Otomobil cüzdana ortak

Otomobil cüzdana ortak

Her ailenin ihtiyacı otomobil, son dönemde en önemli masraf kalemi oldu. Satışta başlayan harcama hiç bitmiyor. Otomobil evin önünde çalışmadan dursa bile para gidiyor

Otomobil cüzdana ortak
16px
24px
05.06.2012 14:08
ABONE OLgoogle

Hayatımızın vazgeçilmezi olan otomobil, aynı zamanda önemli bir masraf kalemi haline geldi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 900 bin adetle rekor kıran otomobil ve hafif ticari araç satışı için bu yıl 1 milyon rakamları telaffuz ediliyor. Kredi imkanlarının artması ve uygun kampanyalar vatandaşın otomobile ulaşmasını kolaylaştırsa da, iş satın almakla bitmiyor.

PEK ÇOK HARCAMA YAPILIYOR
Otomobil kullanılsa da kullanılmasa da masraf çıkartıyor. Kullanıldığında benzinden otoparka kadar birçok harcamayı gerektiren otomobili evin önünde 'süs' diye tutsanız bile masraf sürüyor. Aracın sigortası, vergileri, bakımı, muayenesi ciddi rakamlara çıkıyor. Otomobil alan vatandaşın hiç kullanmasa bile gözden çıkartacağı ortalama masraflar şöyle:
* Zorunlu sigorta (yıllık) 250-350 TL.
* Kasko (yıllık) 700-bin TL. MTV 300-400 TL.
* Araç muayenesi 150 TL.
* Periyodik bakım 400-600 TL.
* Lastik bakım değişimi 200-400 TL.
* Akü bakımı (yıllık) 100 TL.
* Yıkama-ceza 100 TL.
Toplamda 2 bin 200-3 bin 100 lira masraf çıkıyor.
Bu da aylık 185 lira ile 260 lira arasında bir harcama anlamına geliyor. Buna, kullandığınız takdirde benzin, otopark, amortisman da eklediğinizde miktar artıyor.

FİYATLARI YÜKSELTEN KALEM
Otomobil alırken ödenen vergilerde de Türkiye önde gidiyor. Motor silindir hacmi 1600 cm3'e kadar olan otomobil ve ciplerin vergileri yüzde 61.7 oranında bulunuyor. Bu yüzden ülkemizde otomobil fiyatları diğer ülkelere göre daha yüksek çıkıyor. Özellikle çevreci ve elektrikli otomobiller için yapılacak vergi teşvikleri fiyatları aşağıya çekecek gibi görünüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde