Otomotiv ihracatına 2,5 milyar dolarlık parite darbesi

Otomotiv ihracatına 2,5 milyar dolarlık parite darbesi

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "10 aylık parite kaybımız 2,5 milyar dolara ulaştı" dedi.

Otomotiv ihracatına 2,5 milyar dolarlık parite darbesi
16px
24px
11.11.2015 15:40
ABONE OLgoogle
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektörün 10 aylık dönemdeki parite kaybının 2,5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Sabuncu, yaptığı açıklamada, geçen yılın ocak-ekim döneminde 18 milyar 628 milyon 420 bin dolar olan sektör ihracatının, bu yılın aynı sürecinde yüzde 6,6'lık düşüşle 17 milyar 399 milyon 497 bin dolara gerilediğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) pazarının, Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme teşviki ve talebi destekleme yönündeki tutumu sayesinde büyümeye devam ettiğini anımsatan Sabuncu, buna rağmen avro-dolar paritesindeki gerileme yüzünden dolar cinsinden ihracatta ciddi kayıplar yaşandığına dikkati çekti. 

Sabuncu, ihracatın adet ve ağırlık bazında düşmediğini, tersine arttığını vurgulayarak, "Aslında adet bazında da ağırlık bazında da ihracatımız artmaktadır ancak dolar cinsinden ihracatımızda parite kaynaklı kayıplar nedeniyle bunun yansımalarını göremedik" değerlendirmesinde bulundu. 

10 aylık parite kaybı 2,5 milyar dolar

Sabuncu, sektör ihracatındaki parite kaynaklı kaybın, birçok sektörün yıllık ihracat rakamlarına ulaştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"10 aylık parite kaybımız 2,5 milyar doları ulaştı. Son iki ayda parite kaybı, geride kalan aylara göre daha düşük olacaktır. Yine de 2015 yılında parite kaynaklı ihracat kaybımızın 3 milyar dolara yaklaşmasını bekliyoruz. Bu, pek çok sektörün yıllık ihracatını aşan çok büyük bir kayıptır. Söz konusu ihracat kaybı yaşanmasa yılı 24 milyar dolar civarında bir ihracat rakamı ile kapatabilirdik."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde