Otomotiv devinden skandal hata: 56 ölü

Otomotiv devinden skandal hata: 56 ölü

Dünyanın önde gelen otomobil üreticisi GM'in bir hatası 56 kişinin canına mal oldu.

Otomotiv devinden skandal hata: 56 ölü
16px
24px
19.02.2015 13:04
ABONE OLgoogle
Dünya otomotiv devlerinden General Motors'un (GM) ürettiği 2 milyon 600 bin aracın ateşleme anahtarlarındaki hata nedeniyle 56 kişinin öldüğü açıklandı.

Wall Street Journal'ın haberine göre, dünyanın ve ABD'nin en büyük araç motoru üreticilerinden General Motors, üretim sürecinde yaptıkları bir hata yüzünden 56 kişinin hayatını kaybettiğini kabul etti. Hatalı araçları yaklaşık 10 yıl boyunca geri çağırmayan General Motors, mağdurlara yüklü tazminatlar ödemeye hazırlanıyor.

Motor birden duruyor

Dünya çapında yaklaşık 2 milyon 600 bin aracı etkilediği belirtilen arızanın sebebiyse hatalı üretilen ateşleme anahtarları. Hatalı ateşleme anahtarlarının, beklenmedik bir sarsıntı anında ya da üzerlerine yük bindiğinde motoru aniden durdurduğu tespit edildi. Bu nedenle yaşanan kazalarda, hava yastıklarının da devreye girmediği anlaşıldı. Şirket yetkilileri ateşleme anahtarlarındaki bu sorunu 2005 yılında ortaya çıkardı.

Tazmiat başvurusu 4312'ye çıktı

Fakat General Motors, sorunlu araçların sahiplerini geçtiğimiz yıla kadar uyarmadı. Kamuoyuna yansıyan olayın ardından hatalı araçlar yüzünden kaza yapan kullanıcılara "31 Ocak 2015 tarihine kadar tazminat başvurusunda bulunma" hakkı tanındı. Bu çağrının ardından, şirkete 4 bin 312 tazminat başvurusu geldi.

Şirketin avukatı Ken Feinberg, başvuruların büyük kısmının incelendiğini 56 ölümden ve 87 yaralanma vakasından General Motors'un sorumlu olduğunu duyurdu. Ellerinde incelenmeyi bekleyen bin 388 dosyanın daha bulunduğunu söyleyen Feingerg, bunların 100 kadarının ölümlü trafik kazası olduğunu söyledi.

1'er milyon dolar tazminat

Ölümle sonuçlanan kazalarda, kurbanın yakınlarına 1'er milyon dolar, eşlerine ve mirasçılarına da ek olarak 300'er bin dolar tazminat ödeneceği açıklandı. Avukat Feinberg, şirketin ödenecek tazminat miktarı konusunda bir üst limit belirlemediğini söyledi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde