetiminin kendileriyle adeta pazarlık ederek bağış topladığını, para veremeyen öğrencilerin isimlerinin okulun hemen girişindeki panoya asılarak teşhir edildiğini, bu durumdan şikâyetçi olduklarını dile getirdiler. İsmini vermek istemeyen bir veli, bu yılki eğitim öğretim dönemi başında her iki çocuğu için 500 TL'lik ödeme yaptığını ancak okul yönetiminin isteklerinin bununla sınırlı kalmadığını belirtti.

Ödemenin hemen ardından okul yönetiminin, evlerine bir mektup gönderdiğini anlatan veli, “Bize gönderilen mektuplarda bağış sözcüğü yerine 'ödemelerin eksiksiz olarak yapılması gerektiği', aksi takdirde veliler arasında huzursuzluk oluşacağı ileri sürülerek para istenmeye devam edildi. Hemen ardından ise çocuklarımızın isimlerinin birer suçlu gibi panolara asıldığını öğrendik. Peki, anayasaya göre eğitim parasız değil miydi?” diye konuştu.

“Bağış” yapamayan öğrencilerin isimlerinin 2 haftadan uzun süre panoda asılı kaldığını anlatan bir başka veli ise bu süre içerisinde okula teftişe gelen müfettişlerin varlığına karşın panolardaki öğrenci isimlerinin sergilenmeye devam edildiğini kaydetti.

Sorularımızı yanıtlayan okul müdürü Hüseyin Dikme ise iddia edilenin aksine, okul aile birliğinin her yıl temizlik giderleri için yalnızca 150 TL bağış topladığı savunmasını yaparak, okuldaki 850 öğrencinin yüzde 30'unun bu parayı ödediğini, geri kalanların isimlerinin panoya asılmasının ise velilerin önerisi olduğunu söyledi.

Meltem Yılmaz/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde