Özilhan'ın 2 Milyar Dolarlık anlaşması gümbürtüye gitti

Özilhan'ın 2 Milyar Dolarlık anlaşması gümbürtüye gitti

Tuncay Özilhan’ın bir Alman firmasıyla 2 milyar dolarlık anlaşması karambole gitti...

Özilhan'ın 2 Milyar Dolarlık anlaşması gümbürtüye gitti
16px
24px
26.02.2013 12:55
ABONE OLgoogle

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de katıldığı, dün gerçekleştirilen 2. Türk-Alman CEO Forumu’nda 16’şar Türk ve Alman firmalarının katıldığı kapalı toplantı hakkında basına bilgiler verdi.

 Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel arasında Volkswagen konusunun görüşüldüğünü söyledi.

Görüşmede Almanya Başbakanı Merkel’in Volkswagen’in Türkiye’de yatırım yapmasından memnun olacağını Başbakan Erdoğan’a ifade ettiğini belirten Çağlayan, Merkel’in toplantıda firma yetkilileriyle bir görüşmenin gerçekleştirilebileceğini söylediğini kaydetti. Daha önce Volkswagen ile söylediği sözleri hatırlatan Çağlayan, “Daha önce söylediğim gibi Volkswagen’in yetkilileriyle bir araya gelip görüşeceğiz, çokta açık söylemiştim. Ocak ayında en çok satan araç, böyle bir aracında Türkiye’de yatırım yapmaması ayrıca bu konuda üzerinde çalışılması ve düşünülmesi gereken bir durum ortaya çıkarttı. Almanya açısından bunu söylüyorum. Yoksa bizim pazara girme ve pazarımızda çalışma şartları bunların hepsi bellidir” dedi.

“CEO AKHAN, VOLKSWAGEN’İN TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPMASINDAN MEMNUNİYET DUYACAKLARINI İFADE ETTİ”

Toplantıda Doğuş Holding’in CEO’su Hüsnü Akhan’ın bu konuyu dile getirdiğini vurgulayan Çağlayan, “Doğuş Holding’in CEO’su olan Hüsnü Akhan kardeşim kendilerinin uzun yıllardır Volkswagen’in Türkiye distribütörü olduklarını, Türkiye’de önemli bir pazar payına sahip olduklarını ve Türkiye’nin Volkswagen’in yatırım yapmasından fazlasıyla memnuniyet duyacaklarını dile getirdi” diye konuştu.

Merkel ile birlikte gerçekleştirdikleri kapalı toplantıda önemli konuların gündeme geldiğinin altını çizen Bakan Çağlayan, CEO’ların enerji alanında ve müşterek işbirliği alanında önemli konuları gündeme getirdiğini sözlerine ekledi.

“KAPALI TOPLANTIDAKİ 16 ALMAN FİRMASININ 10’NU TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPAN FİRMALAR”

Kapalı toplantıda katılan Türk firmaların 40 milyar Euro’ya, Alman firmalarının 312 milyar Euro cirosunun bulunduğunu kaydeden Çağlayan, toplantıya katılan firmaların toplam cirosunun 352 milyar Euro olduğunu ve bu duruma Merkel’in memnuniyet duyduğunu ifade ettiğini söyledi. Kapalı toplantıya katılan firmaların toplam istihdamlarının bir milyon kişi olduğunu da ifade eden Çağlayan, “Yaklaşık bunun 710 bini Alman tarafının ve 300 bine yakını da Türk firmaların çalıştırmış olduğu kendi istihdam kapasiteleridir. Yine Alman tarafından katılan 16 dev firmanın 10 tanesi Türkiye’de yatırım yapan firmadır” dedi.

“ÖZİLHAN’IN FİRMASININ ALMAN FİRMASIYLA YAKLAŞIK 2 MİLYAR DOLARLIK BİR ANLAŞMASI SÖZ KONUSUYDU”

CEO Forumu’nda herhangi bir Türk-Alman şirketinin birleşmesi konusunda somut bir adımın atılıp atılmadığı sorusuna ise Bakan Çağlayan, “Aslında vardı. Tuncay Özilhan’ın firmasının bir Alman firmasıyla yaklaşık 2 milyar dolarlık bir anlaşması söz konusuydu. Ama toplantının akışından dolayı herhalde yetişmedi. Çünkü Alman Başbakanı Merkel’in programına göre hareket etmek durumunda kaldık. Enerji ile ilgili bir işbirliği yapacaklardı” diye konuştu.

“AB KONUSU GÜNDEME GELDİ”

Toplantıya katılan Türk firmalarının AB konusunu da gündeme getirdiğini ifade eden Çağlayan, “Firma CEO’su arkadaşlarımız AB konusunu dile getirdiler. Merkel’e ‘siz AB konusunda Türkiye’ye destek olmuyorsunuz. Ama Türk halkının da giderek AB’ye olan sempatisi giderek azalıyor. Sert bir fren yaparsa Türkiye bu konuda’ siz ne düşünüyorsunuz diye sordular. Merkel’de bu soru üzerine, ‘Türkiye bu süreçte devam edecek, şu olacak, bu olacak’ dediler” diye konuştu.

“VOLKSWAGEN GELİR, GELMEZ KENDİ BİLECEĞİ İŞ”

Otomotiv sektöründe Volkswagen’in özelliğinin özel bir şirket olduğunu, Alman devletinin bir şirketi olmadığını kaydeden Çağlayan, Volkswagen’in yüzde onluk bir hissesi Aşağı Saksonya Eyaleti’nin olduğunu vurguladı. Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Volkswagen üzerinde yüzde onluk bir hissesinin bulunduğunu ve yönetim kurulunda da temsil edildiklerini ifade eden Çağlayan, “Volkswagen gelir, gelmez. Kendi bileceği bir iş. Ama benim ifade ettiğim husus şu; Türkiye’de en fazla satan araç olacaksınız, Türkiye’de yatırımınız olmayacak ve Türkiye gibi otomobil sektörünün yoğun bir şekilde çalıştığı, yeni yatırım planlarının gözden geçirildiği bir ülkede bunu tabii ki anlamakta herkes zorluk çekiyor. Ben bildiğiniz gibi dünyanın en büyük şirketlerinin CEO’larına bir mektup yazdım yolladım, yan sanayiye yazdım yolladım. Sayın Merkel’in de sayın Başbakanımıza ifade ettiği gibi, aynı şekilde toplantıda bana da söyledi , ‘isterse ilgili bakan arkadaşımız Volkswagen ile görüşürsünüz’ dedi.

Bende zaten görüşmemizin olacağını ve programımızda olduğunu söyledim. Görüşmeye tek gitmeyeceğim. Beraber bir görüşme yapacağız” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Merkel’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Volkswagen konusunda kötü bir niyet olmadığını söylediğini aktaran Bakan Çağlayan, “Bu konuda bir görüşmemiz olacak” dedi.

“Alman bankacılık sektörü Türkiye’de yatırım yapmak istiyor”

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Çağlayan, bir gazetecinin kapalı toplantıda Lufthansa Havayolları yetkililerinin bulunduğunu ve Türk Hava Yolları (THY) arasında stratejik bir ortaklık ile ilgili bir gelişme olup olmadığını sorması, ayrıca kapalı toplantıda bankacıların bulunduğunun hatırlatması üzerine, “Bankacılar biz Türkiye’de bankacılık sektörüne kesinlikle girmek istiyoruz diye ifade ettiler ve Türkiye’nin şuanda gelmiş olduğu bankacılık sektöründeki yerini ve önemini bizzat firmanın kendi CEO’su ifade etti. Daha evvel Türkiye’de bu konuda yoğun gayretler sarf ettik ancak Türkiye’de kesinlikle finans piyasasına girmek istiyoruz dediler. Türkiye’nin 2023 hedeflerine bilhassa Alman firmaların her birisi tek tek gündeme getirdiler. Banka satın almaktan, banka izni alıncaya kadar opsiyonların olduğunu söyleyebilirim” dedi.

KAPALI TOPLANTIDA LUFTHANSA YETKİLİLERİ DE BULUNDU”

THY ve Lufthansa Hava Yolları arasındaki stratejik ortaklığı konusunda kendisinin bilgisi dahilinde bir gelişme olmadığını belirten Çağlayan, THY yetkililerinin toplantıda bulunmadığını ancak Lufthansa Hava Yolları yetkililerinin kapalı toplantıda bulunduğunu sözlerine ekledi. Lufthansa Hava Yolları’nın THY’nin yönetim becerilerini öne alarak bu konuda içine girdikleri dar boğazdan bir şekilde açmanın yolunu Türk Hava Yolları ile birleşmeyi ve iş yapmayı planladıklarını dile getiren Çağlayan, “THY’nin 200 noktaya uçtuğunu biliyor. Bu konuda bu toplantıda bir görüşme olmadı” dedi.

Volkswagen firmasının yetkililerine seslenen Çağlayan, “Benim önerim şudur; Türkiye’de para kazanmak istiyorsanız, Türkiye’de yatırım yapın. Türkiye’de önemli bir pazar payına sahipsiniz ama Türkiye’de yatırım yapmanın bu çok daha güçlendireceği kanaatini söyleyeceğim. Tabii ki yapar yapmazlar kendi bilecekleri iş. Biz zorla getirip Türkiye’de yatırım yapın diye zorlamayız” dedi.

“VOLKSWAGEN BUNU ISKALAMAZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Çağlayan, “Bir önceki istifa eden Alman Cumhurbaşkanı daha önce Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Başbakanıydı. Kendisiyle Eyalet Başbakanıyken bir seyahatimiz olmuştu ve orada tanışmıştık. Cumhurbaşkanı olduğu dönemde kendisini ziyarete gittim. Yeni gelen Başbakanla da yaptığımız görüşmelerde de Volkswagen’in Türkiye’de yatırım yapması konusunda kendi görüşlerini ifade edeceklerini söylemişlerdi. Tekrar söylüyorum Türkiye ortada, pazar ortada, geldiğimiz sonuç ortada ve bizim otomotiv sektörüne vermiş olduğumuz yeni açılım değişimlerde ortada. Herhalde Volkswagen bunu ıskalamaz diye düşünüyorum ve pazardaki birinciliğinin devam etmesini bir sanayici olarak mutlaka Türkiye’de de üretime geçmekten geçtiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“BUNLARIN ‘SCHENGEN STYLE’Rİ VAR”

Vize konusunda ise görüşmeleri aktaran Bakan Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunlar vize ve AB konusunda ipe un seriyorlar. Aslında söylediklerine kendilerini de inanmıyorlar. Açık kalplilikle size söylüyorum. Ben şunu söyledim, vize bir haksız rekabet unsuruydu ama haksız rekabet unsuru olmaktan çıktı. Resmen bir zulme dönüştü. Vize konusunda iş adamlarına yönelik yanlış ve aslında bu AB’nin iki yüzlü, riyakar bir uygulaması. Şimdi Türkiye Gümrük Birliği’nin üyesi, 17 yıldır gümrüklerini açmış, sıfırlamış ve tam üyelik müzakereleri yapan bir ülke. Ama bunun yanı sıra Kanada, Brezilya, Japonya, Güney Kore, Ukrayna gibi ülkeler AB’ye vizesiz girip çıkıyorlar. Size soruyorum, bunların hangi biri AB kıtasında, hangi biri AB’ye tam üye. Yani bu niyete göre baktığınız zaman bunların böyle bir niyetleri olmadığı ortaya çıkıyor. Bu konuda haksız bir rekabettir. İnsan haklarına aykırı bir uygulamadır. AB her fırsatta demokrasiden, insan haklarından bahsediyor. Demokrasi ve insan haklarında en fazla çiğneme özelliğini de onlar gösterirler. Bu şekilde vize konusunda da geline niye oynamıyorsun demişler, o da benim yerim dar demiş. Şimdi AB de Schengen melesini ikide bir ortaya çıkartıyorlar. Aynen şuna benziyor. Son aylarda bir ‘Gangnam Style’ çıktı ortaya. Bunların da ‘Schengen Style’leri var. Schengen’e üye ülkeler Türkiye'ye vize konusunda zorluk çıkarmayı böyle gösteriyorlar. Türkiye’nin AB’ye ihtiyacından ziyade, AB’nin Türkiye’ye olan ihtiyacını net konuşmak lazım. Vize konusunda yapılan, Türk sanayicisini yıldırmaya yöneliktir. Onların pazara giriş noktasında cesaretlerini kırmaya yöneliktir ama buna rağmen firmalarımız vize konusundaki haksızlıklara rağmen çalışmaya gayret ediyor. Yoksa Geri Kabul Anlaşması’na hazırız biz. Onda bir sıkıntı yok. Fakat çeşitli çeşitli bahaneler getirerek bunun önünde bir engel oluşturmaya çalışıyorlar. Kendileri de inanmıyor ve inanacak tarafları da yok.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde