Paket onaylandı: İşte Roma'nın acı reçetesi

Paket onaylandı: İşte Roma'nın acı reçetesi

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifa edeceğini açıklamasına rağmen suların durulmadığı İtalya'da Cumhuriyet Senatosu bütçe yasasını onayladı.

Paket onaylandı: İşte Roma'nın acı reçetesi
16px
24px
12.11.2011 08:11
ABONE OLgoogle

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifa edeceğini açıklamasına rağmen suların durulmadığı İtalya'da Cumhuriyet Senatosu bütçe yasasını onayladı. İtalya'da onaylanan finansal istikrar yasası, devletin sahip olduğu gayrimenkullerin satışa çıkarılması, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve akaryakıta ek vergi gibi önlemleri kapsayacak.

Yüksek borç sorunu yüzünden Avrupa'yı etkilemeye başlayan İtalya'da Cumhuriyet Senatosu'ndan piyasalara nefes aldıracak bir karar çıktı. Senato, bütçe açığını azaltmak ve büyümeyi desteklemek üzere hazırlanan kemer sıkma tedbirlerini de içeren bütçe yasasını onayladı. Ekonomik kriz içindeki ülkeyi ayağa kaldıracağı düşünülen ve Avrupa Birliği'nin (AB) istediği ekonomik reform taleplerini de kapsayan yasa 12'ye karşı 152 oyla kabul edildi.

Anamuhalefetteki Demokrat Parti ile diğer muhalefet partileri Merkez Birliği, Gelecek ve Özgürlük partileri oylamaya katılmadı. Değerler İtalya'sı da oylamada yasaya 'hayır' oyu verdi. Senato'da kabul edilen bütçe yasasının bugün Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi bekleniyor. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise parlamentonun reform önlemlerini kabul eder etmez istifa edeceğini açıklamıştı. Berlusconi'nin istifasının ardından ülkeyi, 1994-2004 yılları arasında Avrupa Komisyonu İç Piyasalar, Gümrük ve Vergilendirme Komiserliği yapan Mario Monti'nin erken seçimlere kadar idare edeceği dile getiriliyor.

Adı, kurulması gündemde olan geçiş hükümetinin başbakan adayı olarak geçen Mario Monti üç gün önce Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından hayat boyu senatör ilan edildikten sonra dün Senato'da bir oturuma katıldı. Cumhuriyet Senatosu Başkanı Renato Schifani tarafından 'Senato ve kendi adıma en kalbi duygularımla size hoş geldiniz' sözleriyle karşılanan Monti, senatörler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Sanayiciler Birliği Başkanı Emma Marcegaglia, alternatif olmadığını belirterek, 'Monti doğru seçim' derken İngiltere eski Başbakanı Tony Blair İtalya'nın krizin üstesinden gelebilecek gücü olduğunu söyledi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise İtalya'nın seçim değil, reform yapması gerektiğini dile getirdi. İtalya Senatosu'ndaki oylama ile birlikte piyasalar bir miktar nefes aldı, Avrupa borsaları artıya geçti. Almanya FDAX endeksi yüzde 3,13, İtalya Borsası yüzde 3,68, Paris Borsası yüzde 2,76, İngiltere Borsası yüzde 1,85 değer kazandı.

Öte yandan İtalya'nın borç sorununun derinleşmesi ve 'kötü senaryonun' gerçekleşmesi durumunda, Fransa ve Almanya başta olmak üzere diğer AB ülkelerinin borçlanma maliyetlerinin de artacağı belirtiliyor. Bu yüzden Senato'nun kararı çok önemli bulunuyor. İtalya'nın kişi başına düşen milli geliri 33 bin 917 dolar.

Almanya'da ise hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik, bütçe açığıyla AB'yi zorlayan üyelerin Euro Bölgesi'nden çıkmasını kolaylaştıracak bir tasarıyı gündeme getirmeye hazırlanıyor. Bu arada Yunanistan'da Lukas Papadimos başbakanlığında kurulan geniş tabanlı geçiş hükümeti dün yemin ederek göreve başladı.

İşte Roma'nın acı reçetesi

İtalya'da Senato'nun onay verdiği finansal istikrar yasası şu ekonomik tedbirleri kapsıyor:

Devletin sahip olduğu gayrimenkuller satışa çıkarılacak ve buradan elde edilen gelir kamu borcunun azaltılmasında kullanılacak. Satışa uygun varlıkların tespit edildiği ilk kararname, Nisan 2012'nin sonuna kadar çıkarılacak.

Bölgesel ve yerel yönetimleri, kamu hizmeti veren iştirakleri özelleştirmeye teşvik edecek adımlar atılacak.

Akaryakıt vergisi gelecek yıl artırılacak.

Kamudaki işgücü fazlası başka işlere yönlendirilecek.

Emeklilik yaşı 2026'da 65'ten 67'ye yükseltilecek.

Şirketler, Ocak 2012 ve Aralık 2016 arasındaki çıraklık sözleşmeleriyle istihdam edecekleri gençler için tam vergi teşvikinden yararlanacak.

Otoyol inşasında teşvik verilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde