Otomobilde koltuk fırsatçıları türedi

Otomobilde koltuk fırsatçıları türedi

Çocuk koltuğu 1 Haziran’da zorunlu olacak. Çocuk koltuğu fiyatları şimdiden yüzde 50 arttı

Otomobilde koltuk fırsatçıları türedi
16px
24px
19.05.2010 13:44
ABONE OLgoogle

İçinde çocuk bulunan tüm araçlarda çocuk koltuğu 1 Haziran’da zorunlu olacak. Uygulama öncesi çocuk koltuğu satışları katlandı

 1 Haziran’dan itibaren içinde çocuk bulunan tüm araçlarda çocuk koltuğunun zorunlu hale gelecek olması satışları hızlandırdı. Yasanın yürürlüğe girmesine 12 gün kala, fiyatları 100 lira ile bin 300 lira arasında değişen çocuk oto koltuklarında alt segmentte satışlar yüzde 50, daha üst segmentteki oto koltuklarında ise yüzde 20 artış meydana geldi.

Her yıl normalde yüzde 30 oranında büyüyen oto koltuk pazarının, yeni yasa ile en az yüzde 60 oranında büyümesi beklenirken, yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle oto koltuğu satış toplamının minimum 40 bini bulması öngörülüyor.

DAHA DA HIZLANMASI BEKLENİYOR

e- bebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş, Türkiye’de 2009 yılında yerli ürünler ile birlikte satışların 30 bini bulduğunu kayderek, 2010’da satışların geçen yıla göre arttığını belirtti. Maxi Cosi’nin distribütörü Grup Baby’nin Pazarlama Müdürü Çiğdem Bahadır da, satış tarafında bir miktar artış olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İletişimde de yoğunluk var. Önemli olan koltuk kullanımından öte doğru koltuk kullanımı.” Chicco Türkiye yetkilileri de piyasanın daha da hareketlenmesini beklediklerini söyledi. Piyasanın tek yerli üreticisi Pilsan’ın İmalat Müdürü Raşit Akar, satışlarda patlama olduğunu belirterek “Satışlarımız geçen yıla göre yüzde 200 arttı” diye konuştu.

Doğumdan 12 yaşına kadar 3 farklı koltuk

• Bir bebek doğumundan itibaren 36 kilogram oluncaya kadar (12 yaş) 3 farklı oto güvenlik koltuğuna ihtiyaç duyuyor.

• İlk grup, 9 aya kadar olan bebekleri kapsıyor. Bu koltukların otomobilin arka koltuğuna, bebeğin yüzü sürüş istikametinin tersine gelecek şekilde bağlanması gerekiyor.

• 9 aylıktan 3.5 yaşa kadar kullanılan ikinci grup çocuk oto güvenlik koltukları ise sürüş istikametine doğru aracın koltuğuna yerleştirilmesi gerekiyor.

• 3.5 yaş ile 12 yaş arası çocukların kullandığı güvenlik koltukları da çocuğun doğrudan aracın emniyet kemerlerine bağlanmasını sağlıyor.

Yasaya uymayan 62 TL ceza ödeyecek

Gelecek aydan itibaren trafikte 135 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki (12 yaş) çocukların trafikte seyahatleri sırasında çocuk oto koltuğu kullanımı zorunlu olacak. Buna uymayanlar,  62 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.

Uygulama taksi, dolmuş, servis gibi şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan tüm araçları da kapsıyor. Bu, 18 bini İstanbul’da olmak üzere toplam 90 bin taksi, yine 6 bin 200’ü İstanbul’da bulunan 20 bin hatlı minibüs ve okul öncesi eğitim gören 950 bin öğrencinin taşınmasını üstlenen 33 bin servis aracının da bu kurala uyması anlamına geliyor.

Öte yandan çocuk koltuğu fiyatları 100 lira ile 1.300 lira arasında. Fiyat markaya, çarpışma testlerindeki güvenilirlik derecesine, kumaş kalitesine, iç kısmında kullanılan darbe emici köpük kalitesine ve Isofixli model olup olmadığına göre değişiyor. Maxi Cosi, Britax Römer, Concord, Chicco, Storchenmuhle, Kraft, Baby Max, Koala, Nania, Bebe Confort, Sunny Baby, Pilsan, Recaro gibi markalar pazarın önemli oyuncuları olarak öne çıkıyor.

100-1.300 lira

Marka Fiyat aralığı

Maxi Cosi 250-1.300

Chicco 300-800

Kraft 169-569

Pilsan 220-280

Recaro 342-625

Britax Römer 400-1.250

Belma Toprak/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde