Özyeğin'den Karamehmet’e teşekkür

Özyeğin'den Karamehmet’e teşekkür

Hüsnü Özyeğin, Robert Kolej’den, “42 nolu yatakhane” arkadaşı Karamehmet'e neden teşekkür etti?

Özyeğin'den Karamehmet’e teşekkür
16px
24px
15.06.2010 08:31
ABONE OLgoogle

Hüsnü Özyeğin. Türkiye’nin yakından tanıdığı isim. Aslında yurtdışında sahip olduğu “bankaları” sebebiyle yabancıların da iyi bildiği bir kişi. Sıfırdan “evini satarak” kurduğu bankası Finansbank’ı 6 milyar dolarlık bir değere getirerek NBG’ye satış hikâyesini tüm sürece Yunanistan’a da giderek yerinde şahit olmama rağmen bir kere daha merakla dinledim. Özellikle Robert Kolej’den, “42 nolu yatakhane” arkadaşı Mehmet Emin Karamehmet ile ilgili kısmı:

“Karamehmet’e teşekkür borçluyum. 29 yaşında bankacılığı neredeyse hiç bilmediğim bir aşamada beni Pamukbank yönetim kurulu üyesi, 32 yaşında da genel müdür yaptı. Sonra Yapı Kredi Bankası’nın başına aldı beni. Zarar eden bir banka iken 4 yılda burayı karlı bir banka haline getirdim. Ve kendisinden Yapı Kredi’nin yüzde 1 hissesini talep ettim. Bunun da yarı bedelini kendimin ödeyeceğini belirttim. Diğer bankalarımın da genel müdürleri aynı şeyi ister diye kabul etmedi. İyi ki etmemiş. Ben de gidip kendi bankamı kurdum. Yıllar sonra kurduğum bankaya ortak olmak istediğinde ben kabul etmedim. Sonunda bankamı iyi bir paraya NBG’ye sattım.”

İşin sırrı yönetim

Özyeğin başarının üç sırrını da “yönetim, yönetim, yönetim” diye tarif etti. Özyeğin, konuşmasında girişimciliğin ciddi bir iş olduğunu, en büyük sorumluluğunun ise “yola devam etmek” anlamına geldiğine dikkat çekti:

“Düşük etkili girişimci iş kurar, daha sonra kar ederek satar ve tropik bir adada yaşamaya başlar. Etkin bir girişimci ise işini büyütür, aynı zamanda işinin etkisini de büyütür. İş yaparken, yalnızca kazandığımız para bizi sevindirmemeli. Girişimci ‘lider ve yapan’ olmalıdır.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde