Pakistan'da 300 milyon dolarlık proje aldı

Pakistan'da 300 milyon dolarlık proje aldı

Türkiye-Pakistan arasında kurulan yeni iş birliği stratejileri çerçevesinde enerji ve altyapı projelerini hayata geçirmek üzere anlaşmalar imzalandı.

Pakistan'da 300 milyon dolarlık proje aldı
16px
24px
19.09.2013 12:49
ABONE OLgoogle

STFA Grubu, Türkiye-Pakistan arasında kurulan yeni iş birliği stratejileri çerçevesinde enerji ve altyapı projelerini hayata geçirmek üzere anlaşmalar imzaladı. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Türkiye ziyareti sırasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerde STFA’nın enerji ve altyapı alanlarında yürüteceği projeler değerlendirildi.

STFA Grubu, Pakistan hükümeti ile ikili görüşmelerde bulundu. Pakistan’ın son seçimlerinde tek partili yönetime geçmesi, Türkiye-Pakistan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Pakistan ile Türkiye arasında iki taraflı olarak enerji ve altyapı konusunda yatırımlar hedefleniyor. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Türkiye ziyareti esnasında gerçekleştirilen görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirlikleri değerlendirildi.

Türkiye – Pakistan arasında yeni kurulmakta olan işbirliği ilişkilerinin ilk sonuçlarından biri de STFA ve Pakistan hükümeti arasında bir rüzgar santrali, bir de enerji nakil hattı inşası konularında imzalanan anlaşmalar oldu. Rüzgar santrali için imzalanan anlaşma çerçevesinde STFA, Pakistan’da 50 MW’lık bir rüzgar santrali kuracak. STFA bunun haricinde Pakistan’da bir enerji nakil hattının inşasını da üstlenecek. Toplam 300 milyon dolar değerindeki bu iki anlaşma ile STFA, 20 yıl boyunca müteahhit olarak faaliyet gösterdiği Pakistan’a yatırımcı olarak geri dönecek.

Özellikle rüzgar enerjisi, Pakistan’ın öne çıkan yenilenebilir enerji kaynağı konumunda. Rüzgar enerjisini zengin bölgeleriyle güneş enerjisi takip ediyor; hidro enerji ise üçüncü sırada yer alıyor. Bu kapsamda hayata geçirilmesi planlanan Pakistan Power Park projesi ile 5.200 MW’lık bir enerjiyi barındıracak bir bölge ve sistem oluşturmak hedefleniyor. Pakistan hedefleri doğrultusunda yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmek için cazip teşvikler de sunuyor; rüzgar enerjisinde verilen tarifeler Türkiye’ye göre %50 daha yüksek.

Pakistan’ın proje talepleri arasında yol, liman, havaalanı, elektrik santrali, doğalgaz boru hatları gibi dev projeler yer alıyor ve bunları BOT olarak yaptırmayı planlıyor. Bütün bu projeler Türk şirketleri için büyük fırsatlar anlamına geliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan STFA Grubu CEO’su Mehmet Ali Neyzi “Pakistan’da yeni hükümet Türkiye’ye çok yakın bir duruş sergiliyor. Enerji, müteahhitlik gibi alanlarda Türk firmaları için yeni fırsatlar doğdu. STFA olarak Pakistan’da 21 yıllık bir tecrübeye sahibiz. Geçmiş yıllarda Pakistan’da karayolu, liman, tünel inşaatları gerçekleştirdik. Bu yeni dönemde de hem inşaat hem de enerji alanında yatırımlar yapacağız. İmzaladığımız rüzgar santrali ve enerji nakil hattı anlaşmaları bu yatırımlarımızın başlangıcı oldu” dedi.

STFA’nın Pakistan’da gerçekleştirdiği projelerden bazıları şöyle;

1992 Indus Otoyolu (N-55) Saraigambila - Karak Kesimi İnşaatı
1992 Indus Karayolu (N-55) Shorinullah - Rajanpur Kesimi İnşaatı
1993 Ormara Askeri Liman Projesi
1993 Lahore Çevre Yolu İnşaatı
1995 Karaçi Limanı 5-10 No’lu Doğu Rıhtımları  
1997 Pehur High Level Kanal Projesi Ana Kanalın ve Tünelin İnşaatı
2000 Islamabad – T.C. Büyükelçiliği Binaları İnşaatı
2004 Pakistan Karachi  Yeni Petrol Yükleme İskelesi İnşaatı
2006 Qasim Limanı Sıvı Yük Terminali İnşaatı

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde