Özal'ın akıl hocası öldü

Özal'ın akıl hocası öldü

1980'li yıllarda dünya ekonomisine damgasını vuran ABD'nin Nobel Ödüllü Ekonomisti Milton Friedman, hayatını kaybetti.

Özal'ın akıl hocası öldü
16px
24px
19.11.2006 10:57
ABONE OLgoogle

Friedman, Türkiye'yi serbest piyasa ekonomisiyle tanıştıran ANAP'ın kurucusu Turgut Özal'ın da fikirlerinden en çok etkilendiği isimdi

NOBEL Ödüllü ünlü ABD'li ekonomist Milton Friedman geçirdiği kalp krizi sonucu 94 yaşında yaşamını yitirdi. Friedman'ın fikirleri ekonomi siyasetlerini şekillendirdi ve özellikle 1980'li yıllarda dünya politikasına yön verdi. 'Bedava yemek diye bir şey yoktur' deyişiyle belleklerde yer eden Friedman, monaterizmin en önde gelen temsilcisi olarak kabul ediliyor.

Dünyayı etkiledi

1976'de Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen Friedman'ın fikirleri, 1980'li yıllarda dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ve ABD Başkanı Ronald Reagan'ın siyasetlerine yansıdı ve etkisi genişledi. Friedman'ın özelleştirme ve serbest piyasa ekonomisini savunan politikaları bütün dünyaya dalga dalga yayıldı. Türkiye'de de o dönemde iktidara gelen ANAP, Friedman'ın politikalarının ateşli savunucusu oldu. Friedman'ın liderler için önem kazanmasının başlıca nedeni piyasaya para arzının ekonominin büyümesi ve enflasyon oranı üzerinde kilit bir belirleyici olduğu şeklindeki düşüncesiydi.

Friedman, Türkiye'yi serbest piyasa ekonomisiyle tanıştıran Özal'ın da adeta akıl hocasıydı. 24 Ocak 1980 kararlarının alınarak dışa açık ekonominin uygulanmasında dönemin DPT Müsteşarı Turgut Özal büyük rol oynamıştı. 1983 yılında tek başına iktidara gelen Özal'ın politikalarında Friedman'ın fikirleri etkili oldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde