Para ödemeyen dağıtım şirketinin elektriği kesilecek

Para ödemeyen dağıtım şirketinin elektriği kesilecek

EPDK, elektrik parası ödemeyen elektrik dağıtım şirketlerini yakın takibe aldı.

Para ödemeyen dağıtım şirketinin elektriği kesilecek
16px
24px
11.01.2012 06:43
ABONE OLgoogle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik parası ödemeyen elektrik dağıtım şirketlerini yakın takibe aldı.

Elektriğin serbestçe alınıp satıldığı PMUM'da (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) yaşanan mali sorun EPDK'yı harekete geçirdi. Kurul, PMUM'dan aldığı elektriğin parasını ödemeyen şirketlerle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda haksız bulunan şirketlere ihtar verilecek ve para cezası uygulanacak.

Adını açıklamak istemeyen bir kaynak, "PMUM'da ciddi bir alacak-verecek stoku oluştuğunu" belirterek, "Herkes aldığı elektriğin parasını ödeyecek. Nasıl dağıtım şirketleri, fatura ödenmeyince elektriği kesiyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin de aldığı elektriğin parasını ödemesi gerekiyor." değerlendirmesi yaptı. Aynı kaynak şöyle konuştu: "Aslında, düzenli elektrik parasını ödemeyenin sistemden atılması söz konusu. Ancak pratikte uygulanmıyor. Teminat alma şartı uygulanacak. Ve soruşturmaların gereği yapılacak. Sistemden atılma da son aşama olarak gündeme gelebilir, sistemden atılan bir şirketin de elektriği kesilmiş olur."
 
Bilindiği gibi PMUM, elektrik sektöründe serbest üreticilerle tüketicileri buluşturan ve elektik fiyatlarının serbestçe belirlendiği piyasa olarak adlandırılıyor. Kamu şirketleri dahil, elektrik alıcı ve satıcıları günlük üretimi ve taleplerini sistem üzerinden karşılıyor. Sistemi Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yönetiyor. Ancak son aylarda sistem üzerinden alınıp satılan elektriğin bedelinin ödenmemesi kriz noktasına ulaştı. TEİAŞ'ın ödeme yapmayan şirketleri EPDK'ya bildirmesiyle soruşturma süreci başlatıldı. Elektrik dağıtım sektörü, geniş çaplı incelemeye alındı.

 TEİAŞ çevrelerinden alınan bilgilere göre PMUM üzerinden elektrik alım satımı yapan elektrik dağıtım şirketleri, üreticiler, otoprodüktör gibi piyasa aktörleri, düzenli ödeme yapmayınca TEİAŞ konuyu EPDK'ya iletti. Harekete geçen kurul, aldığı elektriğin parasını düzenli ödemeyen dağıtım şirketleriyle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda haksız bulunan şirketlere, ihtar ve sonrasında para cezası uygulanacak. Kurul ayrıca, TEİAŞ'a PMUM'dan işlem yapan şirketlere teminat şartının uygulanması uyarısı yaptı. Uyarı üzerine TEİAŞ, PMUM'da işlem yapan şirketlerden alınması gereken teminat konusuna daha hassas davranmaya başladı.

İsmail Altunsoy/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde