Özyeğin, yeni banka için kesenin ağzını açacak

Özyeğin, yeni banka için kesenin ağzını açacak

Finansbank'ı beş yıl önce National Bank of Greece'e 2,3 milyar Euro'ya satan Hüsnü Özyeğin, sektöre aktif bir oyuncu daha kazandırmak için harekete geçti.

Özyeğin, yeni banka için kesenin ağzını açacak
16px
24px
03.05.2011 07:25
ABONE OLgoogle

Finansbank'ı beş yıl önce National Bank of Greece'e 2,3 milyar Euro'ya satan Hüsnü Özyeğin, sektöre aktif bir oyuncu daha kazandırmak için harekete geçti.

Türkiye'de bankacılığın duayeni olarak bilinen Özyeğin, Millennium Bank'ı satın alma sürecinin tamamlanmasının ardından sahaya bir şekilde dönüş yapmaya hazırlanıyor. 12 Mayıs'ta bankanın yeni adını açıklayacak olan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin'in sektörde geçmişte olduğu gibi ses getiren projelere imza atacağı belirtiliyor.

"Hüsnü Bey tekrar aktif bankacılığa dönerse büyük ölçekli iş yapar." diyen bankacılık çevreleri yeni adıyla piyasaya girecek olan Millennium Bank'ı 18 şubeli 319 personelli bankanın çok üzerine çıkaracağına dikkat çekiyor.

Türkiye'de bankacılık sektöründe para kazanmak isteyenlerin 100-150 arasında şubeye sahip olması gerektiği belirtiliyor. Özyeğin'in ise büyümek için her yıl ortalama 40 şube açması gerektiğine dikkat çeken üst düzey bir banka yetkilisi, kesenin ağzını açacağı görüşünde.

Bankacılık sektörüne yatırım için öncelikli olarak nüfusu 25 binin üzerindeki yerler için şube başı 48 bin lira yıllık harç ödenmesi gerekiyor. Özyeğin'in cebinden sadece harç bedeli olarak yıllık 2 milyon lira çıkacağı hesaplanıyor. Şube harcının yanı sıra bina kiralanması, personel alımı gibi kalemler eklendiğinde ortalama bir şubenin maliyeti 1 milyon lirayı buluyor.

Fiba Grubu'nun merkezi Hollanda'da bulunan bankası Credit Europe Bank N.V, Banco Comercial Portugues'in sahip olduğu Millennium Bank AŞ'nin hisselerinin yüzde 95'lik kısmını gerekli yasal izinleri tamamlayarak 27 Aralık 2010 tarihi itibarıyla satın almıştı.

Bankanın geri kalan yüzde 5 hissesi için Fiba Grubu ile Banco Comercial Portugues arasında karşılıklı alım ve satım opsiyonları imzalanmıştı. Credit Europe Bank Hollanda, Belçika, Almanya, Rusya, İsviçre, Romanya, Ukrayna, Dubai, Malta ve Çin'de 3 milyon müşterisine 200 şubesi, 14 bin satış noktası ve 5 binden fazla çalışanı ile kurumsal, ticari, KOBİ ve bireysel bankacılık alanlarında hizmet veriyor.

Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde