PKKlının heykeli yıkıldı, 1 kişi öldü

PKKlının heykeli yıkıldı, 1 kişi öldü

Diyarbakır Lice'de dikilen Mahsum Korkmaz heykeli bu sabah düzenlenen operasyonla kaldırıldı. Çıkan olaylarda bir kişi hayatını kaybetti, yaralananlar var.

PKKlının heykeli yıkıldı, 1 kişi öldü
16px
24px
19.08.2014 08:05
ABONE OLgoogle
Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nde PKK mezarlığına dikilen Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırılması için mahkemenin verdiği kararı uygulamak üzere güvenlik güçleri bu sabah harekete geçti. Heykeli kaldırmak isteyen güvenlik güçlerine toplanan kalabalık engel olmak isteyince olaylar çıktı. Bir kişinin yaşamını yitirdiği ve üç kişinin yaralandığı olaylar sonrasında askerler heykeli kaldırdı. HDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt yaralananların vücudunda kurşun yarası olduğunu açıkladı. 

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nün kırsal kesiminde geçen yıl çatışmalarda ölen PKK'lılar için mezarlık kuruldu. Mezarlığa PKK'nın 15 Ağustos 1984 tarihindeki Hakkari'nin Şemdinli ve Siirt'in Eruh ilçelerine ilk saldırılarını gerçekleştirmesinin yıldönümünde, bu baskınları gerçekleştirenler arasında bulunan PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykeli dikildi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı heykelin dikilmesinin ardından 'terör örgütü propagandası yapıldığı' gerekçesiyle kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Lice Sulh Ceza Mahkemesi'nden heykele 'suç eşyası' olduğu gerekçesiyle el konulması kararı talep edildi. Talep üzerine Lice Sulh Ceza Mahkemesi, heykele el konulması kararı verdi. 
 
OPERASYON DÜZENLENDİ 

Mahkemenin el koyma kararının ardından güvenlik güçleri bu sabah saat 06.00 sıralarında heykeli kaldırmak için bölgeye operasyon düzenledi. Mezarlık ve heykelin bulunduğu bölgede toplanan kalabalık ise heykele el konulmasını önlemek istedi. Güvenlik güçleri ile toplanan kalabalık arasında çıkan olaylarda yaralananlar oldu.

HEYKEL 4 GÜN SONRA KALDIRILDI

Askerler, kalabalığın direnmesine rağmen heykeli dikildikten 4 gün sonra kaldırdı.

Operasyona katılan jandarma ekiplerinin Lice'ye dönüşü sırasında ilçe girişindeki yol güzergahında bekleyen ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu grup, askeri araçlara taş attı.

Diyarbakır Valiliği'nin konuyla ilgili önümüzdeki saatlerde açıklama yapacağı belirtildi.

DİYARBAKIR-BİNGÖL YOLU KAPALI

Bu arada Diyarbakır Valiliği'nin aldığı kararla Diyarbakır-Bingöl karayolu ulaşıma kapandı. Diyarbakır yönünden Lice'ye gitmek isteyen araçların geçişine izin verilmezken, karayolu üzerinde kontrol noktaları kuruldu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde