Otomobilde iç piyasa yavaşladı

Otomobilde iç piyasa yavaşladı

TOFAŞ CEO'su Kamil Başaran, Türk Lirası'nın değer kaybetmesi ve hafif ticari araç satışlarının düşmesiyle iç pazarın küçüldüğünü söyledi

Otomobilde iç piyasa yavaşladı
16px
24px
16.07.2014 12:25
ABONE OLgoogle
Türk Otomobil Fabrikası AŞ (TOFAŞ) Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, Türk Lirası'nın değer kaybetmesi ve hafif ticari araç satışlarının düşmesiyle iç pazarın küçüldüğünü söyledi. Başaran, Avrupa pazarının geri gelmesiyle birlikte iç pazarın toparlanacağını ve sektörün hayali olan 1 milyon araç üretimine 2016 yılında ulaşacaklarını ifade etti.

Bursa’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Kamil Başaran, iç pazarın küçüldüğüne dikkat çekti. Küçülmedeki en önemli sebebin Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla birlikte yabancı para birimlerinin kazandığı maliyet yapısındaki değişimler olduğunu belirten Başaran, "Fiyatlamadaki nispeten yavaş hareket iç pazarı etkiledi. İç pazar da dolayısıyla belli kayıpla karşı karşıya kaldı. Üzücü taraf, Türk otomotiv sektörü adına hafif ticari araçta çok ciddi kaybın oluşmuş olması, binek araca göre; bu etkiledi içerideki üreticileri. Sektörün oluşturduğu katma değer, özellikle iç piyasanın rekabet avantajlarını Türk otomotivine katması açısından hafif ticari araç vazgeçilmeyecek bir sektörümüz bizim. Ümit ediyoruz ki geçen ay başlayan kıpırdanma yıl sonuna kadar kendini net olarak gösterecek ve sonuçta bu konuda yatırım yapan, üreten Ar-Ge yapan ve ihraç eden, ürettiğimizin yüzde 70’ini ihraç ettiğimiz bu aracın önümüzdeki dönem sektöre çok önemli katkıları olduğunu düşünüyoruz." dedi.

HAFİF TİCARİ ARAÇTAKİ KÜÇÜLME YÜZDE 32 OLDU

Hafif ticari araçta geçen sene yüzde 25 olan küçülmenin bu sene yüzde 32 seviyesinde olduğunu anlatan TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, şunları kaydetti: "Satış rakamlarımız, ilk üç ay civarında 30 binler, 40 binler ve nisan ayında 50 bin seviyesine geldi. Bu da pazarın büyüyeceğini gösteriyor. İhracat çok kıpırdadı, Avrupa’nın geri gelmesiyle beraber. İhracat rakamlarının bu sene, geçen seneki rekorları da kıracağını hissediyoruz. Bu pozitif hava bize moral veriyor. Hem iç pazarın büyümesi hem hafif ticari aracın kendini toparlaması hem ihracattaki iddialı rakamlar, bizi, yılı 640 ile 660 bin civarında kapatacağımızı gösteriyor. Eğer bu sene bu rakamlarla kapatırsak, önümüzdeki sene beklentimiz sürekli yukarıya giden bir pazar ve 2016’da neredeyse 1 milyonu, uzun zamandır düşlediğimiz hayalini kurduğumuz 1 milyon psikolojik engeli aşacağımızı düşünüyoruz. Artık geleceğe bakma zamanı."

DIŞ TİCARET FAZLAMIZ 150 MİLYON DOLAR CİVARINDA

Avrupa’daki toparlanmayla beraber ilk 6 ayda TOFAŞ’ın, 106 bin adet araç üretimiyle yüzde 20’lik payı elde ettiğini belirten Başaran, temsil ettikleri 6 markayla da Ocak-Haziran ayında 33 bin adet satışla da pazarda yüzde 12’lik bir pay elde ettiklerini dile getirdi. Başaran, şöyle devam etti: "Hafif ticari araçta da yüzde 25’e yakın pazar yapımızla yılın başından beri liderliğimizi sürdürmekteyiz. Hedefimiz yıl sonuna kadar da bunu bırakmamak. İlk çeyrekte üretimimizin yüzde 71’ini ihraç ediyoruz. 510 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettik. 150 milyon dolar civarında da dış ticaret fazlası verdik. Bunu iftihar ederek söylüyorum. Tüm sektörlerin dış ticaret açığı verdiği ortamda otomotiv sektörünün yine lider sektör olarak devam edip katma değer üretmesi son derece önemli haber. İlk çeyrekte TOFAŞ olarak 1.7 milyar liralık bir ciroya ulaşmış durumdayız."

İÇ PAZARDA HAFİF TİCARİ ARAÇ ÖNEMLİ

İç pazarın hareketlenmesi için yapılması gerekenler konusunda da görüşlerini açıklayan Başaran, “İç pazarda hep beraber gözden geçirmemiz gereken konu hafif ticari araç konusu, ciddi kayıp oldu. Bunun geri geleceğine inanıyoruz. İthalatın yüzde 80’e çıktığı ortamda dış ticaretin bu kadar büyüdüğü ortamda bunun daha fazla böyle devam etmesi ekonomik anlamda çok zor. Rekabetin tamamen serbest bırakıldığı ortamda rekabet avantajı sağlayacak unsurları ki bu çalışandır, ister mavi yakalı olsun ister mühendisi olsun, ister yan sanayi olsun bunların ürettiği katma değerin mutlaka ekonomiye katılması lazım. Böyle baktığınız zaman bunların konsolide olduğu yer hafif ticari araç. Hafif ticari araç kapsamında pazarın mutlaka kaybettiği enerjisini geri koyacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Hurda araç teşvikinin de uzun zamandır konuşulduğuna dikkat çeken TOFAŞ CEO’su Başaran, bu konuda finansal modelin oluşturulması gerektiğini kaydetti. Başaran, şunları söyledi: “Pazarın küçüldüğü bir ortamda modelleme yapmak çok zor. Türk parası değer kaybetti, üreticiye yük düştü. Çok gücümüz kalmadı iç pazarda, ihracat çok önemli vaziyette bu düzeltme faktörü olarak, bizim gelirlerimize etkisi oldu. Yılın kalan zamanı ve önümüzdeki yıl sanki bu konuda bir iyileştirme yapılmasının çok zor olduğuna inanıyorum. Başarı faktörü hepimizden geçiyor, hem üreticiler hem de finansal modellemeyi hallediyor olması lazım ki bu konuda cesaretli adım atılabilsin. Onun dışında seçimlerin olduğu yılı yaşıyoruz, ekonominin dalgalanma göstermemesi durumunda önümüzdeki yıl ve sonraki yıllarda sektör milyona doğru koşacaktır.”

YENİ ARAÇ 2015’İN SONUNDA BANTTAN İNECEK

TOFAŞ’ın üreteceği yeni aracın 2015 yılı sonunda piyasaya sunulacağını anlatan Kamil Başaran, "Binek araçlarına doğru gelişmeyi çok yakından takip ediyorduk ve bir binek aracı üzerinde nihai hale geldik, yatırım paylaşması yaptık ve çalışmalarımızı sürdürdük. bugün itibariyle de mühendislik çalışmalarımız ürün geliştirmesi son hızıyla devam etmekte. 2015 senesinin sonunda bu aracı da banttan indirip ihracata ve iç pazardaki müşteri beklentilerine sunmuş olacağız, yılın son çeyreğinde inşallah gemileri yüklerken beraber oluruz." dedi.

TOFAŞ Endüstriyel Operasyonlar Direktörü Akın Aydemir de Bursa’daki fabrikada 6 bin 500 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi. İstihdamın artacağına işaret eden Aydemir, TOFAŞ olarak istihdam ihraç ettiklerini dile getirdi. Aydemir, şunları kaydetti: "Geçen sene dünya klasında üretimde altın madalya sahibi olduk, üç fabrikayla birlikte. TOFAŞ, Fiat Chrysler’in Avrupa’daki en önemli tesislerden biri. Bunu, madalya ile tescilmiş olduk. Bize, diğer fabrikalara yardım etmek gibi görev düşüyor. Bu talep Fiat Chrysler’in üst yönetiminden bize iletildi. Çoğunluğu mühendislik, Ar-Ge, üretim tarafından olmak üzere 5 arkadaşımız 2-3 yıl süreyle dünyanın değişik kıtalarındaki fabrikalarda görev yapıyor, bu sene bunu ikiye katlayarak 10’a çıkardık."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde