Özcan'ın horozu devlet krizi çıkardı

Özcan'ın horozu devlet krizi çıkardı

YÖK'ün bahçesindeki hayvanlardan Çin horozu, erken ötüşüyle, Başbakan'a kadar uzanan bir şikâyet zincirine neden oldu.

Özcan'ın horozu devlet krizi çıkardı
16px
24px
14.01.2011 15:36
ABONE OLgoogle

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, YÖK bahçesinde beslediği horoz, Bilkent ahalisine ‘illallah’ dedirtirken sesini devlete de duyurdu.

Prof. Dr. Özcan, YÖK’ün bahçesinde küçük bir ‘hayvanat bahçesi’ kurmuştu. Midilliden keçiye birçok hayvanın yanı sıra çok sayıda kümes hayvanı da vardı ve iddiaya göre bunlardan Çin horozu çok erken ötüyordu! Horozun sesinden rahatsız olan mahalle sakinlerinden Süleyman Çelebi, YÖK’e yaptığı uyarılarından ses çıkmayınca, belediye ile Çevre Bakanlığı’na şikâyette bulundu. Sonuç alamayınca, 6 Ağustos’ta Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı:

“Kuş uçumu 50-60 metre yakınımızda bulunan YÖK bahçesinde, ev ve süs hayvanları beslenmektedir. Bunlar arasında öyle bir kümes hayvanı var ki sabahın saat 4’ünde ötmeye başlıyor, kesintisiz yarım dakika arayla çok rahatsız edici bir sesle ötüyor. Şu sıcak yaz günlerinde ne pencere açabiliyoruz ne de balkonda oturabiliyoruz.

Bu konuda ilgili kuruma birkaç kez müracaatta bulundum, bir sonuç alamadım. Zabıtaya gittim, Gürültü Yönetmeliği’nde hayvan sesleri olmadığı için gürültü tespiti yapamayacaklarını söylediler. Konunun Çevre Bakanlığı Milli Parkları ilgilendirdiğini söylediler, oraya müracaatta bulundum, oradan da bir sonuç alamadım.

Ailecek eşim, çocuklarım ve ben bu horoz sesinden çok rahatsız olmaktayız. Sorunu mahkemeye taşımadan önce anılan yerin bir kamu kuruluşu bahçesi olması nedeniyle sizden bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.”

Başbakanlık, Çelebi’nin sıkıntısını Ankara Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’na iletti. Ankara Valiliği de Çankaya Kaymakamlığı ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne resmi yazı yazdı. Kaymakamlık, kendisine iletilen şikâyet dilekçesini Çankaya Belediyesi’ne ulaştırdı. Ankara Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü de Çankaya Belediyesi’nden, konunun ivedilikle incelenip bilgi verilmesini talep etti. Yazışmalara, İl Mahalli İdareler Müdürlüğü de katıldı.

Kümeste inceleme
Çankaya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri ile zabıta, valiliğin yazısı üzerine şikâyeti yerinde incelemek üzere YÖK’e gitti. Şikâyetin yaz aylarında yapılmasına karşılık, sürecin uzaması nedeniyle inceleme kış aylarına denk geldi. Belediyenin Ankara Valiliği’ne 11 Ocak tarihinde hazırladığı yazıda şöyle denildi:

“YÖK bahçesinde beslenen kümes hayvanlarının kış mevsimi olması nedeniyle kapalı barınakta tutulduğu tespit edilmiş, gürültüye rastlanmamıştır. YÖK İnşaat ve Onarım Daire Başkanlığı’nda görevliye, hayvanların kümes dışına çıkarıldıklarında, (özellikle horoz) önlem alınması hususunda uyarıda bulunulmuştur.”

Sesini bir duymanız gerek
Şikâyetçi Süleyman Çelebi, Radikal’e şöyle konuştu: “Yazın camları açıp yatıyorduk, öyle bir ötüyordu ki, yataktan fırlayarak uyanıyorduk. Bir sesi var, duymanız lazım. Sabah namazında bir kalkıyordu 11’e kadar aralıksız ötüyordu. Komşulara sordum, ben mi kafama fazla taktım diye. Biz sesten rahatsız olmuyoruz diyenler de oldu açıkçası.”

Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde